Recensies·Recensies van Caro

Lieveling van Kim van Kooten “Een ontroerend boek, met een einde wat mij niet kan bekoren.. jammer”

Over de auteur Kim van Kooten:

Kim van Kooten (1974) is actrice en scenarioschrijfster. Ze begon ooit aan een studie scenarioschrijven aan de Filmacademie, maar brak snel door als actrice in Zusje (1995) en haar meer bekende film Phileine zegt sorry, naar het boek van Ronald Giphart. Later pakte zij het scenarioschrijven weer op, wat haar een Gouden Kalf opleverde voor het scenario voor Met grote blijdschap. Ook schreef van Kooten de scenario’s voor de bioscoophits Alles is Liefde en Alles is Familie. Lieveling is haar debuutroman.

Bron; Bol.com

kim-van-kooten-foto

Samenvatting:

Een van de sterkste en meest gedurfde debuten die ik ooit heb gelezen. Dit verhaal over misbruik en veerkracht is zowel hartverwarmend als ondraaglijk, zowel vitaal als buitengewoon angstwekkend, en krijgt vleugels door zijn vertederende heldin’ Michel Faber, auteur van Lelieblank, scharlakenrood en Het boek van wonderlijke nieuwe dingen

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man – die door Puck ‘ome Meneer’ wordt genoemd – ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.

Puck is zijn lieveling.
Het is hun geheim.
Maar soms worden geheimen te groot om 
te bewaren en willen ze gevonden worden.

In Lieveling – gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt – geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, en weet ze dankzij haar lichtvoetige, maar haarscherpe toon het onvoorstelbare voorstelbaar te maken. Ze laat licht schijnen op een donker thema en weet een heftig verhaal met humor te vertellen – een prestatie van formaat.

Na het lezen van Lieveling wil je Puck nooit meer alleen laten.

lieveling-cover

Mijn mening:

Dit boek gekocht tijdens de presentatie van de debuutauteurs tijdens de Manuscripta.

Ik ben een groot bewonderaar van Kim als actrice en regisseur, maar zou ze ook kunnen schrijven? Ik had zelf zoiets van, weer een actrice die denkt dat ze ook kan schrijven, maar toch was ik erg benieuwd naar het verhaal van haar vriendin Pauline Barendregt.

De cover is mooi een oude kleur blauw en een papieren popje erop gedrukt, wat je aan de binnen kant van de kaft in kleur terug ziet. Prachtig bijna lief te noemen…

Sommige geheimen zijn te groot om te delen

Het leven van Puck gaat zeker niet over rozen.  Puck haar vader, woont volgens haar moeder bij een andere vrouw en ze mag niet over hem praten. Toen er op een keer een foto van Puck haar vader uit een boek viel, raapte oma hem op en Puck vroeg aan oma of ze wist waar haar vader was.

“Die is met de muziek mee naar Gouda, “zei ze en gooide de foto in de prullenbak.

Ik had nog nooit van die uitdrukking gehoord, maar het betekent, iemand die weg, en waarvan ze niet weten waar hij is.

Wanneer Puck haar moeder een nieuwe vriend krijgt en ze bij de man intrekken, weet Puck niet zo goed hoe ze de man moet noemen. Meneer vind mama ongezellig dus het wordt “ome meneer”.  Zelf noemt moeder “ome meneer” Pikkedoos. De moeder van Puck heeft het erg druk met shoppen en zichzelf en Puck wordt door “ome meneer” verzorgt. In bad gedaan, haren gekamd en ze wordt overladen met speelgoed. Het is duidelijk wat daar gebeurd, wat krijg je dan een rot gevoel als je dat leest. Bah……….

Het is fijn dat zulke verhalen vertelt worden, maar verdrietig dat dit nog steeds vaak gebeurd. Het verhaal van Puck wordt goed verteld en het boek leest heerlijk weg. Wat Puck allemaal mee maakt, is wel heel heftig in een kinderleven en volgens mij  zijn kinderen van misbruik voor het leven getekend, ik denk niet dat ze er ooit overheen komen.

Toch valt het me op, als ik zo’n verhaal lees, waarom maken sommige kinderen van die nare dingen mee en andere kinderen niet. Dit speelt door mijn hoofd……

Het is vaak niet één ding dat gebeurd, maar meerdere malen bij het kind. Of ze het aantrekt? Ze kan er niets aan doen, maar komt het door de opvoeding, de buurt waar ze opgroeien, geen idee eigenlijk? Puck heeft meerdere misbruiken mee gemaakt, maar waarom, daar kom je niet achter?

Toch vind ik het heel jammer dat het een open einde is. Niet duidelijk is het wat er nu aan het einde gebeurd. Verschillende scenario’s gaan door mijn hoofd, maar kan ze niet opschrijven i.v.m. spoilers, de lezer mag het zelf ontdekken.

Ik sloeg het boek dicht met een onbevredigd gevoel.

Kim heeft een heerlijke schrijfstijl en het verhaal van haar vriendin Pauline staat goed op papier. Alleen gaat het nu wel of niet goed met Puck/Pauline dat blijft maar door mijn hoofd spoken.

 • Schrijfstijl          3  ***                                
 • Leesplezier        4 ****
 • Plot                      2 **
 • Spanning           2 **
 • Originaliteit      3 ***

3 sterren voor Lieveling omdat ik mijn vinger niet op het onbestemde gevoel kon leggen, het open einde kon mij niet bekoren  en het taal gebruik vond ik net even Te.. 

download-3

Lieve Leesgroet Caro

Een gedachte over “Lieveling van Kim van Kooten “Een ontroerend boek, met een einde wat mij niet kan bekoren.. jammer”

 1. I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic,
  you can earn extra cash every month because you’ve got high quality content.
  If you want to know how to make extra bucks, search for:
  Mrdalekjd methods for $$$

  Like

Reacties zijn gesloten.