Kinder Mustreads·Recensies·Recensies van Moon

Niet voor Mietjes- Jo Claes een jeugd boek van de Vlaamse thriller koning..

Niet voor Mietjes – Jo Claes

Auteur: Jo Claes9200000059721085

Uitgever: Uitgeverij De Fontein

  • Nederlandstalig
  • 120 pagina’s
  • 9789026142185
  • oktober 2016

De achterflap:

Niet voor mietjes is een spannend jeugdboek van de Vlaamse thrillerauteur en Gouden Strop-winnaar Jo Claes. Wat doe jij als iemand onrecht wordt aangedaan?

Matthias voelt zich totaal niet thuis op zijn nieuwe school. Hij heeft nog geen vrienden gemaakt, maar grijpt wel in wanneer iemand wordt gepest. Hierdoor leert hij de superslimme Dante kennen en de nogal aparte Rani, voor wie hij meteen iets voelt.

Wanneer korte tijd later een dure smartphone verdwijnt, wordt Rani van diefstal beschuldigd. Matthias wil haar onschuld bewijzen en stelt voor om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar dat blijkt niet ongevaarlijk en het drietal doet dan ook een bizarre ontdekking…

Mijn Mening:

“Om ons duidelijk te maken dat we andere mensen moeten helpen als ze in nood zijn”

Een jeugdboek van de hand van Jo Claes, een hele grote naam in Vlaanderen. Nou je snapt wel, daar raak ik bij voorbaat al nieuwsgierig naar. De zin op de achterflap doet me al iets. “Wat doe jij als iemand onrecht wordt aangedaan?”

Voor Jo Claes is dit zijn eerste jeugdboek, ik vraag me af hoe hij dit ervaren heeft. En of het moeilijker is dan een gewone volwassen thriller te schrijven?

De jonge Matthias is samen met zijn zus Sophie en zijn ouders verhuist, en verhuizen betekend een nieuwe school. Dit valt niet helemaal mee voor Matthias, wanneer hij opkomt voor twee klasgenoten stompt hij met zijn hockeystick in de maag van de pestkop. Stoer was wat mijn eerste gedachte waren. Het verhaal bevat een serieus en actueel onderwerp pesten en gepest worden, dit is altijd een hekel punt op de lagere en middelbare scholen. Vroeger al maar nu steeds meer en meer, het onderwerp is goed gevonden door Jo Claes, hij heeft met “Niet voor Mietjes” een spannend verhaal neer gezet met een boodschap.

De hoofdkarakters worden door Jo goed neergezet, je krijgt als lezer een goed inkijkje in hun gevoelens en ook in de gevoelens van de andere. Dit lijkt me voor Jeugd boek erg belangrijk, hopelijk leren de kinderen er ook van. Dat het zo`n actueel onderwerp is, is eigenlijk erg jammer, maar meer en meer worden kinderen de dupe van cyber pesten. Dit neemt ernstige vormen aan en juist dit onderwerp aanspreken in een boek is een goed idee, er wordt op een ludieke wijze mee omgegaan in “Niet voor Mietjes” juist de verwijzing naar de Barmhartige Samaritaan geeft het verhaal iets extra`s iets waar de jeugd over na kan gaan denken.

Hopelijk komt dit boek ook op de leeslijst van de scholen, het heeft alles wat een goed onderwijzend boek nodig heeft. Voor de jeugd zit er spanning in, interessante karakters waarmee ze zich kunnen vereenzelvigen en situaties van deze tijd waar helaas nog veel te veel kinderenlast van hebben.

Een goed jeugd boek anno 2016, voor de jeugd een Mustread en laten we hopen dat het gelezen wordt.

“Het betekende; zonder thuis, weg van je vertrouwde omgeving. Het was een term die hij nooit eerder had gehoord, maar sinds de verhuizing wist hij een heel klein beetje hoe dat voelde”

Ik ben fan van Jo Claes en ben dan ook blij dat ik zijn eerste jeugd boek mocht lezen van Uitgeverij de Fontein, hopelijk gaat Jo door met jeugd boeken. Hij heeft de gave om op een onderwijzende manier een verhaal neer te zetten waar de jeugd maar ook de volwassenen iets van kunnen leren. In ieder geval gaat mijn zoon hem ook lezen, hopelijk word het goedgekeurd door de lerares. Maar een mooie boekpresentatie over dit onderwerp is voor alle klassen een goed idee.

download-4

Lieve Leesgroet Moon