Mustreads or Not! in gesprek met Saskia Maaskant. Schrijfster van Dromer

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Saskia Maaskant?

3 Ik ben een dromer van 35 jaar oud, die zich niet graag in een hokje laat stoppen maar zich daar toch regelmatig inperst. En dat gebeurt soms bewust, vaak onbewust en meestal vanzelf, omdat ik echtgenote ben en moeder van twee jonge meiden: Floor (7) en Bo (1,5). Naast mijn ontzettend leuke werk als projectmanager, waarbij ik me vooral bezig houd met marketing en ICT, schrijf ik. Al sinds mijn 10e. Af en aan. Net als lezen trouwens. Dat ging ook in golven. De laatste jaren ligt de piek in de zomervakantie.

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Dat is zeer spijtig, natuurlijk. Dat wordt veroorzaakt door de tijdsgeest, maar was eerlijk gezegd vroeger ook al de tendens. Ik was een boekenwurm en verslond boeken, maar zag dat mijn leeftijdsgenoten er weinig mee hadden. Dat was op de basisschool al zo en later op de middelbare school ook.

Mijn favoriete boek? Moeilijk te zeggen. Ik had zoveel favorieten. Een zeer levendige herinnering heb ik aan de serie ‘De Kleine Kapitein’, van Paul Biegel. Evenals de trilogie van de ‘Kinderen van moeder aarde’ van Thea Beckman. Ik heb tranen met tuiten gehuild bij ‘Morgen ben ik weer beter’ van Evert Hartmann en zo kan ik wel even doorgaan…

photovisi-downloadAl vanaf de eerste letter die ik schreef en las was ik ‘hooked’. Groep drie op de basisschool was voor mij een magisch jaar. Ik herinner me nog zoveel uit dat jaar, mijn man verbaast zich er soms over. Hij weet vrijwel niets meer. Maar ik herinner me alles nog uit dat jaar dat zoveel deuren voor mij opende. Elk botje-boekje dat ik verslond, elk ‘verhaaltje’ dat ik opschreef, zelfs de versjes van Annie M.G. Schmidt weet ik nog uit mijn hoofd.

e47681bbab50ba066a1f4d8376667812

 • Dromer is je derde YA, kun je iets over de andere twee boeken vertellen?

Eigenlijk is Dromer mijn tweede YA. Kieuw was mijn tweede boek en eerste YA. Eigenlijk was dit een klein verhaal, waar ik behoorlijk wat autobiografische elementen in verweefde. Op de flap noemde ik het een sprankelend verhaal over warme, innemende personages en herinneringen, met een flinter van een sprookje. Kieuw viel erg in de smaak bij de jury’s van verschillende prestigieuze prijzen. Zo werd het boek o.a. genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs en kreeg het een eervolle vermelding voor de Gouden Lijst.
Mijn debuut De Verteller van Beorga, dat in 2008 verscheen, was een jeugdboek (12+). Dit was een spannend fantasyverhaal waarin de nadruk op één van mijn eerste liefdes lag: fabeldieren.

photovisi-download.jpg

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? En hoe doe je je research ga je op onderzoek uit of google je alles?

Dat is heel verschillend. Gemiddeld heb ik over al mijn boeken zo’n 2,5 jaar gedaan. Maar ik werk 24 uur in de week en ben in de eerste plaats moeder van twee jonge kinderen. Dus veel tijd om te schrijven is er niet. Research en schrijven lopen bij mij door elkaar heen. In mijn hoofd ontwikkelt zich eerst een idee. Vaak, of eigenlijk altijd, begint dat met een personage. Die overkomt iets, of maakt wat mee. Dan ontwikkelt dat verhaal zich en heb ik in mijn hoofd de verhaallijn al stevig zitten. Die zet ik in ‘blokjes’ of ‘brokjes’ in een schrift of Word-document. Soms hoor ik ineens twee personages tegen elkaar praten, in mijn hoofd, of zie ik een scène levendig voor me. Ook die werk ik uit. Die beginfase is héérlijk. Ik geniet er nu ook van. Er staat nog weinig op papier, maar ik zou jullie al helemaal kunnen vertellen waar mijn volgende roman over gaat. Research doe ik veel online, Google weet bijna alles. Ook dat doe ik graag. Maar het liefst schrijf ik toch en zie ik het verhaal graag groeien. Eenmaal in de flow, kom ik in een soort van roes terecht. En zou ik, net als wanneer ik een spannend of goed boek lees, het liefst niet meer naar het toilet willen gaan of eten of drinken.

 

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Jullie zijn twee bijzondere meiden. Moon ken ik nog niet zo goed, Caroline vooral via Social Media en ik heb haar inmiddels twee keer in het echt ontmoet. Jullie mogen jezelf met recht ambassadeur van het boek noemen. En Caroline heeft inmiddels al met zóveel enthousiasme posts van mij of Dromer gedeeld op Facebook, 20160916_212018dat vind ik echt fantastisch. Die kracht van bloggers en hobby recensenten is, zeker voor YA romans, enorm. Met Kieuw heb ik daar al handig gebruik van gemaakt: mensen die oprecht enthousiasme toonden vroeg ik of ze het boek wilden lezen. Dat leidde er bijvoorbeeld toe, dat er best veel volk naar de boekenbeurs in Antwerpen kwam om een eigen exemplaar van Kieuw te kopen. Maar ook tot veel reviews op Goodreads. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen Dromer een kans te geven op de Nederlandse markt, want het boek verdient het. Echt.

 • wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vindt ? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Ik ga iets aan jullie opbiechten: schrijven is voor mij net zo privé als naar het toilet gaan. Bij familie wil ik de deur nog wel eens openlaten, maar in de pot kijken dat laat ik echt niet toe. Ik ben een perfectionist. Dus schaaf ik en poets ik en polijst ik tot ik voor toch wel 99% overtuigd ben van dat ik mijn uiterste best heb gedaan. En dan mag mijn schoonzusje het lezen, zij is meestal de eerste. Mijn man? Moet er vandaan blijven. Mijn zussen? Ik wil niet weten wat zij ervan vinden. Wel wil ik dat weten van andere auteurs, van de uitgever en van de redacteur. Pas als het gedrukt is, mag mijn man het zien. En mijn zussen ook. Want dan pas ben ik trots en tevreden. Dan pas is het verhaal het waard om gelezen te worden.

 • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

Ja, ik ben een leesbeest maar lees veel te weinig. In de zomervakantie gaat er altijd een 10krat boeken mee en lees ik er meestal een stuk of negen. Dat ik zo weinig lees, komt grotendeels door gebrek aan tijd en ruimte in mijn hoofd. Anderzijds lees ik niet als ik schrijf, omdat ik bang ben dan niet authentiek te zijn. Ik lees graag YA, dus de Hunger

 

Games en de Maze Runner series staan in mijn kast. Net als alle Harry Potters (in het Engels én Frans).Maar ik ben ook fan van Joanne Harris, dat zijn heel mooie, sfeervolle romans. Paaz en Up van Myrthe van der Meer zijn ook heerlijke boeken. Ik ren voor geen enkel boek naar de boekhandel. Maar als J.K. Rowling zou besluiten een nieuwe Potter (en dan bedoel ik dus géén toneelstuk) te schrijven, denk ik dat wel zou rennen. Of huppelen.

 photovisi-download

 • Wat heb je voor ons in petto voor de toekomst, een serie, losse boeken, of heb je nog helemaal geen idee?

Ik heb al jaren een idee voor een jeugd-trilogie. Maar dat gaat veel tijd kosten en ik zit nog met kleine kinderen, dus die schuif ik de toekomst in. Mijn eerstvolgende boek wordt weer een heerlijke YA roman: een bitterzoet boek met veel humor erin. Iemand die op zoek gaat naar verhalen, een hedendaagse ‘gebroeders Grimm’, zonder dat het een sprookje is. Een verhaal over een jong iemand die weigert volwassen te worden. Ik zal in dit verhaal weer gaan spelen met verschillende vertelperspectieven en heb er al enorm veel zin in. 

 • Je zit bij een Belgische uitgeverij, waarom heb je daarvoor gekozen, het is niet naast de deur.

Kies je voor een uitgever, of kiest de uitgever jou? Ik had me zeer goed verdiept in de kans op uitgeven worden en deze is ontiegelijk klein. Dus deed ik mee aan een manuscriptenprijs met De Verteller van Beorga. Krap drie maanden later kreeg ik het bericht genomineerd te zijn voor deze prijs en dat Davidsfonds het uit wilde geven. Ik voel me erg thuis en gewaardeerd bij deze uitgeverij.

 photovisi-download

 • Heb je weer plannen om naar Antwerpen te gaan voor de boekenbeurs en wanneer kunnen wij jou daar treffen?download-1

Jazeker, ik ben er weer! Alleen wel op een nieuwe locatie: Davidsfonds werd eind vorig jaar overgenomen door WPG, dus zal ik signeren op hun stand. Dit doe ik op vrijdag 4 november, tussen 11.00 uur en 13.00 uur. Kom me vooral opzoeken! Ik zet graag een persoonlijke opdracht voor jou, of voor iemand aan wie je een boek cadeau wilt doen, in Dromer of Kieuw.

 • Tijdens je boek presentatie zei je dat je een controle freak bent, dat was heel duidelijk die avond. Ben je tijdens het schrijven ook zo gecontroleerd bezig en uit zich dat?

Nee, tijdens het schrijven ben ik totaal niet gecontroleerd bezig. Althans, niet tot en met de eerste ruwe versie. Dan hanteer ik juist vaak de ‘eilandjes-techniek’, waarbij ik stukken uitschrijf en invul, kriskras door elkaar. Pas tegen het einde, tegen de tijd dat het naar een eerste proeflezer moet, word ik echt Pietje Precies.photovisi-download

 • Wanneer je aan het schrijven bent heb je dan een vast ritueel? Heb je bepaalde muziek aan ?

Nee. Ik heb zeker geen muziek aan, ik werk in absolute stilte. Vaak begin ik door de laatst gelezen scène te lezen, en hier aan te gaan schaven. Dat werkt voor mij het beste. 

 • Je hebt nu drie YA boeken geschreven, zou je eens wat anders willen schrijven of kun je je helemaal vinden in dit genre?

Ik heb een idee op de plank liggen voor een boek voor 7-8 jarigen. Dat zou ik enorm leuk vinden om uit te werken. ‘Genre’ vind ik eigenlijk geen goede betiteling voor YA, als ik dat zo mag zeggen. YA is net zo veelomvattend als ‘kinderboek’ of ‘jeugdboek’. En binnen die kaders passen genres als thrillers, fantasy, science-fiction, chicklits, romans… Mijn debuut was fantasy, Kieuw was een roman en Dromer zou zowel een roman als science-fiction YA kunnen zijn. Mijn volgende boek wordt hoogstwaarschijnlijk weer een roman. Tja, ik ben een kameleon. En ik zou nooit altijd in hetzelfde genre kunnen schrijven, denk ik.download-15

 

 • Je boek is gelanceerd en nu moet je het gaan promoten, heb je veel boekhandels waar je gaat signeren of doe je daar niet echt aan?

Dromer is nog maar vers van de pers. Vorige week vrijdag was ik in Rotterdam om de promotieplannen door te spreken met de Nederlandse vertegenwoordiger. Ik ga zeker in boekhandels signeren, maar data staan nog niet echt vast. Op zaterdag 15 oktober ben ik gastspreker op het boekenweekend in Hamme en op 31 oktober geef ik lezingen op literair evenement ‘Stap op de rode loper’ in Groningen. Op mijn website, www.saskiamaaskant.com, staat een kalendertje met al mijn activiteiten en deze werk ik regelmatig bij.

photovisi-download

 • Wat heb je nog voor ons in petto de komende jaren, kunnen we nog wat verwachten de komende tijd, of ga je nu eerst uit rusten van het schrijven?

Nu rust ik zeker niet, maar ben ik druk met Dromer een kans te geven op de Nederlandse én Belgische markt. En dat kost veel tijd. Ook verdienen mijn gezin en ikzelf aandacht. Pas volgend jaar ga ik beginnen aan mijn nieuwe boek. Dus jullie kunnen zeker dus weer wat verwachten, maar heb geduld!20160916_212001

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mij beter te leren kennen. Bedankt voor dit leuke interview!

 Liefs Saskia 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: