Cees van Rhienen deelt zijn mening over Vincent – Peter Geelen

‘Vincent’ van Peter Geelen (****)

Waanzinnig beschreven leven van een groot schilder9200000065170294

  • Oorspronkelijke titel: Vincent
  • ISBN: 9789462420533
  • Uitgeverij: Kramat
  • Pagina’s: 333

 

Peter Geelen is een van de paradepaardjes uit de stal van uitgeverij Kramat. Hij heeft een grote fascinatie voor het verleden en dat zonder beperkingen voor een specifieke periode. Een trilogie over de Tempeliers die in de middeleeuwen van zich hebben doen spreken is wel even wat anders dan het leven van een beroemd schilder op papier zetten. Toch was het zijn jarenlange fascinatie die Geelen had en nog heeft voor het leven van Vincent van Gogh, dat ertoe geeft geleid dat nu het turbulente leven van deze kunstenaar in boekvorm is verschenen. Een leven dat niets van doen heeft met de waardering die heden ten dage naar zijn werk uit gaat.

 

In het Brabantse dorp Zundert wordt op 20 maart 1853 Vincent Willem van Gogh geboren, in het domineesgezin van Theo en Anna van Gogh. De jonge Van Gogh groeit op in een gezin waar orde en tucht van levensbelang zijn.

De jeugd van Vincent is er niet een om te onthouden en Geelen heeft alles in het werk gesteld om de wereld daar deelgenoot van te maken. De biografie beschrijft zijn jeugd, de problemen en het verzet dat Van Gogh ondervond met de opvoeding die bij zijn vader voor het grootste deel in het teken van het geloof stond. Daarnaast besteedt de auteur de tijd en woorden die nodig zijn om geïnteresseerden te overtuigen van de onhandelbaarheid en onvoorspelbaarheid van het karakter van de opgroeiende Vincent. Waarin ook de de liefde van zijn broer Theo nadrukkelijk aan bod komt.

De constante en ontembare onrust en onzekerheid die er huizen in het lichaam van Van Gogh en zijn zoektocht naar liefde, geborgenheid en een ‘echte thuis’, komen nadrukkelijk aan de orde. Dat hij in zijn relatief korte leven in een tijd waarin de mobiliteit nog verre was van wat het nu is, toch zo frequent van woonplaats, ja zelfs van land wisselde als ware het klein geld, is ook tekenend voor zijn karakter. En natuurlijk zijn drang om steeds maar weer zijn stijl van schilderen, onder de aandacht te brengen.

Peter Geelen heeft met ‘Vincent’ een waar kunstwerk afgeleverd. Veel mensen, met name in Nederlands Brabant, hebben wel iets met hun provinciegenoot Vincent van Gogh. Maar dat iets is voor de meeste burgers nauwelijks te concretiseren omdat ze relatief weinig van de mens achter de schilder weten. Geelen heeft dat op een magnifieke wijze op een rijtje gezet en met zijn schrijverscapaciteiten in een aantrekkelijk en leesbaar verhaal gegoten. Daarin weet hij een goed beeld van de onverzettelijkheid maar ook de grote onzekerheid die het lichaam van Van Gogh vrijwel constant teisterden, neer te zetten. Mocht de hoofdpersoon een anoniem iemand zijn, dan nog was het een dramatische roman van grote kwaliteit waarin de betrokkenheid en belangstelling van de lezers het verhaal in wordt gesleurd. De meerwaarde die ‘Vincent’ nu meekrijgt is de invulling van de mens achter een groot en belangrijk kunstenaar. Nu wordt zijn werk geëerd door velen maar bij leven als mens voornamelijk verguisd. Voor Peter Geelen een einde van een jarenlange missie maar voor de lezers een waardevolle en interessante informatiebron. Hij mag en zal er trots op zijn!

Groet Cees van Rhienen14354943_1078652552253410_8775738796851764653_n

%d bloggers liken dit: