Een verhaal wat je raakt zo open en eerlijk. Elk Moment leven we nog -Tom Malmquist @amboanthos

Elk Moment Leven We Nog – Tom Malmquist

  • ISBN 978902633488756de59533ed0c0-75062993
  • Gepubliceerd september 2016
  • Paperback
  • Uitgeverij Ambo Anthos

 

De Achterflap

In maart 2012 krijgt Karin, de vriendin van Tom, te horen dat ze acute leukemie heeft. Ze is dan 33 weken zwanger. Wat volgt is de ziekenhuisopname en de aansluitende hectische periode waarin dochter Livia met een keizersnede ter wereld komt maar Karin zelf overlijdt. Tijdens deze week maakt Tom voortdurend aantekeningen `voor Karin, voor later’, om grip te kunnen houden op de situatie in de hoop op haar herstel. Na de dood van Karin wisselen terugblikken op hun gelukkige leven samen zich af met fragmenten over Toms pogingen om als kersverse vader een bestaan met Livia op te bouwen.

Elk moment leven we nog leest als een achtbaan aan gebeurtenissen en emoties die de lezer bij de keel grijpen. Zo voel je jezelf onvermijdelijk meegezogen in hun aanzwellende gevoelens van paniek als er op een afdeling geen plaats is en Tom Karin in bed voortduwt, door de onderaardse gangen van het ziekenhuis. Een onontkoombaar krachtig verhaal dat er in slaagt nergens larmoyant te worden.

Mijn Mening

Gaan we dit droog houden is het eerste wat ik me afvraag bij het lezen van de achterkant van het boek. Is het een boek voor mij is het tweede wat ik me afvraag, komt het niet te dichtbij? We gaan het beleven, de achterflap en de cover doen mij te veel om het boek niet te gaan lezen.

“In de week dat zijn dochter wordt geboren, overlijdt zijn vrouw”

Niet te bevatten wat een emotie schuilt in die ene zin. Wanneer je het boek vast hebt gaan je gedachten naar de man die het verhaal heeft geschreven, wat een verdriet zal die man hebben gehad, hoe heeft hij dit overleeft. Waarschijnlijk zal dat na het lezen van dit boek me allemaal duidelijk worden.

Wat een openhartige schrijfstijl heeft Tom Malmquist, hij is open, eerlijk en schroomt niet om zijn verhaal te vertellen. De emoties proef je tussen de regels door. De onmacht, de angst en het pure verdriet. Het boek is wat rommelig geschreven je vliegt tussen heden en verleden, maar dat is niet erg. Het verhaal is zo aangrijpend dat je snapt dat het heen en weer vliegt, het is alsof je in het hoofd van de schrijver zit, en mee slingert tussen de emoties. Want wat een emotie bevat dit boek, dacht ik eerst het te kunnen vergelijken met “Komt een vrouw bij de dokter” al gauw merkte ik dat ik daar ver naast zat. Dit boek is Puur, puur in zijn openheid, puur in de echtheid. Je kunt als lezer niet anders dan vol empathie verder lezen met een brok in je keel, maar ook vol respect voor de manier waarop Tom dit verdriet draagt en het deelt met de lezers van zijn boek. Dit is zo`n boek wat je bij blijft, waarover je na gaat denken, wat mij in ieder geval raakt tot in mijn ziel.

Lieve leesgroet Moon

2 Comments on “Een verhaal wat je raakt zo open en eerlijk. Elk Moment leven we nog -Tom Malmquist @amboanthos

%d bloggers liken dit: