Later als ik dood ben van Ilse Ruijters “Voor mij, denk ik één van de beste thrillers van het jaar..” :Caroline

 

Later als ik dood ben – Ilse Ruijters 

Auteur: Ilse Ruijterslater-als-ik-dood-ben

Uitgever: The House of Books

  • Nederlandstalig
  • 272 pagina’s
  • 9789044348132
  • augustus 2016

 

Achterflap:

Elin denkt alles te hebben. Een leuke vent, fijne ouders, een vaste baan. Maar dan ontdekt ze dat haar verleden één grote kluwen leugens is. Wie zijn haar echte ouders? En wie is zijzelf eigenlijk? Er is maar één plek waar ze deze antwoorden kan vinden: in het criminele circuit. Ze zegt haar vertrouwde leven op, accepteert een baan in een tbs-kliniek en ontdekt veel te snel dat aan elk antwoord een prijskaartje hangt.

Ze is haar hele leven voorgelogen.

Nu zoekt ze de waarheid.

In de tbs.

Mijn mening:

Het tweede boek van Ilse Ruijters heeft even op zich laten wachten, maar ‘Wow wat een geweldige thriller.” Het eerste boek de onderkant van de sneeuw heb ik niet uitgelezen, maar waarom niet, geen idee, ik ga hem na dit boek weer oppakken, want wat kan deze vrouw mooi schrijven.

Dit boek mocht ik lezen van uitgeverij The House of Books en was enorm benieuwd. De titel gaf me al een onbestemd gevoel en dan het vlindertje, wie, waar en hoe gaat er iemand dood. Tenminste dat zijn mijn gedachten alleen al bij de cover. Prachtig trouwens, een witte cover met een hele mooie vlinder op de voorkant en dan de tekst kleur die terug komt in de vlinder. Ik ben blij dat het deze cover is geworden, de eerste die gepresenteerd werd is ook mooi, maar deze is vele malen mooier, naar mijn mening.

photovisi-download

 

Wanneer ik begin aan het eerste gedeelte van het boek, kan ik al niet meer stoppen. Gaat het hier over de hoofdpersoon, is dat de moordenaar? gaat de hoofdpersoon dood?  ik wil het weten, nu al zoveel vragen na 2 bladzijden.

Het boek is onderverdeeld in dagen, maar ook in gedeelten, dat was even wennen. Geen nummers boven de hoofdstukken en dag 1 komt enkele keren achter elkaar terug. Maar als je aan het lezen bent begrijp je waarom.

De Eerste Dag, vanaf hier wordt het heden verteld van Elin die in de TBS kliniek gaat werken, om achter de waarheid van haar ouders te komen. Je leest hoe ze haar dagen vult in de kliniek.Elin vraagt zich af wie zij zelf is en ze krijgt veel vraagtekens over haar familie… Er worden hoofdstukken gewijd aan de patiënten in de kliniek. Waarom hebben ze TBS gekregen, wat hebben ze gedaan?

Winter hierin gaat het verder met de zoektocht van Elin naar haar afkomst en wordt er weer terug geblikt naar het verleden en naar een TBS’er.

De hoofdstukken Later, die door het verhaal heen geweven zijn, gaan over de onbekende moordenaar, wie is dit? Deze spanning heeft Ilse goed opgebouwd, je zit gevangen in het boek.

Dan heb je nog de hoofdstukken Lente en Zomer waar je langzaamaan achter de waarheid gaat komen, maar wie en wat…… blijft tot het laatst aan toe spannend. Natuurlijk had ik wel en vermoeden, maar dat het plot zo eindigde, “nee dat had ik niet zien aankomen”  (Bijna aan het einde, ik kan het boek niet weg leggen en onder het koken lees ik door, totdat de kids roepen mama de aardappels branden aan, sorry het werd patat die dag)

Dit boek is moeilijk te verwoorden zonder dat ik Spoilers weg geef.. Je moet het gewoon zelf lezen. Het boek is een Mustread…

Het boek bevat een hoop details over een TBS kliniek, dit geeft het verhaal veel extra`s. Hoe ver zou jij gaan om achter de waarheid te komen?

Het verhaal had nog wel verder mogen gaan voor mij, het laatste Later had nog wel uitgebreider gemogen, ik viel nu in een soort gat. Wat baal ik dat het boek uit is.. Hopelijk komt Ilse Ruijters gauw met een nieuw boek, wat heeft ze een fijne schrijfstijl. Dit is puur genieten.

” “Best gelukkig”.  Mijn woorden waaien weg op de wind. Golven met witte koppen slaan zichzelf stuk op de branding.”

 

Voor mij, denk ik de beste thriller van dit jaar.download

Lieve Leesgroet Caroline 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: