Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not! in gesprek met….; Diana van Hal

  • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie Is Diana Ruwaard of van Hal? Waarom heb je een pseudoniem genomen?14963335_1836137829948933_3584915214081950094_n

Ik ben moeder van twee jonge kinderen, heb een geweldige man en in het dagelijks leven ben ik specieel analist in een academisch ziekenhuis (denk aan bloedonderzoek, maar ook alle andere vloeistoffen die het menselijk lichaam rijk is). In mijn tienerjaren wilde ik altijd al schrijven, maar dat is er toen niet van gekomen. Wel wilde ik wat met mijn handen gaan doen en het liefst in de medische wereld. Ik heb de opleiding tot medisch klinisch analist gevolgd op de hogeschool van Amsterdam. Het liefst had ik forensisch analist geworden bij het NFI in Rijswijk. Maar ik woonde aan de andere kant van het land, dus startte ik mijn carrière in een ziekenhuislaboratorium in de buurt.

photovisi-download-26Het schrijven is er gelukkig toch van gekomen. Op een gegeven moment hoefde ik maar wat te lezen in de krant of te zien op straat en er ontstond zo een heel verhaal in mijn hoofd. Daar moest ik natuurlijk wat mee en zo is mijn eerste thriller geboren.

Mijn verhalen spelen zich in Amerika af en ik wilde ook een auteursnaam wat in het Engels een beetje uit te spreken is, maar wel dicht bij mezelf blijven. Mijn gezin draagt de achternaam van Hal, wat wel goed klinkt in het Engels. Dus zo is het pseudoniem Diana van Hal ontstaan.

 

  • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven? 

Ik kon me van kinds af aan al verliezen in een goed boek. Het begon met de vlucht van de witte wolf van Mel Ellis (die heb ik helemaal stuk gelezen). En daarna alle boeken van de Vijf van Enid Blyton. In mijn tienerjaren waren het thrillers die verslonden werden (vijf per week was geen uitzondering). Van Ruth Rendell naar Mo Hayder (Vogelman was echt geweldig), Patricia Cornwell, Joy Fielding, James Patterson (Alex Cross) en Harlan Coben. Op een gegeven moment maakte het niet meer uit, alles op de afdeling spanning/thriller moest gelezen worden.

 photovisi-download-35

  • Hoe enthousiasmeer jij jouw kinderen voor lezen, zijn het ook boekenfreaks of totaal niet? Zo ja, wat lezen ze dan ? en wat bied jij ze bijvoorbeeld heel graag aan ?

 Beide kinderen zijn helemaal weg van boeken. Ons huis ligt dan ook vol met kinderboeken. De oudste zit in groep drie dus die leert nu zelf lezen. We zijn al twee jaar lid van de Borre leesclub en die boekjes zijn voor het leren lezen perfect. download-8Hij kent ze al uit zijn hoofd en gaat geen avond slapen zonder dat we een verhaaltje hebben voorgelezen (echt waar, hij is des duivels als we een keer willen overslaan). En daar zijn nu ook Ninjago boeken (lego) bij gekomen. De jongste wil ook graag dat we hem voorlezen, maar dat is nu vooral nog plaatjes kijken (en mama verzint er een verhaal bij)  in zijn Mike de Ridder en Brandweerman Sam boeken. Maar ook Sesamstraat boeken vindt hij geweldig.

photovisi-download-27

  •  Je boek is bijna verschenen, je tweede thriller. Mogen we nog meer verwachten van je en natuurlijk Wat? Wat heb je voor ons in petto voor de toekomst, een serie, losse boeken, of heb je nog helemaal geen idee?

Als het aan mij ligt, dan komt er nog veel en veel meer. De serie die ik nu aan het schrijven ben is voorlopig nog niet af. Er komen nog veel meer Bennet en Rowley mysteries.

photovisi-download-32

Maar in de toekomst wil ik me ook wagen aan een stand alone thriller gebaseerd op een waargebeurd verhaal (die zit al in de planning). En ik vrees dat er meer losse boeken komen. Misschien waag ik me in de toekomst aan een kinderboek, dat vinden mijn zoontjes denk ik geweldig. Want die willen nu al mama’s boeken lezen, maar dat doen we nog maar niet tot ze minstens zestien zijn.

Ik ben dol op tv-series met vampiers en weerwolven en films zoals de hunger games en maze runner. download-16Ik heb nog nooit een boek erover gelezen, maar dat moet ik toch maar eens doen. Ik heb regelmatig ideeën over de toekomst en van die doomscenario’s dat de wereld vergaat of bijna vergaan is en de mensen moeten proberen te overleven. Ja, geweldig. Dus ik sluit niets uit. Maar voorlopig wil ik graag weten hoe het verder gaat met Jennifer en Spencer (en vast meer mensen met mij), vind ik het heerlijk om moorden te verzinnen en vooral hoe die opgelost worden.

 

 

  • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? En hoe doe je je research ga je op onderzoek uit of google je alles?

Op dit moment doe ik een jaar over een boek. Ik heb mijn gewone baan, mijn gezin,  huishouden en sociaal leven. Dus ik moet het van de avonduren hebben. Ik denk dat het schrijven zelf een maand of vier, vijf in beslag neemt. Het herschrijven ook nog eens drie tot vier maanden (inclusief redactie samen met Ambilicious). Ik geef mijn boeken zelf uit via mijn uitgeverij Verba Montem. Dus na het herschrijven komt de opmaak, het drukken en alle administratie ook voor mijn rekening. De cover maakt mijn man. In de laatste fase gaat ook de nodige tijd in zitten (een maand of twee).

t28a1u5v_400x400

Tot nu toe (heel vervelend) ontstaat het volgende verhaal al tijdens het schrijven van het boek waar ik op dat moment mee bezig ben. Ik schrijf het niet op. Als het een goed verhaal is, dan blijft het wel hangen in mijn hoofd. Bij het begin van een nieuw boek schrijf ik eerst de grote lijnen op. Dan werk ik dat iets meer uit en ga ik kijken welke opsporingstechnieken ik ervoor nodig heb. Waar het zich af moet spelen en hoe de omgeving eruit ziet. Nu ben ik nog nooit in Amerika geweest, maar google maps is een uitkomst. Ik ken de meeste straten in Medford en het gebied rondom het reservaat waar de verzamelaar zich afspeelt uit mijn hoofd. Bloeden zal je speelt zich in Everett af. En ook die straten ken ik ondertussen op mijn duimpje. Ik verzin ook veel gaandeweg in het verhaal. En de meeste research doe ik ter plekke, tijdens het schrijven. Of bedenk ik in het uur wat ik reis naar mijn werk.

photovisi-download-33

Ik vind het lastig te zeggen wat ik het leukste vind. Het verzinnen van de grote lijnen van het verhaal is echt prachtig. Maar waar ik ook van geniet is tijdens het verhaal ontdekken dat dingen “per ongeluk” goed in elkaar vallen. Dat ik in hoofdstuk drie iets geschreven heb waar ik ineens in hoofdstuk vijfentwintig wat spannends mee kan. Of dat het verhaal een andere wending neemt dan ik me in mijn opgestelde overzicht heb voorgenomen.

Maar ook het herschrijven is geweldig. Hoe je het door een paar aanpassingen ineens vreselijk spannend kan maken of een zin mooi kan laten lopen. Er bijvoorbeeld ineens een beschrijving wegvalt en een dialoog ontstaat.

Het allerleukste (en spannendste) is als het verhaal uiteindelijk klaar is en gelezen wordt door proeflezers en een paar vriendinnen. Dan pas weet je of al je harde werk niet voor niets is geweest.   

  • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vind? Laat je je boek in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk? 

Mijn man bedoel je? Dat is echt heel grappig. Hij vindt het vast niet leuk dat ik het vertel. Wim maakt mijn covers en boektrailers, is mijn illustrator (daar ben ik echt zo blij mee). Hij weet precies wat een cover nodig heeft, ze passen altijd perfect bij het verhaal. Nu vertel ik hem dus de grote lijnen van het verhaal. Als ik er even niet uitkom tijdens het schrijven, dan leg ik in het kort uit wat er aan de hand is, wat ik wil en of dat een goed idee is. Dan geeft hij advies.

Hij is ook vreselijk trots als de boeken van de drukker komen. Zoals laatst op de verjaardag van onze kinderen. Dan drukt hij iedereen het boek in handen om te laten zien. Geweldig! Alleen (nu komt het) heeft hij het nog nooit zelf gelezen. De verzamelaar niet en Bloeden zal je ook niet. Sttt. Niet vertellen dat ik het gezegd heb. Maar hij weet dus wel waar ze over gaan.

 

  • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

Doordat ik nu zoveel met schrijven bezig ben, kom ik tijd tekort om te lezen. Na de lancering van Bloeden zal je heb ik mezelf voorgenomen om echt een paar boeken te gaan lezen.

photovisi-download-29

Ik heb nu nog op de ntl stapel thuis: Stephan Ahnhem, Hjorth Rosenfeldt, Bronja Hoffschlag, Linda Jansma, Kim Moelands, Loes den Hollander, Saskia Noort en Karin Slaughter. Maar de nieuwe Harlan Coben (de verbeelding) schijnt heel goed te zijn. Dus die staat op mijn verlanglijstje voor sinterklaas.

photovisi-download-30

Dat zijn dus de schrijvers van mijn “nog te lezen” stapel. In de kast staan ook alle eerder genoemde auteurs. Maar ook de gehele Harry Potter reeks (Engelse en Nederlandse boeken). Alle boeken van Patricia Cornwell op de laatste twee na. En Joy Fielding, James Patterson, Harlan Coben. Ik ben eigenlijk als ik er zo over nadenk ook wel een beetje een boekenfreak. 

 photovisi-download-28

  • Wanneer je aan het schrijven bent heb je dan een vast ritueel? Heb je bepaalde muziek aan?

Min of meer wel. Altijd veel koffie en thee (lees: liters). En totale stilte. We hebben twee klokken in de woonkamer die niet synchroon aan elkaar tikken. Het feit dat ik dat weet zegt denk ik al genoeg… Ik kan me zo goed concentreren en helemaal opgaan in het schrijven als het doodstil is in huis. En gelukkig is dat ’s avonds ook altijd het geval hier. Ik zit dan op mijn oude pc te tikken en tikken, voetjes op de stoel voor me en drinken voor me neus (die standaard koud is geworden voor ik het opdrink).download-36

 

  • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

 De kracht van social media is inderdaad erg sterk. Het beste is dat iedereen zoveel mogelijk deelt met elkaar, om een zo groot mogelijk bereik te krijgen (zo is mij laatst verteld). Ik hecht heel veel waarde aan bloggers, recensenten en gewoon mensen die een klein krabbeltje achterlaten. De bloggers en (hobby)recensenten weten waar ze over praten. Die kunnen goed onderbouwen waarom iets juist wel of niet gelezen moet worden.

Wat er goed of juist fout aan is. Is het positief, dan is dat echt ontzettend fijn om te horen. Het is de beloning waar je als schrijver naar zoekt. Je bent op de goede weg. En is het negatief, dan is dat ook erg fijn. Want daar kan je van leren en daar groei je van. En ik ervaar het ook als wederzijds respect. De bloggers en recensenten zijn bijvoorbeeld helemaal weg van een schrijver en die schrijver waardeert het ook heel erg dat zijn/haar werk gelezen wordt en mensen erover praten. De een kan niet zonder de ander, toch?

  • Je hebt en thriller geschreven, zou je iets anders willen schijven in de toekomst of is dit toch wel het genre wat je het meeste aantrekt?, misschien een thriller in het ziekenhuis i.v.m. met jouw opleiding

Oei, deze vraag heb ik hierboven al beantwoord haha. Een thriller trekt mij het meest aan, omdat ik dat zelf heel erg graag lees. Ik hou ervan. En die thriller kan zich overal afspelen. Maar eventueel ook fantasy of een kinderboek. Dat is het mooie van schrijven. Het kan allemaal. Een van de eerste dingen die ik geleerd heb over het schrijven is dat elk genre, roman of thriller, horror of waargebeurd… In elk boek zit suspense, een mate van spanning, zodat je door blijft lezen. In een thriller is het vaak (kort door de bocht): zal de hoofdpersoon overleven? In een romantisch boek: zullen ze uiteindelijk voor elkaar kiezen? Je wilt weten hoe het afloopt…

photovisi-download-31