Recensies·Recensies van Caro

Na Onder Water proberen Liz en Tom weer Boven Water te komen.

Deze Boven Water lag al een tijdje op mijn N.T.L stapel, maar met Moon afgesproken dat ik hem wat later zou lezen. Altijd beter om een boek weer onder de aandacht te brengen na een tijdje.

Genoten heb ik van Onder Water en het boek  Boven Water lag steeds naar me te loeren, eindelijk kon ik het boek dan oppakken, zou ik net zo kunnen genieten van deze, als van het eerste deel?

Bovenwater  ……Het vervolg op de succesvolle roman Onder water  

photovisi-download-87

Boven Water -Linda Jansen

 • Auteur: Linda Jansen
 • Uitgever: NAU
 • Nederlandstalig
 • 248 pagina’s
 • ISBN: 9789491535512
 • april 2016

Samenvatting:

´Hoe sterk moeten geliefden zijn om met elkaar boven water te geraken´ In het vervolg op de succesvolle roman ´Onder water´ zijn de scherven van het huwelijk van Tom en Liz in Boven water pijnlijk voelbaar. De mooie, eens zo sprankelende Liz herstelt moeizaam van de lafhartige aanval die op haar is gedaan. Fysiek heeft zij langdurige revalidatie nodig; geestelijk moet ze dealen met het geschade vertrouwen van geliefden om haar heen. De uiterlijke schijn, de onechte vriendschappen en haar minnaar zijn uit Liz’ leven verdwenen. Toms luxe sloepenbedrijf gloort als nooit tevoren en staat aan de vooravond van internationaal succes. In hun verwoede pogingen om met elkaar te vechten voor hun huwelijk worden zowel Liz als Tom blootgesteld aan externe verleidingen. Hun huwelijk dreigt opnieuw zwaar op de proef te worden gesteld. Het Zwitserse Davos zorgt voor de grootste turbulentie in hun leven, als Liz de confrontatie aangaat met de erfenis die Tom lang voor haar verborgen heeft gehouden.

Vele lezers in Nederland en Vlaanderen wist Linda Jansen te verrassen met haar spannende roman ´Onder water´, over de liefde tussen twee mensen die dreigt onder te gaan. Boekhandelaren beschouwen haar als een rijke aanvulling in het Nederlandstalige schrijversland. De media beoordeelden de keuze van de auteur om vanuit twee hoofdrolperspectieven te schrijven als ontwapenend. Een veelgehoorde lezersreactie was: ´Ik zag het niet aankomen.´ ´Boven water´: over de verstrengelde liefde tussen twee mensen. Over hartstocht, twijfels, trouw, erotiek en over overwinningen en verlies. Linda Jansen woont met haar gezin in het bourgondische Brabant. Van haar hand verscheen in 2015 de spannende roman ´Onder water´.

 20150905_125227

“De keerzijde kent alleen zij en wellicht nog een enkeling

En bevindt zich op een onmeetbare en ongrijpbare afstand hiervandaan

Verlangens en dromen hebben andere betekenissen gekregen

Noem het een andere dimensie of hogere kracht

Die zorgt dat zij het haar leven lang met zich meedraagt”

 

Mijn mening:

Al vanaf de proloog zit ik al weer in het verhaal. Heerlijk dat het verhaal vertelt wordt door Liz maar ook door haar man Tom. Om beurten vertellen zij wat er gebeurd en hoe zij alles beleven. Ik vind wel dat je eerst deel 1 Onder water moet lezen voordat je aan Boven water begint. Er gebeuren dingen die in deel 1 worden vertelt en in deel 2 weer boven water komen.

Achter de ramen van het gelukkige gezinnetje van Liz en Tom, gaat een groot drama schuil. Langzaam aan kruipt het stel, met heel veel moeite, uit het dal van wederzijds onbegrip en  jaloezie. Beide proberen zo eerlijk mogelijk tegen elkaar te zijn, maar soms is het beter om te zwijgen. De gebeurtenissen uit het vorige boek moeten ze proberen te vergeten. De vriendschappen die ze nog hebben, moeten ze koesteren en aanvaarden, ook al is dit soms lastig. De paniekaanvallen van Liz, waar komen deze vandaan en wat hebben ze te betekenen

‘De lamp blijft knipperen zonder aan te springen en in het vage licht

zie ik het kleine meisje met de baby op haar arm,

zenuwachtig en bezorgd heen en weer wiegend”.

Wat was het weer een heerlijk boek en wat neemt Linda Jansen je mee in dit romantische drama. Te snel was het boek uit en ook ik werd verrast door het plot, wat ik echt niet had zien aankomen. Ook zit er wat zweverigs in het boek en normaal gesproken houd ik daar niet van, nu was het helemaal op zijn plaats en was het juist dat wat het boek een extra twist gaf.

“De kleuren op deze oude polaroid zijn flets en verbleekt.                                                                            

Een jonge vrouw, die een gekke grimas trekt, staat tegen een achtergrond van een houten chalet.                                                                            

Het is onmiskenbaar het gezicht dat ik zojuist in de kerk zag.”

 

Na het lezen van dit boek, wordt je weer met beide benen op de grond gezet en wordt je je bewust dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten.auto-boven-water

 

Linda wat het ik weer genoten van Boven Water, zo jammer dat ik hem niet meteen kon lezen, maar door het wachten werd de spanning des te groter. Alle ingrediënten die ik in een goed boek verwacht zoals romantiek, mystiek, spanning en  avontuur zitten in dit verhaal verweven.

 

 • Plot                         5*****
 • Schrijfstijl            5*****
 • Leesplezier          5*****
 • Psychologie         4****
 • Spanning              3***

Alweer een Mustread van Linda Jansen dik verdiende 4 **** sterren

Lieve Leesgroet Caroline