Mustreads or Not in gesprek met..; Titia Muizelaar “ What goes around comes around”

 • Als debutant willen wij u graag leren kennen, kunt u zich in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Titia Muizelaar eigenlijk

Ik ben geboren (1948) en getogen in Amsterdam. Na de lagere school heb ik mijn opleiding op de MMS voltooid. Verscheidene cursussen gevold waaronder in 1987 de opleiding tot televisie-regieassistente op Santbergen, Hilversum. Met mijn ex echtgenoot het televisie productiebedrijf  “Thems-90 “gerund.  Na de scheiding heb ik mijn bedrijf opgeheven maar kwam in televisieland niet meer aan het werk. Te oud misschien maar er heerste vriendjespolitiek en daar kan je niet tegenop als jouw vriendjes niet meer werkzaam zijn. Dus dat was einde verhaal.muizelaar-titia_-zw_-070616-303x210

In 2011  de cursus Korte Verhalen schrijven bij de NHA gevolgd en in 2012 heb ik mij aangesloten bij ‘SchrijvenInHoorn’ van Godijn Publishing.

photovisi-download-33

Ik heb drie zonen, twee schoondochters, een schoonzoon en vijf kleinkinderen, in de leeftijd van 1 tot 7 jaar. Publicties bij GP. Het Gebaar (2014) – Flessenpost

Boek 10 – What Goes Around Comes Around (debuutroman – 22 september 2016

 • Als schrijver van uw debuut, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe het zo gekomen is dat u tot dit boek bent gekomen? Had u altijd al de passie om te schrijven?

Mijn debuut roman, het boek “What Goes Around Comes Around” lag half afgeschreven te rusten op mijn computer en had toen de werktitel “Alice”. In 2010 kreeg ik het tijdens een opruim actie in mijn computer onder ogen en vond het jammer dat het eind niet geschreven was. In 2012  las ik in een Zondagskrant van Hoorn over Elly Godijn. Zij wilde een boek schrijven en ik wilde mijn onafgemaakte boek afmaken. In de schrijfgroep  ´SchrijvenInHoorn´, kreeg het boek langzamerhand gestalte.download-1

Een passie om te schrijven heb ik niet echt, maar ik heb vanaf jongs af aan over dingen kleine stukjes  geschreven en heel veel gelezen

 • Hoe lang heeft het geduurd dat u dit boek durfde in te sturen? Heeft u het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Het heeft twee jaar geduurd voordat het boek klaar was om gepubliceerd te worden. Ik wilde dit  graag en van niet durven was absoluut geen sprake. Het boek is in de schrijfgroep voorzien van feedback, en vrienden het verhaal laten lezen. Officieel  geredigeerd door de uitgeverij GP , een eindredactie en als laatste een leesredactie voordat het naar de drukkerij zou gaan.

 • Een boek kost research en tijd , was het te combineren met uw werk en hoelang ben u er mee bezig geweest? En de research waar heeft u dit gedaan via google of heeft u heel diepgaand onderzoek gedaan ?

Een boek schrijven kost heel veel tijd. Omdat ik herstellende was van een ziekte had ik veel tijd om te schrijven. De research heb ik gedaan via Google en mijn zoons. Echt diep onderzoek heb ik voor dit boek niet gedaan.

 • Wat wilt u, mensen mee geven met uw boek, en raad u alle mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven dit te gaan doen? En heeft u nog tips voor ze, waar moeten ze opletten hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar u zelf van geleerd heeft.

De titel zegt het al. Wat rond gaat komt terug.  Het is ook een boek waar mensen hun fouten toegeven en waar men in vergeeft.

Wanneer mensen een boek willen schrijven dan moeten ze hun hart volgen. Op de site, beginnende schrijvers, komt veelvuldig de vraag: ‘hoe begin ik’. Ik raad ze aan gewoon te beginnen. Al schrijvende ontwikkeld het verhaal zich. Een raamwerk van het verhaal kan een goede houvast zijn om geen losse eindjes te krijgen.download-8

Men moet tegen kritiek kunnen. Wanneer je accepteert dat schrijven iets totaal anders is dan even lekker een boek schrijven, kom je bedrogen uit. Het is een vak en heel veel kennis van de Nederlandse Taal komt daarbij van pas.

Een uitgeverij kun je op Google vinden. Het is aan de auteur bij wie hij of zij het boek uit willen geven.

 • Natuurlijk zult u als schrijver houden van lezen, welke schrijver is uw grote voorbeeld voor welk boek rent u naar de winkel om het aan te schaffen ? En waarom juist die schrijver?

Ik hou ontzettend veel van lezen. Een echte favoriet heb ik niet. Vanaf dat ik leerde lezen, lees Ik  alles wat los en vast zit. Vooral de boeken die mijn vader las die hij uit de bibliotheek haalde. Alle soorten genres heb ik in de loop der jaren gelezen. Ik ren niet naar de winkel voor een boek. Wel was ik benieuwd naar het vierde deel van het Millenium van Stieg Larsson wat na zijn overlijden geschreven is door David Lagercrantz.  Ik was gefascineerd door de eerste drie delen van Larsson.

photovisi-download-34Een ander geweldig boek is, De waarheid over de zaak Harry Quebert van Joël Dicker.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor u betekenen? Ervaart u de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Via Nienke Pool hoorde ik voor het eerst van Mustreads or not. Ik vind jullie actie geweldig. De kracht van de sociale media is heel groot. Een goede recensie of een artikel in de krant of zelfs een item op de televisie is fantastisch positief. Social Media kan je ook afbreken en dan ben je nergens meer. Het heeft twee kanten. Het is maar net waar het publiek waarde aan hecht.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor u betekenen? Ervaart u de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Ik heb absoluut geen ritueel. De ideeën komen op. Het verhaal gaat op een bepaald moment zijn eigen weg en het is heerlijk om van een idee een compleet verhaal te creëren. Ik zonder mij niet af. Ik zit aan mijn tafel in de woonkamer achter mijn laptop. Soms doe ik dagen niets. Er komt dan geen enkele inspiratie binnen of ik doe iets anders als ik niet op een bepaald woord kan komen.

Wat ik wel doe, er ligt meestal een boekje naast mijn bed. Wanneer ik een goed ingeving krijg schrijf ik het op. Maar ik noem dat geen ritueel. 

 • Als u één ding mocht kiezen, wat zou u dan nog heel graag willen schrijven?

Ik zou wel in een team willen zitten en mee willen werken aan een script voor een serie. Alhoewel dat veel energie kost.

 • U las van jongs af aan al boeken, pas op latere leeftijd  bent u begonnen met schrijven. Heeft u nooit eerder de ambitie gehad om een boek te schrijven? Had u verwacht dat u dit zo leuk zou vinden? En wat is de drijfveer geweest om deze stap te zetten?

Deze vraag lijkt veel op vraag twee. Wat ik al vertelde, ik schreef al veel voor de vuist weg. Later als freelance verslaggeefster bij een regionale krant achtergrond artikelen. Een boek lag ver weg en toch ben ik eraan begonnen. Ik had geen drijfveer maar wel dat ik na 2012 niets anders meer kon. Schrijven lag in de mogelijkheden en toen is een lang gesluimerde wens in vervulling gegaan.download-3

Het is raar dat mijn eerste sollicitatie (17) , bij een uitgeverij in Amsterdam was. Ik heb andere dingen gedaan.  Absoluut geen saai leven gehad. Na mijn eerste scheiding maakte ik kennis met de audiovisuele branche, daarna de schrijvende pers en dan nu, toch het schrijven van verhalen. Het is voor mij een bijzondere ervaring.

Ik verwachtte wel dat ik het leuk zou vinden. Eigenlijk schreef ik al zoveel. Ook kinderverhalen, die ik weer eens op moet zoeken.

 • Heb je nog iets speciaals dat je met ons wilt delen en we je niet gevraagd hebben?

Nee niet iets speciaals. Ik leef mijn leven en doe de dingen die ik leuk vind. Twee andere boeken staan op stapel waarvan ik hoop ze in 2017 af te hebben. Daar zit trouwens heel veel research in.8

Ik ben blij met het project Boek 10. Het is een hele ervaring en de schrijvende wereld is zo geheel anders dan die van een televisieopname, een show of een bedrijf presentatie.

One Comment on “Mustreads or Not in gesprek met..; Titia Muizelaar “ What goes around comes around”

 1. Pingback: Winactie….. What goes around comes around – Titia Muizelaar – Mustreads or not !

%d bloggers liken dit: