Paul op Woensdag hij deelt met ons zijn mening over “Ach deze Leegte, deze verschrikkelijke Leegte – Joachim Meyerhoff

Ach, deze leegte, deze verschrikkelijke leegte – Joachim Meyerhoff

Auteur: Joachim Meyerhoff1fd9905a346e1a15daffdd06637d5916_cache_.png

Uitgever: Signatuur

  • Nederlandstalig
  • 320 pagina’s
  • 9789056725518
  • maart 2016

“De enige echte liefde is de onmogelijke liefde.” (J.W. von Goethe)

Terwijl ik leef – en zal sterven – met het hogervermelde citaat in mijn hoofd gesetteld , zijn er gelukkig boeken om het tegendeel te bewijzen. Neen, mij overtuigen of van mening doen veranderen, kunnen ze niet, maar mooi, dat zijn ze meestal wel. En, om de koe maar meteen bij de uiers te nemen (ben melk vergeten te kopen voor de koffie) : “Ach, deze leegte, deze verschrikkelijke  leegte” van de 49-jarige auteur/acteur Joachim Meyerhoff, is daar een goed voorbeeld van.  

In dit derde deel van Meyerhoffs zesdelige cyclus ‘Alle Toten fliegen hoch’, volgen we Joachim, nadat hij is aanvaard op een toneelschool in München. Zoals reeds mocht blijken uit het vorige ‘Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest’, heeft zijn vader, directeur van een inrichting voor kinder- en jeugdpsychiatrie Hesterberg in Sleeswijk-Holstein, zijn gezin niet kunnen redden. Inmiddels, komen we algauw te weten, is zijn moeder met een nieuwe liefde naar Italië getrokken en is de middelste broer door een ongeluk om het leven gekomen. Daar er in München geen kamer te vinden is, trekt Joachim in bij zijn grootouders, beiden reeds op flink gevorderde leeftijd. Grootmoeder Inge en grootvader Hermann zullen hem de komende 3 jaar onderdak verschaffen. Inge was zelf actrice (en leeft nog steeds op dezelfde manier op haar oude dag) en heeft er zelfs nog les gegeven. Hermann is een hardhorige, gepensioneerde filosofieprofessor. Maar hun dagindeling bestaat voornamelijk uit rituelen, waarin alcohol een meer dan belangrijke rol speelt en waaraan Joachim al snel – en met veel plezier – aan meedoet. Dan begint het eerste schooljaar en maken we kennis met zijn 8 medestudenten en een parade van kleurrijke lesgevers. En terwijl Joachims leven in een stroomversnelling komt (vader moet dringend worden geopereerd, moeder komt terug uit Italië, grootmoeder krijgt een laatste filmrol aangeboden met hemzelf als nevenpersonage, zijn lessen gaan verder,…), worden wij regelmatig naar het verleden geslingerd om de  vreemde relatie tussen alle familieleden te mogen aanschouwen. En dat levert heel regelmatig een flinke lach op !

Daar het boek – letterlijk – uit het leven gegrepen is (en Meyerhoff kàn schrijven), zie je de gebeurtenissen zo voor je eigen ogen voorbij flitsen. De doofheid van Hermann levert enkele leuke, doch voorspelbare, grappen op, net zoals de gesprekken tussen beide oudjes, zeker wanneer de avond – samen met de gelijklopende alcoholinname – vordert. En eerlijk : de terugkeer van een in het verleden plaatsgevonden uitstap naar de ‘sluierwatervallen’, is echt geweldig…en dolkomisch. Maar, net als bij “Wanneer wordt het eindelijk….”, wordt enig leed ons niet bespaard. Vooral de laatste – pakweg – 50 pagina’s (van het 312 bladzijden tellende boek), bevatten kommer en kwel, hoewel een lach hier en daar nog steeds toegelaten wordt. Want bij gebrek aan rollen, beslist Joachim om solo zijn versie op de planken te brengen van ‘Het lijden van de jonge Werther’…en dat loopt niet altijd even makkelijk.

Besluit :

“Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest” eindigde verleden jaar op de vierde plaats van mijn persoonlijke ‘Boeken 2015 – top-10’ en dat zie ik met het vervolg niet meteen gebeuren. Misschien zijn er al teveel goede boeken uitgekomen dit jaar ? Of is “Ach, deze leegte, deze verschrikkelijke leegte” toch van een minder allure dan zijn voorganger ? Maar laat het wel duidelijk zijn : verveeld heb ik mij geenszins en ook deel 4 van deze ‘sixpack’ zal niet aan mij voorbij gaan !

Groet Paul Smeyers

12509605_10208465369697712_3495662233878426617_n

 

%d bloggers liken dit: