Mustreads or not !  in gesprek met; Marelle Boersma

 • Voor de lezers die je nog niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen voorstellen?

Ik ben een betrokken creatieveling met lol in het leven.  download

 • De boeken die je schrijft hebben vaak een heel beladen onderwerp, het zijn net de onderwerpen die een andere schrijver liever laat liggen. I.v.m. reacties etc. Waarom durf jij wel de stoute schoenen aan te trekken en hoe komt het zo dat het deze onderwerpen heeft?

Het is op mijn pad gekomen en dat heeft heel geleidelijk de keuze van mijn onderwerpen bepaald. Vals Alarm is bijvoorbeeld ontstaan door een verzoek van iemand uit de Tweede Kamer, die de waarheidsvinding van Jeugdzorg onder de maat vond.
Ze deelde een aantal waargebeurde verhalen met me die uiteindelijk de basis vormden van het boek. Ik kreeg zo veel reacties van lezers op dit boek! Maar het mooiste moment was dat ik merkte dat ik mensen die dit werkelijk hadden meegemaakt ook daadwerkelijk kon helpen. Niet alleen doordat ik de hulpverlening had leren kennen door mijn research, maar ook omdat ik een spreekbuis vormde. Mijn verhaal trok namelijk ook de aandacht van bestuursvoorzitters.
Het is prachtig dat ik sindsdien een heel klein steentje kan bijdragen aan het zichtbaar maken van misstanden. Soms zijn die zo heftig dat ik mijn eigen grens goed moet bewaken.
Het moeten natuurlijk wel boeken blijven die vooral ook spannend en prettig leesbaar zijn. Maar als er iets bij een lezer blijft hangen waardoor iemand geholpen kan worden, is het

 • Je boeken zijn gebaseerd op meestal waargebeurde gebeurtenissen, hoe kom je aan je thema? Kijk je elke dag in de krant? En hoe ga je dan van start neem je contact op met het slachtoffer, of ga je je research van internet halen? Kortom hoe start je een boek over actuele misstanden?

Veelal word ik benaderd door mensen die iets heftigs hebben meegemaakt. Soms rechtstreeks, maar vaak ook worden ze door lezers doorverwezen.images-8

En soms is het iets wat me al een hele tijd bij is gebleven, zoals de verdwijning van Maddie McCann.
Daarna ga ik research doen. Meestal bezoek ik de locatie(s). En natuurlijk lees ik veel over de thematiek, vaak in boeken, vaak ook zoekend op internet. Het verhaal moet een bepaalde emotie bij me losmaken, alleen dán kan ik erover schrijven.
Is het een verhaal van een slachtoffer dan ga ik sowieso met deze persoon praten, vragen stellen en vooral laten vertellen. Pas daarna vormt zich een plot in mijn hoofd. Het gaat er niet om het verhaal exact te vertellen zoals het gebeurd is, het gaat erom dat de impact van de gebeurtenissen naar buiten komt. Veel mensen durven er in hun omgeving niet over te praten. Ik blijf het heel bijzonder vinden dat deze personen hun ervaringen met me willen delen. Dat vertrouwen zal ik nooit schaden!

 • Je nieuwe boek Blind date komt in februari / maart 2017 uit, wij zijn natuurlijk heel nieuwsgierig kun je een tipje van de sluier lichten en wat ben je allemaal van plan te gaan doen rondom de verschijning van Blind Date?

De titel zegt al het een en ander. Maar natuurlijk zit er nog veel meer achter. Binnenkort gaan Ilse Karman en ik om de tafel zitten om spannende plannen te creëren rondom het verschijnen van ‘Blind Date’.download-8

Mensen die ambassadeur van me zijn, krijgen altijd als eerste nieuwtjes te horen. Je kunt je gewoon aanmelden via mijn website. Dus wordt vervolgd… 😉

 • Je boek “Enkele Reis” staat op de Long list voor de Hebban Awards, natuurlijk wil jij winnen, maar op wie van de lijst zou jij stemmen

Sinds ik veel in Portugal zit, is het moeilijk om aan nieuwe Nederlandse boeken te komen. En net toen ik wat e-books had gedownload stopte mijn e-reader ermee. Ik ga deze zomer weer met een lege koffer naar Nederland en met een volle boekenkoffer weer terug. En met een nieuwe e-reader.

 • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

photovisi-download-81

Zelfde antwoord als hierboven. Als ik mijn nieuwe e-reader heb, wordt die lekker volgeladen. Maar ik hou veel van de boeken van Jodi Picoult. Ze heeft vaak geweldige levensdilemma’s, ook al vind ik persoonlijk de uitwerking niet altijd even goed. Maar ze staan zeker in mijn boekenkast. Verder Linda Jansma, Loes den Hollander, Sophie Hannah en ik koop altijd de Gouden Strop winnaar. Ik vond “De IJstweeling” een prachtig boek en wil zeker het volgende boek van deze schrijver kopen. Ook heb ik erg genoten van “Het meisje in de trein”.photovisi-download (84).jpg

Op dit moment lees ik  ‘De hoge bergen van Portugal’ van Yann Martel (auteur van het leven van Pi), weer een bijzonder boek, waar ik nu lijn in begin te ontdekken (dat duurde wel even). Het zit goed in elkaar! En ik heb ‘De Amerikaanse prinses’ en ‘De stamhouder’ gelezen. Twee non-fictie verhalen.
Zeker nu ik bezig ben met een non-fictie boek dat ik samen met mijn vader (90 jaar oud!) schrijf, wilde ik meer van dat genre lezen. Het is een heel bijzonder schrijfproject om dat samen met mijn vader vorm te geven.

photovisi-download-82

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik ben opgegroeid met de boeken van Annie M G Schmidt. Geweldige verhalen vol ondeugd.
Eigenlijk ontdekte ik pas laat, dat het schrijven dat ik al mijn hele leven deed, meer kon worden. Ik legde alles vast, zowel in verhalen als in beelden. Mijn opstellen op school vielen wel op, maar die sneeuwden weer onder als ik een essay moest schrijven.

photovisi-download-80

 • Ik heb: “Enkele reis” gelezen en kwam in Portugal het beeld en de brug tegen die in het verhaal voor kwamen, voor mij ging het boek toen nog meer leven, hoor je vaker dat mensen dingen tegen komen in het boek die ze herkennen?

Bijna altijd! Sfeer is heel belangrijk in verhalen. Vandaar dat ik dus eigenlijk altijd de bewuste locaties bezoek. Streetview geeft een beeld; maar er gaan zitten en al je zintuigen openstellen kan alleen door er daadwerkelijk heen te gaan.
Voor sommige boeken overigens helemaal geen straf 🙂

 • Samen met Jan en natuurlijk jullie hond leven jullie in Portugal, was je van plan daar schrijf cursussen te geven of wilden jullie misschien een B&B gaan beginnen?

Jans droom was om in Portugal zelfvoorzienend te leven. Groenten en fruit van het land en vooral meer rust.
Mijn droom was om de rust te hebben om meer tijd te kunnen schrijven, maar daarnaast ook anderen te helpen om hun droom – een eigen boek – uit te laten komen.

photovisi-download (83).jpg

Inmiddels zijn onze dromen met elkaar vervlochten doordat we (naast onze eigen dingen) nu samen schrijfweken verzorgen, waarbij Jan met puur eten van het land de heerlijkste Portugese gerechten op tafel zet.
Dat hij zo lekker kon koken was voor mij echt een cadeautje!

 • Nu houd je dus schrijfcursussen in Portugal. Wat houdt zo’n schrijfcursus eigenlijk in?

De meeste mensen vinden thuis gewoon geen tijd om te schrijven. De dagelijkse beslommeringen eisen veel aandacht op.
Tijdens een schrijfweek valt de rust langzaam over hen heen. We hebben een paradijselijk stuk land waarop we twee schrijfhuisjes hebben gebouwd en inmiddels ook diverse schrijfplekjes hebben gecreëerd. De deelnemers krijgen schrijfworkshops en net zo veel schrijf coaching als ze nodig hebben voor hun boek.

Marelle-schrijfster.jpg

We verzorgen verder alles voor ze, van volpension tot transfer en overnachtingen in een nabijgelegen B&B. Hierdoor kunnen ze zich helemaal focussen op hun boek.
Het blijkt helemaal bij me te passen: onze gasten een hele week in de watten leggen! Altijd fijn om te horen dat ze veel nieuwe ideeën en inspiratie hebben opgedaan. Inmiddels zijn er al diverse boeken verschenen van mijn cursisten. Daar doe ik het voor!

images

 • Heb je voor onze lezers nog een tip, als ze zelf schrijfambitie hebben wat moeten ze wel en wat juist niet doen?

De beste tip is: zorg dat je elke dag met je verhaal bezig bent. Dat kan daadwerkelijk schrijven zijn, maar ook nadenken over de personages of de locatie waar het verhaal zich afspeelt.
Draag je verhaal altijd met je mee, dan zul je zien dat het groeit.
En wil je meer tips? Geef je op voor mijn schrijfnieuwsbrief, dan kun je gratis twee e-books downloaden vol inspirerende schrijftips.images-6

Maar het allerbelangrijkste: geniet van het schrijven! Want schrijvend een wereld creëren is echt het mooiste wat er is.

Lieve groet Marelle Boersma

photovisi-download-86

%d bloggers liken dit: