Recensies·Recensies van Moon

54 Minuten- Marieke Nijkamp “Een boek wat je niet los laat, het raakt je diep van binnen”

54 Minuten – Marieke Nijkamp9200000060020211

Auteur: Marieke Nijkamp

Uitgever: Harpercollins Young Adult

  • Nederlandstalig
  • 320 pagina’s
  • 9789402715408
  • september 2016

De Achterflap

10 :00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.

10 :02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.

10 :03 De auladeuren gaan niet open.

10 :05 Iemand begint te schieten.

Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Mening

“We rennen om weg te komen, ver weg; we rennen voor ons leven’

Las ik al meerdere meningen en hoorde ik veel goede reacties op 54 minuten, na de interviews op het Thrillerfestival kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en is het boek hoger op de stapel gekomen.

Dat ik een indrukwekkend boek kon verwachten werd mij al duidelijk gemaakt door degene die het al gelezen hadden, maar dat het zo uitermate intrigerend is had ik misschien niet verwacht. Al snel vraag ik me af wat is de oorzaak, waarom doet iemand dit.

De aangrijpende ervaringen van de leerlingen op de Opportunity High School worden verteld door Marieke Nijkamp van 10.01 -10.54 uur, dit gebeurt op zo`n indrukwekkende manier dat het me af en toe de adem beneemt.  Je bent als ware ook slachtoffer, en voelt de angst, de onzekerheid, de paniek en de wanhoop tussen de regels door. Het is op een filmische manier geschreven. Zo, dat het meniet zou verbazen dat er een verfilming van komt.

Hier in Nederland is dit gelukkig niet zo actueel maar in Amerika gebeurt dit vaak, als het niet dagelijks is. Laten we hopen dat dit ver van ons bed blijft, maar het beangstigd je wel wanneer je dit verhaal leest. 54 Minuten is een Ya boek, maar zelfs voor volwassen een prachtig beschreven verhaal over vriendschap, liefde, wanhoop en eenzaamheid. De achtergronden van de verschillende leerlingen worden door Marieke breed uit beschreven zodat je snapt waarom ze op bepaalde manier reageren. Het maakt het verhaal af en geeft er een enorme diepgang aan. Ook de schrijfstijl, de zins opbouw van Marieke geven het verhaal iets extra`s. De zinnen zijn mooi opgebouwd en vertellen je meer dan de woorden alleen.

“Veranderingen horen bij het leven. Maar zolang je herinneringen koestert en gaandeweg nieuwe maakt, ben je altijd thuis, waar je ook bent!”

Moedig om dit onderwerp te beschrijven, laten we hopen dat het ver van ons bed blijft… De wereld is soms al gek genoeg. Met respect sluit ik dit boek.

  • Plot       5 *****
  • Schrijfstijl    5 *****
  • Leesplezier  5*****
  • Spanning  5 *****
  • Psychologie 5 *****

Dit verhaal verdient de 5 sterren, voor de rauwe emotie en het gedurfde onderwerp, ik vraag mezelf af of het voor de YA niet te heftig is.. Dit boek kan je niet anders als raken

download

Lieve leesgroet Moon