Lancering Boek10, Verkade fabriek ‘s-Hertogenbosch

Donderdag 22 september 2016 een groots boeken spektakel in ’s-Hertogenbosch

photovisi-download-21

Al maanden leefden we er naar toe, de boeklancering van maar liefs 10 boeken tegelijk in de Verkade fabriek van Den Bosch.

Moon en ik waren uitgenodigd om bij dit grootse gebeuren aanwezig te zijn, maar Moon kon helaas niet. Ik ging daarom samen met mijn bieb collega Anita Poot, zij is ook recensent, naar Boek10.

‘s Morgens om kwart over 9 naar Barendrecht, daar pakte we de trein en met een overstap in Breda kwamen we 1 uur en 17 minuten later op het CS van Den Bosch aan.trein

 

Daar Anita en ik beide geen ambitie hebben om ons eigen boek te schrijven hebben we het middag programma overgeslagen en zijn eerst maar eens de stad in gegaan.

Na eerst een terrasje gepakt te hebben, heerlijk en dat aan het einde van september en een echte Bossebolbosschebol_vork_240px gegeten te hebben, gingen we op zoek naar een boekhandel. In de Kerkstraat zit boekhandel Heinen. Op een hoek met grote etalage ruiten en verschillende verdiepingen zit deze al heel oude boekhandel.boekhandel-heinen

Een gezellige knusse winkel met voor ieder wat wils. Ik had Hilda Spruit beloofd haar boek Geestverwanten te kopen en deze stond in de winkel, dus inpakken maar en meteen 3Pak mee gekregen, het boekenweek geschenk voor de jeugd.

Anita nam een thriller van Marion Coolwijk mee, die wij alleen nog maar kennen van jeugd boeken.

Na een heerlijke wandeling langs de gracht kwamen we bij de Verkade fabriek aan.

verkadefabriek

Ingecheckt en een uitleg over het avond programma gekregen van een heel aardige meneer, vonden wij al gauw wat bekenden. Connie van Connie’s boekenblog was er met haar man Jeroen en Alexander Roessen die aan het schrijfprogramma van die middag had mee gedaan met zijn vriendin Yfke ,die een verslag van deze dag zou maken.

Nienke Pool zat gelukkig ook aan de tafel, dus het was meteen een gezellige boel. Je kon merken dat iedereen erg nerveus was, want er werd heen en weer gelopen, druk en met handen en voeten gepraat. Heerlijk om die sfeer te proeven.

Als eerste mochten we aanschuiven bij het theater buffet, waar we met Alexander, Yfke, Connie en Jeroen genoten van een warm en koud buffet. Het was heel gezellig en we hebben het over boeken en verhalen gehad, tuurlijk !!

De tijd was aangebroken voor de lancering van Boek10.

De avond werd gepresenteerd door Martijn Adelmund, 20160922_1907261de hoofdredacteur van Heel Nederland Leest, maar die ook de stadsdichter van Wageningen is.

 

10 hoge krukken stonden klaar en Martijn begon een mevrouw uit het publiek een vraag te stellen. Dit bleek de moeder van Marc Lommert te zijn. Een zeer trotse moeder dus. Na een introductie filmpje van Marc werd hij het toneel op gevraagd en over de rode loper kwam een zichtbaar zenuwachtige Marc het toneel op.

Nog een klein gesprekje tussen Marc en Martijn en de eerste kruk was bezet.

photovisi-download-14

 

Alle auteurs werden zo naar voren geroepen en bij de meeste  werd er een vraag aan een bekende van de auteur gesteld. De auteurs Jan Zegers, Bibi Boom en Aloysius Keller en Sylvia Vermont lazen een stukje uit hun boek voor.

Nadat alle auteurs hun plaats op een barkruk hadden ingenomen,

photovisi-download-18

werd de uitgeefster Elly Godijn naar voren geroepen en toe gesproken namens de nestor van de groep Jan Zegers.

Hij bedankte Elly en haar team voor het vertrouwen en voor de talloze mailtjes en whatsapp berichtjes, ook ‘s avonds laat, om auteurs aan te sporen omdat de deadline eraan kwam.photovisi-download-19

Het grote moment was daar, alle auteurs kregen uit handen van Elly hun boek, dat ze tot dat moment nog niet in handen hadden gehad.

Het was de bedoeling dat de lancering via social media  grootschalig de wereld in werd gegooid, dus natuurlijk heb ik viasocial-media twitter, facebook en instagram de Boek10 lancering aangekondigd.

Iedere auteur liep met zijn boek en een bos bloemen stralend de rode loper af.

Jolanda riep nog, “Een droom komt uit, je debuut in handen, kippenvel

Aloysius riep  “573 bladzijden, ik hoop dat het u niet weerhoud om het te lezen

Terug in de foyer hadden alle auteurs een eigen statafel met daarop een poster van hun boek. Alle familieleden en vrienden zochten hun auteur op en nadat bij het boekenstalletje het des betreffende boek aangeschaft was, konden ze het laten signeren.

Wat een ontlading bij de auteurs nadat hun boek gelanceerd was. Zo blij waren ze, zo uitbundig.

Nienke zei nog tegen ons “en nu begint het pas. Dood eng wat jullie gaan schrijven over mijn boek”.

Na al het signeren begon om 21.00 uur in de zaal de prijsuitreiking van heel-nederland-schijftDe presentator van dit gedeelte was Kasper van Kooten. Auteur, cabaretier en acteur. Hij schreef een boek over zijn opa en meteen daar ook een voorstelling over. Hij noemde het een Cabaroman

Het thema van dit jaar was STEL JE VOOR DAT

In 400 woorden moest je een verhaal met kop, staart en tussenstuk schrijven. Ga er maar aan staan. Er waren 400 inzendingen en maar 3 prijzen weg te geven.

De winnaar van vorig jaar, Gert-Jan van den Bemd met zijn verhaal Ex, vertelt wat het winnen voor hem heeft betekent. Een prijs winnen is voor een schrijver heel belangrijk. Het staat goed op je CV. Het is goed voor jezelf vertrouwen, dat je boven iedereen uitstijgt en ook dat je dus geaccepteerd wordt. Gert-Jan won in 2013 de Delta Lloyd poëzieprijs van België, in 2014 de eerste prijs in de schrijfwedstrijd van literair tijdschrift Tirade en in 2015 Heel Nederland Schrijft .

photovisi-download-20

Kasper vraagt hem of de Afsluitdijk, die in zijn verhaal voor komt, te maken heeft met zijn ex. Er wordt hartelijk om gelachen, zo had Gert-Jan het nog niet gezien, maar inderdaad het was wel zo. Op het grote scherm draagt Gert-Jan nog twee korte verhalen voor.

Ook directeur Tijmen de Kok van de schrijversacademie komt iets vertellen over de academie. Dat is de prijs die de winnaar krijgt, een schrijfcursus van zo’n 14 maanden.

Dan wordt de publieksprijs uit gereikt en deze gaat naar Ria van Halderen met haar verhaal WEERZIEN.

photovisi-download-22

Voor de eerste en tweede prijs worden de schrijvers Daisy Bierenbroodspot en Jarron Kamphorst  naar voren geroepen. Beide lezen hun verhaal voor.

Jan Dijkgraaf voorzitter van de jury leest het jury rapport voor.

En de winnaar is  Daisy Bierenbroodspot. Zij wint de opleiding aan de schrijversacademie ter waarde van €2000,00.

De jury beoordeelde de verhalen op inhoud, creativiteit, originaliteit, leesbaarheid en de toepassing op het thema. Op heel nederland schrijft kun je de winnende verhalen terug lezen

http://www.heelnederlandschrijft.nl/page/actueel-15

Wat een avond, met heel veel prijzen en lanceringen werd er nog een klein feestje gevierd in de foyer van de Verkade fabriek.

Het was al laat en nadat wij alle 10 de boeken in ontvangst mochten nemen om te recenseren vertrokken wij weer richting het station.

photovisi-download-21

 

Heerlijk relaxed in de trein bekeken wij alle boeken nog eens rustig.

Iets na half 1 kwamen Anita en ik weer in Den Bommel aan, waarna Anita nog een half uurtje naar haar huis moest rijden.

Al met al een super leuke dag waarbij we met veel mensen hebben gesproken, wel met te weinig want wat had ik graag met iedereen gesproken, maar dat ging nu eenmaal niet. Leuke afspraken gemaakt en…….

Houd ons blog in de gaten, want er komen interviews en geweldige winacties

Groetjes Caroline en Anita

 

 

 

 

One Comment on “Lancering Boek10, Verkade fabriek ‘s-Hertogenbosch

%d bloggers liken dit: