Coke in Voorraad – Bert Bergs.. Een goede spannende misdaad thriller 4 ****

coke_cover_front_fin_mdCoke in Voorraad – Bert Bergs

 • Laatste editie: 30 september 2016
 • Verschenen bij: Piramidions
 • Imprint:Eigenboekuitgeven.com
 • Aantal pagina’s:256
 • ISBN:9789492247490
 • Genre: Thrillers & Spanning

Over de schrijver;

Bert Bergs (pseudoniem van Robert Vandenberghe) werd kort na de wapenstilstand in 1945 geboren in Oostende. Hij studeerde natuurkunde aan de toenmalige RUG (Rijksuniversiteit Gent) en werd daar uiteindelijk hoogleraar. In 2008 ging hij met pensioen, doch bleef nog enige jaren vrijwillig wetenschappelijk onderzoek verrichten. Nadat hij eind 2011 ook zijn wetenschappelijk carrière vaarwel had gezegd, zocht hij nieuwe uitdagingen, onder meer in het schrijven van fictieverhalen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn voorkeur ging naar thrillers en misdaadromans, waarvan het onderwerp inhoudelijk en structureel het meest aanleunt bij het wetenschappelijk denken. In 2012 zette hij als downloadzijn eerste stappen in de schrijverswereld met ‘Het duivelse recept’. 

Zijn verhalen gaan altijd uit van een professor van de Universiteit Gent, die in zijn beroepsactiviteiten ongewild in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Freelancejournalist Marc Ackein is de spilfiguur die op zijn eigenzinnige manier de intrigerende gebeurtenissen weet te ontrafelen.

Bron; Hebban

De Achterflap

De Belg Alex Dupuis smokkelt drugs vanuit Gran Canaria. Zijn jacht met een grote lading cocaïne aan boord wordt gestolen. Wanneer hij ontdekt dat zijn vriendin Dalva daarbij betrokken is, vermoordt hij haar. Omdat hij ook twee acolieten van de lokale maffia heeft neergelegd, vlucht hij naar België. In Gent tracht hij zijn zaakjes verder te zetten met de hulp van Ad de Graaf, een lokale drugbaron. Maar daar is een ware drugsoorlog losgebarsten. Er werd al een lid van een Albanese drugbende vermoord.

Freelance journalist Marc Ackein en zijn vriendin, hoofdinspecteur Sara Vits van de lokale recherche, gaan elk op hun eigen manier uit op onderzoek. Ze ontdekken dat een zekere ‘IJsbeer’ achter de moord zit. Het hek is helemaal van de dam als nog meer leden van de drugbende worden vermoord. Wie is die IJsbeer? Wat is zijn doel? Wil hij regeren over de lokale cocaïnemarkt? Het uiteindelijke plan is echter veel gruwelijker ..

Bert Bergs is pas op late leeftijd begonnen met schrijven van thrillers. In een directe stijl brengt hij spannende verhalen die vaak gerelateerd zijn aan de Gentse universiteit, zijn vroegere biotoop. In zijn vijfde thriller, ‘Coke in voorraad’, neemt hij even afscheid van de academische wereld en duikt in het drugmilieu.

Trailer Coke in Voorraad

Mijn Mening;

“Wie is de IJsbeer? Vroeg Geert. Het grootste raadsel tot nu toe. Niemand ook de drugsectie niet, weet wie het is”

Van Bert Bergs las ik al eerder 30 dagen een thriller gerelateerd aan de Gentse Universiteit. Nu een thriller over het drugs milieu ik ben benieuwd het trekt me wel, sowieso heb ik een zwak voor de Vlaamse schrijvers van boeken, de heerlijke zinnen het zachte taaltje. Puur genieten het geeft de spannendste thriller iets moois. Dus een combi van die heerlijke taal de mooie omgeving en een goede thriller daar loop ik wel warm voor. Kijken of Coke in Voorraad mij ook warm laat lopen.

“Is het wel een goede combinatie, een journalist en een politie – inspecteur?”

Zowel de politie als de drugsscene vragen zich in Coke op Voorraad af wie nu in hemelsnaam die IJsbeer is? Dit word vanuit het perspectief van de drugsscene, de Gentse politie en de journalist Marc Ackein beschreven door Bert Bergs. En dit wordt goed beschreven, je weet als lezers duidelijk waar of je je nu bevindt. Het is  zeker geen zoekpuzzel naar wie wat verteld. In dit verhaal staat de drugscene centraal iets anders als de doorgaans Gentse universiteit welke Bergs normaal als uitgangspunt heeft. Maar zeker niet de verkeerde wending, je voelt je al gauw weer thuis in de relatie van Ackein en Vits. Allebei zijn zij opzoek  naar het verhaal achter de moorden op de Albanezen mannen met de zelfde tatoeage; een Keltisch Knoop. Wat hebben zij gemeen?

De schrijfstijl van Bergs is doortastend te noemen met een vleugje sarcasme, zo wordt in het verhaal op een ludieke manier zijn mening over de Zwarte Piet kwestie even toe gelicht;  “Ja racistische haarkloverij is de nieuwste trend. Vraag maar aan Zwarte Piet” Dat is genieten, ook de wat erotische scenes worden netjes en beschaafd beschreven, maar ze worden zeker niet gemeden.

Een verrassende wending maakt het verhaal compleet, tot het einde aan toe zit je in spanning naar de plot. Coke In Voorraad is een mooie misdaad thriller, de relatie van de journalist Marc en Sara de hoofdinspecteur geeft het verhaal de extra drive.

Coke in Voorraad is een heerlijk boek om te lezen met een goed verhaal, mooi opgebouwde spanning en gaande weg het verhaal weet je als lezer echt niet meer wie te vertrouwen.

 • Plot  5 *****
 • Spanning 4 ****
 • Leesplezier 4 ****
 • Schrijfstijl 4 ****
 • Psychologie 3 ***

4 sterren voor Coke in Voorraaddownload-4

 Bedankt Bert,  voor je vertrouwen dat ik Coke in Voorraad mocht lezen…

Lieve Leesgroet Moon

%d bloggers liken dit: