Recensies

Onze Paul op Vrijdag hij is weer terug en ditmaal met Gotcha!- Sterre Carron

Ik moet het toegeven : ik word verwend ! Niet zozeer door het leven, als wel door mijn 2 geliefde Vlaamse thrillerschrijvers die vlak na elkaar een nieuw boek uitbrengen ! En daar is dus, zoals geweten, Sterre Carron er één van ! Laten we even beginnen met de cover : na het verschrikkelijke ‘Indra’ heeft uitgeverij Witsand met ‘Gotcha !’ opnieuw prachtig werk geleverd. Mooie foto, knappe rug-kleur en duidelijke korte inhoud zonder iets prijs te geven, zoals het hoort. Dat ik niet gek ben van de titel (vond ‘Rakta’ beter) of van de foto van de schrijfster, heet dan ook ‘mierenneuken’. Want eens je het boek openslaat, bevind je je onmiddellijk in de wereld van de schrijfster, die we zo goed beginnen te kennen…en toch…toch zo verrassend blijft !

  • Nederlandstalig
  • 384 pagina’s
  • 9789492011541
  • september 2016

In ’t kort :

Zoals gewoonlijk begint het boek ’s nachts, het ideale moment om de gruwel, die een gezin ondergaat, te beschrijven. Een man en zijn dochtertje Lorena worden ontvoerd. Het meisje kan zich eerst nog net verstoppen en belt naar haar uithuizig werkende mama, waarna een enorm spannende race tegen de klok begint, die Sofia, de moeder, echter verliest nadat ze iemand hoort roepen : ‘Gotcha!’, waarna nog enkel stilte te horen is. Dan maken we een tijdssprong van 10 jaar (2016) om de rampzalige gevolgen te kennen, die ‘Indra’ achterliet. Maar veel tijd om te rouwen voor de vele slachtoffers is er niet : er worden menselijke resten gevonden in verre staat van ontbinding. Maar behoren die wel tot dezelfde persoon ? Na onderzoek brengt dat brengt Rani meteen tot enkele verdachten, die echter hun onschuld uitschreeuwen. En al snel blijkt dat de werkelijke dader wel eens kon gezocht worden in een heel ander milieu…en dat mogen jullie gerust letterlijk nemen ! Inmiddels probeert Sofia een nieuw leven op te bouwen bij Artsen Zonder Grenzen in Guinee. Maar ook daar loopt niet alles van een leien dakje voor haar…tot ze Alessandro leert kennen. Het geluk lijkt haar eindelijk opnieuw toe te lachen, maar dan…..

Wat heeft het exclusieve Colombiaanse restaurant ‘El Rancho de Juan’ hier mee te maken ? En wie is die mysterieuze ‘La Cirujana’, een prachtvrouw met slechts 3 interesses (geld, seks en moord) ?

Wanneer Sofia uiteindelijk terug naar België keert, neemt ze opnieuw contact met haar aloude vriendin, Kiki, thans beroemd schrijfster van thrillers. En dan rijst de vraag : wie heeft het plots op beide vriendinnen gemunt ? De nachtmerries voor beide vrouwen stapelen zich op…

En tenslotte : heeft Rani’s chef Van Damme jaren geleden zelf een zware fout begaan ?

Het is duidelijk :

‘Gotcha !’ is meer – veel meer – dan enkel een vervolg op ‘Indra’…en eerlijk gezegd : ook (of moet ik zeggen : nog) beter ! De tijdssprongen die we maken zijn indrukwekkend : het zijn geen flash-backs, maar een tweede verhaallijn, tot ze elkaar 10 jaar na datum samenvoegen. Het leven in Guinee, het hospitaal, de ziektes, de wegen en hotels : alles is weer het resultaat van prima researchwerk. Wanneer Sofia dringend medicijnen nodig heeft en onderweg iemand redt, volgt een onvervalste mini-thriller op zich !

Oh ja, misschien nog enkele vragen en opmerkingen : zullen jullie nog ooit rustig kunnen luisteren naar de groep ‘Within Temptation’ ? Of met plezier een stukje ‘gezonde’, verse ananas eten ? En moesten jullie eens gaan dineren in een Colombiaans restaurant (zeer aan te raden !), let dan ook zeker op de verschrikkelijk mooie placemats.

Besluit :

Het boek ‘Gotcha !’ is met liefde opgedragen aan de onlangs en onverwachts van ons weggerukte Fatti Baptista. Ik ben er zeker van dat ze hiervan had genoten : niet iedereen krijgt het beste boek tot nu toe van een schrijfster op zijn/haar naam ! Dit, beste lezers, is niet enkel een Sterre Carron, maar, meer algemeen, een thriller Grand Crue ! Vang onmiddellijk deze ‘Pokémon’…’Gotcha’ !!

Groet Paul 

12509605_10208465369697712_3495662233878426617_n