Nadja en Najib – Fiona Hack “Een verhaal met een Boodschap”

Nadja en Najib – Fiona Hack7

Fiona Hack (Delft, 1972) is getogen in het Westlandse dorp De Lier en woont al jaren in Zeeland. Het jeugdboek ‘De Wens’ en kinderboek ‘Onrust in het bos’ zijn in 2008 en 2012 gepubliceerd. Om meer schrijvers te ontmoeten heeft ze diverse verhalen- en gedichtenbundels samengesteld. In eerste instantie van Zeeuwse auteurs en later, via een landelijke wedstrijd, van auteurs uit Nederland en België. Een logisch gevolg is het starten van een bescheiden uitgeverij: De klimmende ster.fionahack

Haar interesse ligt vooral op maatschappelijk gebied. De bundel Antipesto heeft verhalen en gedichten met thema pesten. Onlangs is de bundel bruggenbouwer, met het thema scheiden, uitgekomen. Het manuscript Nadja en Najib heeft als thema kindhuwelijken en de positie van meisjes in het algemeen. De wereld laat zien dat meisjes nog steeds er minder toe doen dan jongens. Door op een kinderlijke manier aandacht te besteden aan dit thema, hoopt zij stof tot nadenken te geven.

De Achterflap

In Naburia woont de Koninklijke tweeling Najib en Nadja. Najib wil wetenschapper worden in plaats van koning, terwijl Nadja wil vechten met het zwaard, paardrijden en meedenken met haar vader, koning Victor, wanneer de minister van piratenzaken langskomt. In plaats daarvan moet ze trouwen met prins Wilbert en voor altijd theedrinken en borduren. Nadja en Najib hebben een plan. Heeft Najib de moed om het plan te laten lukken? Kan Nadja haar ouders laten inzien dat zij meer kan dan borduren? Alles lijkt goed te gaan tot op een dag koning Angus van het buureiland Verburitius een deal sluit met een groep piraten.

Een oude kwestie die vraagt om wraak, een machtspel tussen twee koningen en een tweeling die hun lot willen ontlopen, maakt dit verhaal spannend tot de laatste letter.

Mijn mening:

De boeken van Boek10 hebben geen genre aanduiding, wat het nog wel eens moeilijk maakt te beoordelen welk genre je gaat lezen. De cover van Nadja en Najib is een mooie kindertekening, maar dat wil niet altijd zeggen dat het ook een kinderboek is. Omdat ik nergens kon vinden of het nu een volwassen of jeugd boek was, heb ik even navraag gedaan bij Fiona zelf.

Dit boek is geschreven voor kinderen van 8 tot ongeveer 12 jaar. Een echt jeugd boek.Omdat Fiona al vertelde dat dit boek over kinderrechten ging was ik heel nieuwsgierig.

Het is idd geschreven in kindvriendelijke taal, met hier en daar wat moeilijke woorden erin verweven. De letters zijn groot, zodat het uitnodigd te lezen, tenminste ik merk aan kinderen dat ze kleine letters vaak moeilijk vinden of dat het dan teveel tekst is.Het verhaal is spannend en boeiend en soms kun je je echt in het gedrag van de hoofdpersonen inleven.

“Ik ben zo bang” snikt Najib. De voetstappen klinken dichtbij. Ze hoort hoe de deurklink naar beneden wordt bewogen.

Ik denk dat het een boek is wat kinderen boeiend vinden, zowel  jongens als meisjes. Het boek gaat o.a. over vechten, gedrag en uithuwelijken. Het is een boek wat ik graag in mijn schoolbibliotheek zou zetten en ik weet zeker dat er veel kinderen zouden zijn die het willen lezen.

Fiona heeft zich echt in kinderen verdiept en weet wat ze spannend en leuk vinden om te lezen. Als beginnend auteur heeft Fiona een prachtig kinderboek geschreven, dit beloofd zeker wat voor de toekomst. Ik ben erg benieuwd naar je volgende verhaal Fiona.

“Eenmaal bij de prins zegt Nadja met luide stem: “Weet jij wat het verschil is tussen een paard en een ezel?” Nee, schudt prins Wilbert, beduusd. “Een paard staat in de wei en een ezel, dat ben jij!

 Een spannend verhaal waarin Nadja en Najib in een keurslijf zitten, waaruit ze proberen te ontsnappen en daardoor in spannende situaties terecht komen.

Echt een boek voor deze tijd waarin er steeds meer verschillende culturen in Nederland wonen. Een verhaal met een boodschap.

Lieve Leesgroet Caro

One Comment on “Nadja en Najib – Fiona Hack “Een verhaal met een Boodschap”

  1. Pingback: WINACTIE …………..”NADJA EN NAJIB” van Fiona Hack | mustreads or not !

%d bloggers liken dit: