Mustreads or Not in gesprek met…; Ilse Ruijters de schrijfster van de Mustread “Later als ik dood ben”

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Ilse Ruijters?

photovisi-download-8

Ik ben 37 jaar oud en woon met mijn man Bas en hond Dunya in Almere. In 2014 verscheen mijn eerste boek: De onderkant van sneeuw, een psychologische thriller die de Hebban Thriller Debuutprijs 2015 won. download-12Sinds een paar weken ligt mijn nieuwe boek, Later als ik dood ben in de winkel. Yeah!! Naast boeken schrijven geef ik schrijftrainingen, schrijf ik columns en journalistieke artikelen en presenteer ik op TV036 het programma De nieuwe bibliotheek.

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Als kind vond ik het heerlijk om te lezen. Vooral de überromantische boeken van Leni Saris verslond ik en ook De Babysitterclub was favoriet.

photovisi-download-10

Ik wilde heel graag kinderboekenschrijfster worden, of anders “Scheherezade”, onder dat pseudoniem had Maria Oomkes toen een column in de Libelle. Ik schreef veel gedichten, maakte kleine boekjes en vond ‘opstel’ de leukste opdracht op school.0f88ff666110005613445485777443641506f41

 • Je tweede boek is nu uit, Later als ik dood ben, kun je iets over vertellen?

Later als ik dood ben gaat over Elin die erachter komt dat haar ouders niet degenen zijn die ze altijd hebben gezegd. Ze gaat ‘de waarheid’ zoeken in een TBS-kliniek en krijgt met een aantal patiënten een bijzondere band. Met één patiënt, een viervoudig moordenaar krijgt ze zelfs een verhouding!

Het is een rauw, sexy en spannend boek dat je een inkijkje geeft in een wereld die normaal gesproken achter hoge muren verborgen blijft.download-13

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? En hoe doe je je research ga je op onderzoek uit of Google je alles?

Ik heb twee jaar over dit boek gedaan. Een bevriende socio-theratpeut en een criminoloog hebben met allerlei inside details gegeven. Heel fijn, want de tbs kom je als buitenstaander echt niet in. Behalve op een open dag dan. Daarnaast heb ik veel (psychologie)boeken gelezen en onderzoek op internet gedaan.

Het schrijven en research doen liepen door elkaar heen. Niet zo efficiënt, want daardoor heb ik 37(!) versies van het verhaal moeten maken. Het resultaat is gelukkig wel een boek dat klopt.

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vindt? Laat je je boek in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Mijn man Bas is heel erg betrokken bij mijn schrijfproces. Hij leest geen stukken tussendoor, maar we praten wel veel over de verhaallijn. Als ik vastloop dan stelt hij allerlei vragen, waardoor ik de oplossing vind. Hij heeft trouwens ook de titel verzonnen. Mijn ouders (aan wie het boek is opgedragen), zus en vriendinnen krijgen het boek allemaal pas te lezen als het al in de winkel ligt.

 • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo’n boekenwurm ben. Ik vind het heerlijk om op vakantie een stapel boeken te verslinden, maar na hele dag werken aan mijn manuscript en schrijfopdrachten kruip ik ’s avonds liever gewoon dom achter Netflix.

download-17

Als ik lees, moeten de boeken heel goed zijn. Ik ben fan van Sebasian Fitzek, Marion Pauw en Esther Gerritsen. Laatst heb ik ook het boek Samen van Anita Terpstra gelezen. Ook een aanrader!

photovisi-download (9).jpg

 • Wat heb je voor ons in petto voor de toekomst, een serie, losse boeken, of heb je nog helemaal geen idee?

Ik ben aan het broeden op een derde psychologische thriller. Die speelt zich – zoals het er nu uitziet – in de Algarve af.

 • Vorig jaar was je Flevolandse zakenvrouw van het jaar, wat hield dit precies in en heb je er ook iets aan gehad qua promotie van je boek, De onderkant van sneeuw?

Bekijk hier de Pitch van Ilse

Ik heb de publieksprijs gewonnen in de categorie zelfstandige professional. Tijdens de verkiezingsavond heb ik verteld over mijn onderneming als freelance schrijf-duizendpoot en hoe ik naast mijn ondernemerschap ruimte heb gevonden om mijn droom te verwezenlijken: het schrijven van een boek. Dit gebeurde in een periode die moeilijk voor mij was, zowel financieel als emotioneel. De prijs heeft mooie aandacht opgeleverd, bijvoorbeeld een interview in de Nouveau en Elegance.

CkraI2XXAAAaSbn.jpg

 • Wanneer je aan het schrijven bent heb je dan een vast ritueel? Heb je bepaalde muziek aan ?

Ik schrijf óf in stilte in een omgeving die zo weinig mogelijk prikkels heeft (bijvoorbeeld in bed met de gordijnen dicht), óf in een omgeving met juist heel veel prikkels, zoals een café. Iets daar tussenin, bijvoorbeeld werken met de radio aan, werkt niet voor mij.

Als ik geen zin heb om te schrijven, dan stel ik drie kwartier in op de stopwatch op mijn mobiel en spreek ik met mezelf af dat ik in die tijd moet schrijven. Daarna mag ik even iets anders doen. images-3

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Social media is SUPER belangrijk. Zelf laat ik me nauwelijks leiden door “officiële recensies”. Ik lees / kijk / doe wat mijn vrienden me aanraden, of dat nu offline of online vrienden zijn. Bloggers en hobby recensenten (raar woord eigenlijk, je kunt toch geen diploma recenseren halen?!) kunnen de markt echt maken. De beste bloggers zijn volgens mij de mensen die het ook zeggen wanneer ze een boek helemaal niets vinden. Alleen een eerlijke mening kun je vertrouwen.images-5

 • Je boek ligt vanaf 29 september in de winkel, 16 november is de echte boeklancering en nu moet je het gaan promoten, heb je veel boekhandels waar je gaat signeren en ga je ook nog naar andere punten zoals een bibliotheek ?

Ik heb nog geen hele tour uitgestippeld en zie wel wat er op mijn pad komt. Leuke events zet ik op mijn website http://www.ilseruijters.nl/agenda/

 • Wat heb je nog voor ons in petto de komende jaren, kunnen we nog wat verwachten de komende tijd, of ga je nu eerst uit rusten van het schrijven?

Uitrusten? Mooi niet! Ik weet nog niet wanneer en hoe, maar er gaat zeker een nieuw boek komen. 

photovisi-download-11

Wauw, dank je wel Ilse voor je enthousiaste, open en eerlijke antwoorden.  Wij wachten met smart op je derde boek heel veel succes, geniet van alles wat er op je pad komt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: