Als Afscheid nemen pijn doet – Maria Genova “Eens een ander boek opgepakt, een waargebeurd verhaal over zelfdoding”

Over de auteur Maria Genova:

maria-genova-foto

Maria Genova is journalist en schrijver. Met haar debuutroman
Communisme, sex en leugens over het leven van gewone mensen achter het IJzeren Gordijn, won ze de De Looier Debutanten Prijs.

Bron: bol.com

 

 

Samenvatting:

Het schuldgevoel van de achterblijver
Iedere dag ondernemen ruim honderd mensen een poging tot zelfmoord. Tanja was nog geen dertig toen haar moeder, haar broer en de vader van haar dochtertje zelfmoord probeerden te plegen. Twee van hen lukte het.

Tanja wordt op haar achttiende verjaardag op ruwe wijze geconfronteerd met de dood als haar depressieve moeder van een brug probeert te springen. Als daarna haar altijd lieve en vrolijke broer plotseling zelfmoord pleegt, is ze helemaal van streek. Waarom? Na lang speuren ontdekt Tanja de schokkende waarheid.

Wanneer ze nog midden in het verwerkingsproces zit, slaat het noodlot opnieuw toe.
Haar ex, de vader van haar dochtertje, probeert zijn nieuwe vriendin te vermoorden. Daarna springt hij van een flat af. Voelt Tanja zich schuldig omdat haar dierbaren zelfmoord plegen? En hoe moet ze de waarheid aan haar vijfjarige dochtertje vertellen? Wanneer is het goede moment?

(Fragment)
‘Mama, ga jij ook zo vroeg dood als papa en oom Marco?’
‘Dat denk ik niet, maar je weet nooit hoe het loopt.’
‘Mama, wil je alsjeblieft meer dan honderd jaar worden?’ 
Nika kijkt me hoopvol aan met haar grote blauwe ogen. 
Ik geef haar een kus: ‘Ik ga het proberen, meisje.’

Het waargebeurde verhaal Als afscheid pijn doet leest als een meeslepende roman en soms als een thriller. Een aangrijpend boek over verlies, verwerking en onvoorwaardelijke liefde waarin de meest heftige gebeurtenissen elkaar in een rap tempo opvolgen.

Maria Genova (1973) is journalist en schrijfster van succesvolle en taboedoorbrekende boeken. In 2014 werd ze uitgeroepen tot schrijfster van het jaar. Co-auteur Tanja Borggreve (1982) werkt als manager in de horeca en is moeder van drie kinderen. Ze zet zich vrijwillig in voor de zelfmoordhulplijn 113Online.

Mijn mening:

Ik was aan het opruimen in de bibliotheek en mijn oog viel op dit boek. Ik las een paar bladzijden en het raakte me,  maar ja werk gaat voor, dus het boek mee genomen. Omdat dit onderwerp een erg gevoelig onderwerp is en wij dit in onze vrienden kring in hele korte tijd drie keer hebben mee gemaakt, hoopte ik er iets van te kunnen opsteken.

Hoe ga je er mee om, hoe zie je dat mensen neerslachtig zijn, kun je het voorkomen?

Het schuldgevoel van een achterblijver bij zelfdoding

Een waargebeurd verhaal vertelt in een roman. Tanja groeit op bij haar wat oudere ouders die pas op latere leeftijd kinderen kregen, omdat het eerst niet lukt, en haar oudere broer Marco. Haar ouders hebben moeite de kinderen te knuffelen en liefde te geven, maar zijn wel goed voor ze.

Je merkt dat het missen van de aanrakingen ook invloed heeft op het verder leven van broer en zus. Zelfs wanneer het einde nadert van de ouders is een knuffel moment geen optie. Of dit iets te maken heeft met de zelfmoord van broer Marco weet ik niet, maar mij raakte het enorm. Niet knuffelen met je ouders, daar kan ik mij niets bij voorstellen.

Wat me opviel was dat de zelfmoord van Marco bij Tanja zo rauw op haar dak kwam, terwijl je onder het lezen toch al wel een voorgevoel krijgt een soort van prikkel. Hoe Marco zijn leven ineens anders loopt, maar dat iemand daar zelfmoord voor pleegt is wel heel erg heftig. Je kunt niet in iemand zijn hoofd kijken.

De ex van Tanja, die na het uitmaken van de relatie zo neerslachtig wordt, dat je denkt waarom is er geen hulp gekomen. Hij geen uitweg meer ziet en ook een einde aan zijn leven maakt. Misschien is het wel dat je weet dat deze mensen in het verhaal, zelfmoord plegen dat je met vragen komt. Je geloofd niet dat iemand dat kan.

In onze vrienden kring hadden de drie bekenden verschillende symptomen. Je schrikt enorm als zo’n persoon waarvan je weet dat hij psychische problemen heeft echt uit het leven stapt. De impact die dit heeft voor zijn omgeving, maar ook het waarom is niet te bevatten. Toch komt er een moment van berusting, dat je weet ze konden niet meer, ze waren zo moe en hebben nu rust gevonden.

Het verhaal is prachtig vertelt en vooral aan het einde kreeg ik een warm gevoel bij Tanja. Hoe zij de zelfmoorden een plaatsje heeft gegeven en met haar ervaring anderen probeert te helpen, heel knap.

Het nawoord van Maria Genova gaf mij bepaalde antwoorden en iets waar ik wat mee kon. Ik heb ook de site www.113online.nl opgezocht en hoop dat anderen die dit lezen hier ook wat mee kunnen.

Naast alle thrillers die ik lees was dit een thriller op zich alleen dan waargebeurd.

Ik ben blij dat ik dit boek mee naar huis heb genomen en hoop dat anderen die psychische problemen hebben of als je iemand weet met psychische problemen, je na dit boek gelezen te hebben, kunt helpen of ze de site kunt adviseren waar ze hulp kunnen vinden.

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/141941-zelfmoord-waarom-plegen-mensen-zelfmoord.htmlhttp://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/141941-zelfmoord-waarom-plegen-mensen-zelfmoord.html

Ik ga hier geen sterren aan geven, maar alleen zeggen “Wauw wat een goed geschreven emotioneel verhaal.”

Lieve leesgroet Caroline

One Comment on “Als Afscheid nemen pijn doet – Maria Genova “Eens een ander boek opgepakt, een waargebeurd verhaal over zelfdoding”

  1. Een erg indrukwekkend boek. Ik heb alle boeken van Maria Genova. Ze weet altijd ontzettend heftige onderwerpen (seksueel misbruik, loverboys etc.) in een heel leesbaar jasje te steken. Het zijn allemaal boeken die je bijblijven.

    Like

%d bloggers liken dit: