Recensies·Recensies van Moon

Geen Weg terug -Peter J.L.M Bernink “Hoe ver reikt de macht van de zorgverzekeraar?”

Geen Weg terug – Peter J.L.M. Bernink407879

 • ISBN 9789491773471 |
 • paperback
 • 276 pagina’s
 • Palmslag
 • juni 2016

De Achterflap

Als Justus van Halen na een verjaardagsfeest ‘s nachts terugrijdt van Amsterdam naar Groningen, wordt hij op de A6 van de weg gedrukt. De auto stort in het ijskoude water. Zijn dochter Merel komt hierbij om het leven. Hijzelf raakt in een diepe coma.

Rechercheur Popma wordt op de zaak gezet. Er blijkt sprake van een jarenlange tegenwerking bij het opzetten van een Zelfstandig Behandel Centrum Neurologie. Naarmate Popma verder komt, stuit hij op een stilzwijgende muur van een machtige ziektekostenverzekeraar en een groot ziekenhuis.

Er vallen steeds meer slachtoffers… Er is sprake van een misdadige organisatie… Er is geen weg terug…

Mening

“Hij vroeg zich af of het iemand was die hij kende… Wat een rare lui om midden in nacht naast je te gaan rijden”

Een voor mij onbekende schrijver heb ik in handen wanneer ik “Geen weg terug” oppak, een wat vage omslag lonkt me. De achterflap maakt me nieuwsgierig een misdaad thriller altijd spannend altijd mysterieus, hopelijk is dat dit boek ook.

Het boek geeft op de eerste bladzijde een overzicht van alle personages wie ze zijn en welke rol ze hebben. Dit boek bevat een hoop personages, wel even zoeken wie, wie is en wie welke rol speelt. Het leest in het begin hierdoor iets moeizamer, maar wanneer je meer en meer verweven bent krijg je meer inzicht in de personages.

Het boek begint spannend met het ongeluk op het Tjeukemeer daarna ben je getuigen van het begin van het opzetten van het ZBC en de tegenwerking van Tauzorg, ik raak nieuwsgierig waar het heen gaat. Maar merk ook dat het veel informatie is, zonder dat er zich echt een verhaal ontpopt.

Wanneer je de informatie leest van de schrijver van het boek, is het eerste wat ik me afvraag zou hij dit zelf hebben mee gemaakt? Zoveel tegenwerking? Is het echt zo in de zorgverzekeringswereld. Dan heersen daar echte maffia praktijken.

Peter J.L.M.Bernink (1944) werd geboren in Enschede. Na zijn studie geneeskunde in Amsterdam vertrok hij naar Groningen om te promoveren en cardioloog te worden. Met groot genoegen werkte hij bijna dertig jaar in het Martini Ziekenhuis. Vervolgens ging hij aan de slag met het opzetten van een Zelfstandig Behandel Centrum. 

Na een voor mij persoonlijk wat taai begin, komt er vaart in het verhaal te zitten wanneer de politie zich buigt over het vreemde ongeval waarbij de auto het Tjeukemeer in is geraakt. Vanaf dit gedeelte wordt het voor mij interessant, nu gebeurt er iets en merk ik dat de misdaadthriller begint. Natuurlijk was de voor informatie belangrijk maar dit was taai en voor mij te langdradig.

Het boek is ingedeeld in drie gedeeltes, het voorspel, middenspel en het eindspel. Met de korte hoofdstukken welke duidelijk aangeven waar je je bevind in het verhaal, leest het verhaal prettig weg. Wanneer je na de ietwat taaie stof in het voorspel over de tegenwerking van Tauzorg, in het middenspel komt verandert het boek toch nog in een heel fijn verhaal dit is een aangename verrassing, zo zie je maar weer geef nooit te vroeg op. Popma`s leven komt naast het onderzoek onder grote druk te staan, dit en de verschillende wendingen geven het verhaal een extra twist.

Het middenspel en het eindspel zijn in een fijne vaart geschreven, hier sjees je als ware vanzelf door heen. Tijdens het epiloog krijg ik antwoorden op mijn vraagtekens en worden mijn vermoedens bevestigd. Geen weg terug is door Palmslag het uitgegeven, en daar hebben ze een goede zet mee gedaan. Helaas had er wat mij betreft nog wel een eindredacteur naar mogen kijken, meerdere malen stuit ik op niet prettig lopende zinnen, of dubbele woorden in een zin. Jammer want dit leidt af tijdens het lezen.

“De ene dode na de andere en geen spoor van de daders”

Geen weg terug, is een prettige misdaadroman, waarbij je toch wel even na gaat denken over de macht van de zorgverzekeraars, en hoe gemakkelijk wij ze eigenlijk volgen. Peter J.L.M Bernink geeft in Geen weg terug  een klein inkijkje in de wereld van de zorgverzekeraars.

 • Plot;  3 ***
 • Spanning;  3 ****
 • Leesplezier;  3 ***
 • Schrijfstijl;  2 **
 • Originaliteit;  4 ****

Geen weg terug 3 sterren *** het verhaal heeft me wel aan het denken gezet

Lieve Leesgroet Moon

 

Een gedachte over “Geen Weg terug -Peter J.L.M Bernink “Hoe ver reikt de macht van de zorgverzekeraar?”

 1. Het onderwerp spreekt mij erg aan. Maar of ik het zal gaan lezen is nog maar de vraag. Want als de start van een boek moeizaam begint leg ik het gauw weg. Ook ik erger mij aan zinnen die niet goed lopen of erg lang zijn. Maar zoals je zegt, moet je eerst door het taaie eerste gedeelte om vervolgens door het middelspel naar het eindspel te sjezen. (leuk woord sjezen) Ik zet het daarom wel op mijn lijst.

  Like

Reacties zijn gesloten.