Vrijdag Pauldag… Niemands gek – Richard Russo

De ene is een Amerikaanse schrijver…De andere ook. De ene is 74 jaar…De andere 67 jaar. De ene won een Oscar…De andere een Pulitzer-prijs. De ene schrijft de meest fantastische, vuistdikke boeken die (bijna) steeds minstens geweldig zijn…De andere ook. De ene is één van mijn favoriete schrijvers…De andere ook. De ene heet John Irving…De andere heet  Richard Russo ! Het laatste boek (2015) van Irving was de voltreffer ‘Avenue van de Mysteriën’…Het laatste van Russo (2016) heet ‘Allemans gek’, die nog in vertaling moet verschijnen. Dus, dacht uitgeverij Signatuur, laten we maar snel het reeds in 1993 geschreven ‘Niemands gek’ in vertaling uitbrengen, daar het nieuwe boek vanzelfsprekend een vervolg is. En hoewel deze ‘kassa kassa’ actie minstens dubieus genoemd kan worden, kan en mag er niet één lezer van de grote en moderne Amerikaanse schrijvers daar enig bezwaar tegen hebben !  

Uitgever: Signatuur
  • Nederlandstalig
  • 704 pagina’s
  • 9789056725587
  • september 20169200000058321110

In ’t kort :

We schrijven midden jaren ’80 van de vorige eeuw en ontmoeten daar de sympathieke loser Donald Sullivan, beter bekend als ’Sully’, in het kleine, enigszins noodlijdende dorpje North Bath, dat leeft in de schaduw van de veel voorspoedigere stad Schuyler Springs. Sully leeft op – en vooral – voor zichzelf. Hij heeft lak aan alles en iedereen. Hij is 60 jaar, leeft van een uitkering na de val van een ladder (wat tot een zware kniekwetsuur leidde) en loopt van klus naar klus om in het zwart bij te werken voor aannemer Carl Roebuck, die hem steevast weigert uit te betalen. Het verleden boeit hem matig…de toekomst al helemaal niet. Hij beseft dat hij in de voetsporen zal treden van zijn door hemzelf zo gehate vader, wijlen Big Jim Sullivan, vanwege zijn drankzucht en vechtlust. Iedereen in het dorp moet zijn sarcasme en onbetrouwbaarheid ondergaan. En dat zijn er niet weinig : zijn domme hulpje Rub, zijn éénbenige advocaat – en drinkebroer – Wirf, zijn ex-vrouw Vera en haar huidige (en absoluut sullige) man Ralph, zijn getrouwde maîtresse Ruth of de uitbaatster van een koffiehuis Cass en caféhouder Tiny. Bovendien woont hij op kamers boven zijn hoogbejaarde ex-lerares juffrouw Beryl, die het nog steeds niet kan laten hem de les te spellen. Nee, het leven lacht Sully niet echt toe. Maar dan plots verschijnt zijn van hem vervreemde zoon, die eveneens na enkele tegenslagen, dreigt om in zijn vaders voetsporen te treden. En dan komt  Sully stilaan tot het besef dat het zo niet langer verder kan.

Is ‘Niemands gek’ van hetzelfde zware kaliber als ‘Empire Falls’ (2001) ? Nope, maar dat was dan ook een terechte Pulitzer-prijswinnaar. Maar naast andere geweldige boeken van Russo als ‘Brug der zuchten’ (2007), ‘Schadevolle jaren’ of ‘Het inzicht van Griffin’ (2009), vindt hij wel makkelijk zijn plaats. De personages zijn meer dan levendig voorgesteld en het verhaal vlot verteld. Er is niet écht een plot : het zijn meer anekdotes uit het leven van een geweldig personage…een egoïstische sjoemelaar die veel goede raad krijg…maar ze zelden opvolgt. En het is prachtig te zien hoe traag de overgang naar de wat vertederende Sully, eens hij heeft kennisgemaakt met zijn kleinzoon Will, zich laat beschrijven door Russo.

Maar kan er, zoals ook meestal bij Irving het geval is, tevens gelachen worden ? Yep, en niet weinig ook. Er zijn natuurlijk de sarcastische uitspraken van Sully zelf, maar eveneens reacties van zijn domme vriend Rub, het over-en-weer stelen van een sneeuwmachine, een verdoofde Dobermann, de dood van Hattie, de moeder van Cass, enzovoort. Maar de ‘minder vrolijke momenten’ zijn ook niet mis : Sully’s liefde voor Toby, de knappe echtgenote van zijn ontrouwe werkgever, de mentaal erg instabiele Vera of de droom van Clive Peoples, de zoon van juffrouw Beryl, een pretpark te bouwen in het dorp, in rook te zien opgaan.  

Besluit :

Misschien – toegegeven – zijn de verhalen op zich sterker bij Irving. Maar Russo maakt zoveel goed door het gebruik van de taal en personages, dat zij gerust elkaars evenknie genoemd kunnen worden. Ik heb genoten van elke pagina van de bijna 600 die het boek rijk is. Een plaats voor ‘Niemands gek’ is alvast gereserveerd voor mijn persoonlijke ‘Boeken 2016 top-10’ ! En als een klein kind in een speelgoedwinkel kijk ik nu uit naar 2017, wanneer ‘Allemans gek’ verschijnt. Prachtboek van prachtschrijver !!    

Fijn weekend lieve groet Paul Smeyers

12509605_10208465369697712_3495662233878426617_n

%d bloggers liken dit: