Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or not ! in Gesprek met..; David Hewson

Hoe trots kun je zijn als je een mailtje ontvangt van Uitgeverij Boekerij , dat Dhr. David Hewson een aantal dagen in Nederland is en wij hem een aantal vragen mogen stellen. Heel trots waren wij van Mustreads or Not!

Al eerdere  lazen wij de boeken; Poppenhuis en Het verkeerde Meisje. En wat  genoten wij van de fijne schrijfstijl van deze Britse schrijver welke zo beeldend schrijft over; Peter Vos en Laura Bakker welke zaken oplossen in onze hoofdstad Amsterdam.

Vandaag laten we jullie kennismaken met de schrijver achter de boeken van de tv- serie De Killing en de Amsterdamse avonturen van Vos en Bakker. En morgen deelt Moon haar mening over het derde boek “Het derde zusje”

Lieve groet Caro en Moon 

 • Voor de lezers onder ons welke u nog niet kennen , kunt u in een paar korte uzelf even voorstellen, “Wie is David Hewson?”

Ik ben een Britse schrijver die begonnen is als journalist voor kranten zoals de Times, Sunday Times en Independent. In de afgelopen twintig jaar heb ik fictie geschreven in plaatsen als Italië, met Nic Costa, Copenhagen met Sarah Lund en nu in Amsterdam met Pieter Vos.

photovisi-download-91

 

 • Social Media , Facebook en Bloggers zijn voor u heel belangrijk kunt u de lezers eens vertellen waarom dit voor u zoveel betekend?

Het internet is een van de hoofdmanieren hoe we deze dagen met zijn alle communiceren. Doordat boeken alles te maken hebben met communiceren is het belangrijk om online te zijn en de mensen te informeren wat er allemaal gebeurd.

 • Bent u alweer bezig met een nieuw boek of heeft u al nieuwe ideeën? Kunt u al een tipje van de sluier lichten waar het over gaat? Speelt het zich weer in Nederland af?

Het boek voor volgend jaar is al geschreven dus nu werk ik aan het boek dat zal uitkomen in 2018. Maar volgend jaar zal je het team weer aantreffen in Amsterdam, deze keer onderzoeken ze een paar vreemde gewaarwordingen rond de Albert Cuyp markt en de Zuid-as.

 photovisi-download-95

 • Of gaan Bakker en Vos voor een keer internationaal?

 Nee, ze blijven in Amsterdam plakken. Er zijn nog zo veel verhalen die daar rondzwerven, wachtend om verteld te worden. Er hoeft dus nergens anders gekeken te worden.

download-4

 • Wij zijn zo benieuwd wat uw thuis front ervan vind, Laat u uw boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die u hebt geschreven. Of pas als het boek helemaal af is?

Ik denk niet dat schrijven een groepswerk is. Ik krijg een idee, misschien peil ik het bij een paar mensen, ga zitten en schrijf het boek. Niemand krijgt het te zien tot dat het af is.

 • Uw boeken spelen zich grotendeels in Nederland af, hoe bent u zo op dit idee gekomen? Heeft u een zwak voor Nederland? En hoe komt u aan uw goed beschreven details? Doet u zelf research of zoekt u alles op?images-3

Mijn Italiaanse boeken deden het altijd goed in Nederland, dus ik kwam vaak langs voor promotie werk. Het leek me altijd al een geweldige locatie voor moderne fictie, maar om de een of andere reden gebruikte niemand het. Dus na The Killing boeken was het een duidelijke keuze.

 • Wij zien u al lopen in de Amsterdamse straten opzoek naar Thrillervoer? Is dit ook zo?

Nou, ik ben een lange tijd journalist geweest, dus onderzoek heb ik al van nature.

Het meeste loop ik rond, lees ik boeken, neem foto’s en maak ik wat aantekeningen. Je kan een plek niet bezoeken via Google, je moet er echt fysiek naar toe gaan. Voor Het Derde Zusje, wilde ik ook Waterland verkennen, wat heel fascinerend was om te onderzoeken.

Elke keer als ik Amsterdam bezoek kom ik terug met drie of vier nieuwe boek ideeën. Het lijkt wel of ze uit de stenen komen druipen, het enigste probleem is het kiezen van welke ik schrijven wil.

 • Zou u uw boeken graag zien worden verfilmd? In een serie of solo? Welk boek komt daar dan het best voor in aanmerking en welke acteur zou dan uw hoofdpersonages Pieter Vos en Laura Bakker mogen vertolken?

Ik denk dat een tv serie veel meer op zijn plaats is voor dit soort werk dan een film, omdat deze er zo veel uit moet laten. Gelukkig word op dit moment Poppenhuis geproduceerd voor de Nederlandse tv door Eye Works/ Warner Brothers, dus ik hoop dat dat zijn vruchten zal afwerpen. De keuze voor acteurs zal liggen bij de producenten want het zal in het Nederlands zijn en zij zullen dat beter kunnen beoordelen.

photovisi-download (96).jpg

 

 • We hebben nu een beetje kennis gemaakt met de schrijver David Hewson, maar wie is de lezer David Hewson, welke boeken leest u zelf? Voor welke schrijver rent u naar een boekpresentatie en wilt u het boek in de kast hebben staan het liefst gesigneerd, en natuurlijk waarom?

 Ik lees veel non-fictie voor mijn plezier. Als je je werkdag vult met het werken aan misdaad is het raar om daar `s avonds in je vrije tijd mee verder te gaan.

Op het moment werk ik me door boeken die gaan over de Romeinse  geschiedenis. Tom Holland is een erg goede auteur in dit gebied, ook heb ik genoten van boeken van Robert Harris over Pompeji en Cicero.

photovisi-download-97

Ik zou nog wel een gesigneerd exemplaar willen van I,Claudius van Robert Graves, een fantastisch boek waar ik altijd van gehouden heb.

 • Van welke schrijver heeft uzelf de meeste boeken in de kast en welke tips wilt u onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom? 

Op het moment Shakespeare en boeken over Shakespeare. Ik heb een beetje Shakespeare veranderd naar audio en in Duitsland, naar nieuwe dramatische versies. Het is fascinerend om te zien hoe weinig academici het erover eens zijn over wat Shakespeare bedoelde, wat inhoud dat ik een grote vrijheid heb in mijn bewerkingen ervan. De laatste is Romeo en Julia, verteld door de grootse Richard Armitage, welke uit komt in december.

download-10

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was uw favoriet vroeger, en heeft u altijd al een zwak gehad voor lezen?

 Ik spookte altijd door de bibliotheken heen toen ik nog op school zat, dus lezen is altijd download-9deel geweest van mijn leven. Soms denk ik dat we ons te druk maken over “de dood van het boek”. Misschien verandert het gewoon langzaam in andere vormen van verhaal vertelling zoals audio. Mijn grootste favoriet van toen ik nog jong was “ I,Claudius” omdat ik vroeger maar een kind was uit een arm gezin en nooit veel hoop had om ooit internationaal te gaan. Robert Graves kidnapte me en nam mij mee naar het oude Rome. Die truc om mensen mee te nemen naar een andere wereld is een van de grootste krachten van fictie. Als ik mensen mee kan nemen naar mijn versie van Amsterdam met ook maar half zo veel talent dan zou ik heel blij zijn.

 images-1