Corinne Vlaminckx “open en eerlijk”in gesprek met Mustreads or Not!

photovisi-download-85

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie Is Corinne Vlaminckx?

 

Ik ben 48 jaar, woon in ‘s-Hertogenbosch en werk 32 uur per week als manager Financiën en Administratie. Naast schrijven lees ik graag, maak lange wandelingen met mijn hond, breng graag avonden met vrienden door en geniet van uit eten en op vakantie gaan.

download-5

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

 

Mijn favoriete boek vroeger was Kruistocht in Spijkerbroek. Ik heb inderdaad altijd veel gelezen, ik vind het heerlijk om weg te duiken in een boek. Schrijven heb ik altijd leuk gevonden maar ik ben daar drie jaar geleden pas serieus mee aan de slag gegaan, eigenlijk ‘per toeval’. Op de een of andere manier schoot in een keer in mijn hoofd: kijk eens of er verhalenwedstrijden zijn. Ik deed dat, schreef een kort verhaal en diende het in. Tot mijn verbazing werd mijn verhaal gekozen om in de verhalenbundel geplaatst te worden. Dit verhaal, ‘In mijn hoofd’, werd later de proloog van Moordfamilie.

photovisi-download-90

 • Je boek Berouw is net verschenen, je derde thriller. Mogen we nog meer verwachten van je en natuurlijk Wat? Wat heb je voor ons in petto voor de toekomst, een serie, losse boeken, of heb je nog helemaal geen idee?

 Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee. Ik heb het op dit moment zo druk dat ik nauwelijks aan schrijven toe kom. Maar als ik weer ga schrijven denk ik wel dat het een psychologische thriller gaat worden, dat is wat bij me past en waar ik al mijn ‘rare’ gedachten in kwijt kan. En nee, ik ben vooralsnog niet van plan een serie te schrijven, hoewel het me wel heerlijk lijkt om mijn personages mee naar een volgend boek te kunnen nemen. Het is altijd moeilijk om ze los te laten als het manuscript naar de uitgever gaat, voor mij bestaan ze als het ware echt.

 

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? En hoe doe je je research ga je op onderzoek uit of Google je alles?

Moordfamilie schreef ik binnen twee maanden, het ruwe verhaal dan. Daarna gaat er natuurlijk veel tijd zitten in aanpassen en nakijken. Ook Beklemd ging vrij snel. Berouw heeft langer geduurd omdat ik er door omstandigheden driekwart jaar niet aan toe kwam om verder te schrijven.

Mijn thrillers spelen zich allemaal in en rondom ‘s-Hertogenbosch af waardoor ik niet veel research betreffende de omgeving hoef te doen. De research die ik doe, doe ik inderdaad grotendeels via Google. Verder vraag ik soms informatie aan mensen die van een bepaald onderwerp dat ik gebruik verstand hebben, daarna herschrijf ik dan dat stuk met de juiste informatie.

download-8

Het verhaal tot stand zien komen vind ik het allerleukste. Ik kan soms teruglezen en dan denken: Hè? Heb ik dat geschreven…

Door de research leer ik veel en ook dat vind ik ontzettend leuk.  

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vind? Laat je je boek in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

 Ik woon op dit moment alleen, nou ja, samen met mijn hond Luca dan. Gelukkig heb ik wel een paar hele lieve mensen om me heen die me door dik en dun steunen tijdens het schrijfproces. Sommigen lezen meteen als er een hoofdstuk klaar is, anderen lezen pas als er een groot gedeelte klaar is. Ik ben die mensen ontzettend dankbaar dat ze belangeloos voor me klaar staan.

 

 • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

Ik las altijd heel erg veel. Helaas kom ik sinds ik schrijf veel minder aan lezen toe, maar ik hoop in de toekomst weer meer te gaan lezen. In mijn boekenkast staan, naast mijn eigen boeken waar ik nog steeds vol ongeloof naar kan kijken, boeken van heel veel verschillende auteurs, waaronder Stephen King, Stieg Larsson en ook veel Nederlandse auteurs, ik vind het heerlijk om boeken van eigen bodem te lezen. Daarnaast heb ik bijna alle boeken van Virginia Andrews, op de een of andere manier intrigeren deze boeken me enorm.

Op dit moment zou ik voor het boek van Holleeder naar de boekhandel rennen. Het idee om mee te kunnen kijken in deze ‘vreselijke’ wereld vind ik aan de ene kant schokkend omdat dit pure realiteit is, en aan de andere kant ontzettend boeiend.

photovisi-download-91

 

 • Wanneer je aan het schrijven bent heb je dan een vast ritueel? Heb je bepaalde muziek aan?

Nee, ik heb geen ritueel maar ik  heb meestal wel muziek aan staan. Op het moment dat ik ga zitten en mijn vingers boven het toetsenbord plaats gaat alles als het ware vanzelf. Ik bedenk welk personage er aan de beurt is en dan vliegen mijn vingers over het toetsenbord.

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan? 

Door social media heb ik mijn boeken in de picture kunnen brengen. Toen Moordfamilie uitkwam had niemand van mij gehoord dus wie zou in godsnaam dan dit boek gaan lezen? Ik werd benaderd door een aantal recensenten naar aanleiding van mijn post. En toen kwamen de positieve reacties.. dan gaat het balletje rollen. Dus ja, ik ervaar de kracht van de bloggers / hobby recensenten. En daarnaast zijn de meeste van deze mensen zo lief en meelevend en helpen me om mijn boeken meer bekendheid te geven, dat doet zoveel goed. Dus ja, ik ben ook ontzettend blij dat jullie mijn boek hebben opgepikt.. mijn uitgever benaderd hebben en nu dit interview naar me sturen.. Bedankt!!

En natuurlijk, zoals in ieder facet van het leven, kom je ook mensen tegen die je willen tegenwerken, met of zonder reden. Wat ik belangrijk vind is dat mensen altijd respectvol blijven, hun mening ventileren omdat dat hun mening is, niet omdat er persoonlijke issues spelen. Als ik iets moet bereiken door in zee te gaan met mensen die niet eerlijk zijn of alleen aan hun eigenbelang denken en haatdragend zijn, dan pas ik….

photovisi-download-93

 

 • Je schrijft thrillers, zou je in de toekomst een ander genre willen schrijven of misschien eens tussen door?

Ik moet zeggen dat ik daar nog nooit over na heb gedacht. Ik ben in het schrijven gerold en als vanzelf werden dat psychologische thrillers, ik hou ervan om in het hoofd van mijn personages te kruipen, vooral van de gestoorde personages. Ik vrees dat ik in het schrijven van romans niet goed zal zijn maar laat ik over de reden daarvan maar niet verder uitweiden… 😉

 

 • Wat vind je van E-book, lees je die zelf ook of geef je de voorkeur aan de papieren versies?

Ik vind het goed dat het E-boek bestaat, het hoort bij de wereld waarin we nu leven. Wat ik jammer vind is dat ze soms gratis worden aangeboden voor illegale download waardoor de auteur, die bloed, zweet en tranen in zijn of haar boek heeft zitten, niet betaald wordt voor de prestatie die hij of zij geleverd heeft.

Ik heb zelf nog nooit een E-boek gelezen, ik geef absoluut de voorkeur aan het papieren boek.

download-6

 

 • Je boek bevatte een wel heel wraaklustige man, hoe kom je op deze personage? Haal je dit uit het nieuws of verzin je dit zelf? En hoe gaan je dan aan het werk lees je je helemaal in of ga je echt op research?

Heel eerlijk, ik heb geen flauw idee wat ik ga schrijven als ik begin. Ik ga zitten en laat het gewoon komen. Personages dringen zich dan aan me op, willen hun verhaal kwijt. Ik laat ze vertellen en typ in één ruk door. Als ik al iets van te voren in mijn hoofd heb wat een bepaald personage gaat doen dan blijkt achteraf vaak dat het toch anders gelopen is. Dus.. ik zet geen verhaallijnen uit, ik weet nooit hoe het verder gaat en ik heb nooit van te voren een plot bedacht. Dit komt allemaal als vanzelf..

Hoe dat kan? Ik heb geen flauw idee, misschien meerdere persoonlijkheden die allemaal naar boven komen? Haha, ik weet het echt niet. Maar ik geniet er wel van als ik het teruglees. En ja, dan ga ik natuurlijk wel kijken of het klopt wat ze zeggen en zoek ik dingen uit die niet als vanzelf naar boven komen. Mijn personages weten niet meer dan ik.. dus specifieke kennis of gebeurtenissen moeten worden nagekeken of nagevraagd.

 

 • Ik was erg onder de indruk van je slot zinnen bij elk hoofdstuk, er zaten er meerdere bij die mij echt aan het na denken zetten. Hoe kom je op dit idee? Mijn ervaring hierover was erg positief.

 

De ondertitel van Berouw is: als haat de liefde verdreven heeft, zijn de gevolgen niet te overzien. Ik vond het wel passend om ook bepaalde hoofdstukken af te sluiten met zo’n soort zin. Ik hou er wel van om me te onderscheiden door iets toe te voegen aan mijn boeken of het net anders te doen dan anderen. Ook dit ging vanzelf… hoofdstuk klaar.. ik las het terug.. en dan kwam de zin die daar bij paste.download-21

 

 • Had je een boodschap voor de lezers, met het schrijven van Berouw in je hoofd. Zelf kon ik er meerdere ontdekken, maar wat was jouw boodschap voor ons de lezer?

Ik heb niet echt een boodschap. Wat je wel in mijn boeken terugleest is dat ik vrij filosofisch denk en bezig ben met het leven en de dood. Wat is het nut van alles? Waarom rennen we door het leven alsof we alles kunnen bereiken terwijl de eindstreep altijd de dood is?

Wat me ook enorm intrigeert is waarom iemand is geworden wie hij is geworden. Waarom pleegt iemand een moord? Wat gebeurt er als je niet opgroeit in een veilige situatie waar liefde overheerst? Hoe kun je ongewild in situaties terecht komen die zoveel effect op je leven hebben dat je niet meer weet hoe je eruit moet komen?

Wat misschien wel een boodschap is (jullie laten me wel nadenken bij deze vraag ;-)), is dat mensen niet zomaar worden tot wie ze zijn. Iedereen maakt van alles mee in zijn leven.. naast het karakter dat je meekrijgt heeft dit heel veel invloed. Wat als je mishandelt, verwaarloost  en/of misbruikt wordt, kun je dan nog normaal functioneren? Wat als je alle kansen krijgt en wat als je geen enkele kans krijgt? Dat vind ik zo boeiend, daar probeer ik me in in te leven… daar wil ik iets mee zeggen. Veroordeel niet zomaar iemand maar zie de achterliggende gedachten, gevoelens en lijdensweg.

Ik ben nu ook wel erg benieuwd welke boodschappen jij erin zag, ik doe heel vaak dingen onbewust dus zou het leuk vinden als je me laat weten wat jij vond…..

Reactie Moon; “Ik proefde vooral, de haat en inderdaad er werden hem kansen gegeven die deden zijn haat groeien. Het zat te diep.. En niets werd meer gezien..”

 Nogmaals bedankt voor dit interview, ik vond de vragen heel goed en treffend, jullie lieten me echt nadenken over bepaalde dingen.

Op 10 december 2016 vindt de feestelijke boekpresentatie van Berouw plaats. Ik zou het leuk vinden als jullie daarbij aanwezig zouden kunnen zijn. En mochten er anderen geïnteresseerden zijn, mail dan naar info@corinnevlaminckx.nl om je aan te melden!!

photovisi-download-94

 

 Bedankt Corinne voor het open en eerlijk beantwoorden van deze vragen. Wij hopen je natuurlijk nog vaak tegen te komen en vooral veel te mogen genieten van je boeken.

 Liefs Caroline en Moon

One Comment on “Corinne Vlaminckx “open en eerlijk”in gesprek met Mustreads or Not!

 1. Heb reuze zin om “Berouw” te gaan lezen. Verwachtingen zijn hoog na “Moordfamilie” en “Beklemd”.
  Leuk interview!

  Like

%d bloggers liken dit: