Cees van Rhienen deelde zijn mening over; Echo uit het verleden – Jara Lee

‘Echo uit het verleden’ van Jara Lee (***)

Veel roman met klein beetje misdaad

  • Oorspronkelijke titel: Echo uit het verleden60f9c5d84b0e6d81a3f5c363588c0aa2
  • ISBN: 9789089548719
  • Uitgeverij: Elikser
  • Pagina’s: 448

 

Steeds meer relaties komen tegenwoordig via internet tot stand. Dating- en chatsites zijn snelgroeiende portals om met elkaar in contact te komen en dit uit te laten groeien naar iets moois voor de toekomst. Voor Jan en Rachel van der Lee geldt dit ook en inmiddels vormen ze niet alleen een hecht gezin maar schrijven al enkele jaren samen onder het pseudoniem Jara Lee misdaadromans. Met het onlangs verschenen ‘Echo uit het verleden’ schreef het duo de vijfde misdaadroman die zich allen voornamelijk in Zuid-Frankrijk afspelen. Eerder verschenen ‘Eigen recht’, ‘Rechteloos’, ‘Recht gezet’ en ‘Ruw verstoord’.

De 22-jarige Ilse Meijer woont in Rotterdam en is op zoek naar haar biologische vader waar ze alleen de naam van kent en volgens informatie ergens in Zuid-Frankrijk moet wonen. Haar jeugd heeft zich, na de dood van haar biologische moeder, afgespeeld in diverse pleeggezinnen maar de herinneringen daaraan stemmen haar niet blij. Ze besluit een antwoord te gaan zoeken op de vraag wie haar biologische vader is en rijdt naar Zuid-Frankrijk. In het plaatsje Auriol wil haar auto niet meer starten en ze besluit bij een nabij gelegen hoeve aan te bellen. Ze wordt ontvangen door de 37-jarige beheerder Vigo Manset die haar belooft de auto na te kijken. In de tussentijd kan ze helpen met de olijvenoogst. Niet alleen ontvangt ze daar wat geld voor, Vigo biedt Ilse ook een goedkope slaapplaats aan, van waaruit haar zoektocht sterk wordt vereenvoudigd. Tijdens de oogst ontmoet ze andere mensen uit de omgeving en ze voelt zich al snel thuis bij hen, ondanks dat ook een aantal van hen met een rugzakje rondlopen.

‘Echo uit het verleden’ is een verhaal waarin onderlinge relaties en het verleden van een aantal personages een sterk stempel drukken op het geheel. Lee weet dit goed vorm te geven door de talloze dialogen die vanuit steeds wisselend perspectief worden neergezet. In dit gedeelte dat uitgebreid is beschreven en ongeveer 70% van het totale verhaal omvat, is nauwelijks sprake van enige fysieke spanning. Daar past het label ‘roman’ beter bij, zonder het schrijftalent van het duo daar tekort mee te willen doen. Zwaartepunt in dit deel zijn de vele persoonlijke problemen waar de personages last van hebben. Bij sommige zijn dat demonen uit het verleden, bij anderen is het niet geaccepteerd worden en problemen na veranderingen in hun leven die zich plotseling voor doen.

Langzaam komen alle persoonlijke problemen steeds duidelijker op tafel te liggen en starten de pogingen ze op te lossen. De auteur poogt met een relatief kleine groep personages alle problemen te lijf te gaan waarbij externe professionele hulp achterwege blijft en geput wordt uit vrienden en familierelaties. Die keuze brengt zo hier en daar de geloofwaardigheid soms wat aan het wankelen. Daartegenover staat een groeiende nieuwsgierigheid hoe alles tenslotte wordt opgelost terwijl de voorspelbaarheid groeit naarmate het einde nadert. Neemt niet weg dat ‘Echo uit het verleden’ een aantrekkelijk verhaal is om te lezen zonder veel ingewikkelde situaties en een geslaagde poging om lezersaandacht op te wekken en vast te houden.

  • Spanning: 3 sterren
  • Plot: 3 sterren
  • Leesplezier: 4 sterren
  • Schrijfstijl: 3 sterren
  • Originaliteit: 3 sterren
  • Psychologie: 4 sterren

Eindoordeel: 3 sterren

Groet Cees van Rhienen14354943_1078652552253410_8775738796851764653_n

 

%d bloggers liken dit: