Peter Marks deelde met ons zijn mening over “Elke dag een Druppel Gif” – Wilma Geldof

Elke dag een druppel Gif- Wilma Geldof
Auteur: Wilma Geldof9200000030134856
  • Nederlandstalig
  • 336 pagina’s
  • 9789048820368
  • oktober 2014

De Achterflap;

Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als nsb-kind is hij het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een ‘Hitlerschool’. Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi’s, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt voor Maarten pas echt de oorlog uit. Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel antinazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan wat mogelijk grote gevolgen heeft…

Mening;

Je zult gedurende de tweede wereldoorlog maar een kind zijn van ouders die lid waren van de NSB. Dat overkwam Maarten. Voortdurend werd hij, onder andere door zijn vader, erop gewezen dat die organisatie al het goede voor Volk en Vaderland in zich had. Op de HBS werd hij daarvoor gruwelijk gepest, met het gevolg dat hij spijbelde. Dat dreef hem in de armen van een Reichsschule, waar hij opgeleid zou worden voor een belangrijke functie binnen het Derde Rijk. Maarten wordt daar vergiftigd met de o, zo foute ideologie van de nazi’s. Ontberingen ondergaat Maarten na de oorlog, vanwege zijn bijdrage aan nazi Duitsland. Dat en zijn NSB verleden bepaalde zijn toekomst. Elke Dag een Druppel Gif van Wilma Geldof betreft een goed geschreven verhaal. De historische informatie is aan de magere kant. Vandaar drie sterren.

download-3

Groet Peter Marksphotovisi-download

 

%d bloggers liken dit: