Mustreads or not ! in gesprek met..; Elly Godijn van Godijn Publishing

 

  • Wij willen je graag leren kennen, kun je je in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Elly Godijn eigenlijk?

Als ik naar mezelf kijk, is Elly Godijn een vrouw die luistert naar haar hart en intuïtie. Gedreven, ambitieus en haar werk als uitgever met hart en ziel doet. Daarnaast heb ik met een goede vriendin een VOF: Theatergroep VEEL THEATER, waarvoor ik de scripts schrijf. Volgend jaar staan wij op de planken in een heuse schouwburg.photovisi-download-19

  • Hoe is het zo gelopen dat je een uitgeverij bent begonnen had je daar een speciale reden voor, wilde je zelf een boek uitbrengen? Wanneer heb je de stap genomen om deze grote, stoere onderneming aan te gaan?

Mijn hele leven wilde ik graag schrijver worden. Nu kom ik erachter dat je het niet wordt, maar dat je het bent. In 2010 sloot ik mij aan bij een schrijfcafé om een stukje verleden af te sluiten en te verwerken in een verhaal. Dit verhaal is in briefvorm uitgegeven door een uitgever in Nijmegen. De lancering kon ik niet bijwonen door een persoonlijke gebeurtenis van vijf jaar geleden. Hierover heb ik een jaar lang geschreven als columniste bij het damesblad ‘Mijn Geheim’. download-2Daarna is het in sneltreinvaart gegaan en kwam het ene na het andere schrijfproject op mijn pad, waaronder het starten van een eigen uitgeverij; Godijn Publishing. Er komt veel bij GP kijken; je moet goed kunnen organiseren, plannen, een stevige huid hebben, streng voor jezelf zijn en de schrijvers centraal stellen

.13416742_1634585180195884_3006169634813820743_o

  • Boek10 een unieke kans voor debuterende schrijvers, hoe is dit zo tot stand gekomen en hoe kwam je op dit idee? Hoe ben je gestart met Boek 10, kwamen de schrijvers zelf met hun boeken aandragen of heb je een oproep gezet?

In mijn hoofd is het heel druk. De hele dag komen ideeën en plannen binnen. Intuïtief weet ik waar ik voor moet gaan en hoef ik meestal niet lang na te denken. BOEK10 is ook zo’n idee dat iets met mij doet en vervolgens uitgroeit tot een concept. Daarbij ben ik omringd door fantastische, inspirerende mensen.

photovisi-download (31)

  • Je schrijft zelf ook, vooral verhalenbundels, wanneer je schrijft, wat wil je de mensen dan mee geven met je verhalen en raad je alle mensen aan, die met het idee lopen om een boek te schrijven, dit te gaan doen? Heb je nog tips voor de twijfelaars, waar moeten ze opletten en hoe zoek je een uitgeverij

Ik noem mijzelf een ‘herfst’-schrijver. Ik schrijf graag over gevoelens in een mens die je niet snel deelt. Diepgaande, verborgen en donkere gevoelens. Als een verhaal af is, ontdek ik vaak dat ikzelf een rol in het verhaal speel.

Als je een boek wilt schrijven, raad ik je aan om een aanpak te kiezen die bij jou past. Dit geldt ook voor een uitgeverij. Wees streng voor jezelf en besef dat het heel hard werken is. Sta open voor feedback, zonder jezelf te verloochen als schrijver. Wees bereid om je verhaal tig keer te herschrijven. Ik kom vaak schrijvers tegen die denken dat ze na één keer klaar zijn of geen zin hebben om het te herschrijven. Terwijl het dan pas begint.

  • De passie voor het schrijven is door een persoonlijk gebeurtenis bij je weer opgelaaid. Is je boek al verschenen of kunnen we het binnenkort verwachten in de boek handel? Het lijkt ons, om eveneens persoonlijke redenen, een heel aangrijpend verhaal.

Ik werk momenteel aan twee boeken. Zoals het in mijn hoofd druk is, past dit ook bij mij om tegelijkertijd twee boeken te schrijven. Dat geeft mij rust. Het zelf schrijven schiet er door mijn werk als uitgever en mijn grote gezin vaak bij in. Nu heb ik een afspraak met een schrijfvriendin gemaakt om regelmatig samen te schrijven. Ieder aan ons eigen boek. Zo heb ik een stok achter de deur en komt mijn debuutroman steeds een stukje dichter bij.

  • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik zou het als uitgever ontzettend waarderen als jullie ons blijven volgen en leuke items willen delen met jullie volgers. Ik ervaar deze kracht ook.

  • Wij dachten dat Boek 10 voor debuterende schrijvers was, maar we zagen dat sommige van deze tien al meerdere boeken op hun naam hebben staan. Hoe komt dit zo?

Ik zocht naar een goede mix van schrijvers. Variërend in genre, stijl, schrijfervaring en personaliteit. Waarmee de juiste groepsdynamiek kan worden bereikt met ieder een ander aandeel of talent. De kracht van het groepsproces benutten. Een paar schrijvers hebben inderdaad meerdere boeken geschreven en dat is fijn om ook een stukje ervaring in de groep te hebben.

  • Natuurlijk zal je als uitgever houden van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld, voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen en waarom juist voor die schrijver?

Lezen… dat lijkt lang geleden. Natuurlijk lees ik veel, maar dat zijn verhalen van de schrijvers van SchrijvenInHoorn en de manuscripten van GP. Als ik moet kiezen, kies ik voor schrijver Friedmann. Zij schrijft fantastische Fantasy boeken. Ik geniet van haar stijl en de verhalen waar zij mij in meezuigt.images

  • Wanneer je een verhaal af hebt, wie laat je het dan als eerste lezen? Is dat je partner, een vriendin of ga je gelijk voor een collega schrijver? Wie vertrouw je jouw eerste ideeën toe?

Niemand. Ik schrijf het verhaal in eerste instantie voor mezelf. Daarna deel ik het in de schrijfgroep van SchrijvenInHoorn.

  • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Auteurs die meedoen aan BOEK10 worden geselecteerd, maar betalen wel een bijdrage. Soms krijg ik daar hele nare reacties op in de mailbox van schrijvers die dit belachelijk vinden. Zij beseffen niet dat door deze investering wij meer mogelijkheden hebben om het boek zo professioneel mogelijk op de markt te kunnen zetten. Wij doen veel voor onze schrijvers en als het boek een bepaalde verkoop bereikt, hebben zij geen kosten voor het uitgeven van hun tweede boek. Leuk detail is dat de eerste schrijvers voor de tweede reeks van BOEK10 zijn al gekozen.

Boek10.PR_-550x242.png

En ik wil graag delen dat ik ontzettend trots ben op de tien auteurs en dat zij alle tien hun eigen talent hebben. Het is een hele bijzondere groep schrijvers en ik had geen beter begin met BOEK10 kunnen wensen.

%d bloggers liken dit: