Machtsstrijd -Wouter Helders ” Meer voor Mannen .. Maar zeker ook voor Vrouwen “

Machtsstrijd Wouter Helders

  • Nederlandstalig
  • 320 pagina’s
  • 9789045211978
  • juni 2016download-36

 

De achterflap

Chris Hurkman werkt al zijn hele leven voor Hurkman & De Graaff, het bedrijf dat zijn vader samen met een zakenpartner oprichtte. Na zijn opleiding in Zwitserland, gaat hij als geoloog voor het bedrijf in Namibië werken, waar hij na de mysterieuze dood van zijn ouders opgroeide.

Maar wanneer Antonie de Graaff, medeoprichter en directeur van het bedrijf, zijn omgeving schokt door onverwacht zelfmoord te plegen, barst tussen de erfgenamen een meedogenloze strijd los. Zijn zoon, de aan drugs en drank verslaafde playboy Cecil, gaat niets uit de weg om de andere erfgenamen buiten spel te zetten.

Cecils zus blijkt eenvoudig op een zijspoor te zetten, maar de uit Afrika teruggekeerde Chris is een veel lastiger tegenstander om te verslaan.

Mijn Mening

“Hij was nog steeds getrouwd en was een van de topmannen van DGH. En hoewel zijn huwelijk het best te vergelijken was met de Costa Concordia- vastgelopen en langzaam zinkend- moest hij tenminste voor de buitenwereld mooie weer spelen”

Machtsstrijd van Wouter Helders valt op de deurmat, en ik ben nieuwsgierig vooral omdat hij de Debuutprijs heeft gewonnen en ik op een andere keuze had gestemd. Mijn vraag is dan natuurlijk is de winst verdient? De omslag vind ik al erg mysteries en zal ik zeker op pakken in de boekhandel om even de achterflap te lezen. Deze maakt me wel gelijk nieuwsgierig, de strijd om een erfenis, dat kan veel indrukwekkende en spannende situaties opleveren. Gauw lezen want dan kan ik pas oordelen over het boek.

Meer voor mannen staat op de achterflap, een boek voor mannen? Ik vraag het me af. Het boek begint pakkend je reist mee met Chris en Sofie. Chris krijgt van zijn baas de opdracht zijn dochter te zoeken, en Sofie wil na de vondst van een ongeopende brief van haar vader aan haar moeder, achter de waarheid van zijn dood komen Deze twee intrigerende karakters spreken mij gelijk enorm aan, de doortastende topman van DHG Chris, en de volhardende journaliste Sofie worden op zo`n beeldende manier door Wouter Helders beschreven dat het lijkt of je met ze mee wandelt door het verhaal. De twee op zichzelf lijkende verhaallijnen maken mij als lezer gelijk alert, er gaan allerlei ideeën door mijn hoofd, waar deze twee verhaallijnen aan elkaar verwant kunnen zijn.. Dit maakt het verhaal meeslepend en laat een onderliggende spanning achter.

“Het was een executie, gemaskeerd als ongeluk”

Helders heeft sowieso een fijne beeldende schrijfstijl, je merkt dat tijdens het lezen je het verhaal op je netvlies ziet verschijnen. Erg prettig. Het verhaal speelt zich af in verschillende werelddelen, maar doordat het heel duidelijk aangegeven is weet je precies waar je je bevind en is het geen zoektocht. Je reist als lezer de hele wereld mee over van Kinshasa, naar Nederland, van Antwerpen naar Rwanda het verhaal is grensoverschrijdend.

“Maar dit….” Hij wees naar de map op tafel “Dit verandert alles”

Wanneer de twee verhaallijnen samen komen, verandert er iets in het verhaal er ontstaat een broeierige sfeer. Een wending waardoor je nog meer in het verhaal komt te zitten. De meelevende manier van schrijven maakt dat je het boek slecht weg kan leggen. Het boek komt in een stroomversnelling terecht. De fijne schrijfstijl uit zich niet alleen in de zinsopbouw, als ook in de beschrijving van de omgeving en de sfeer tussen de karakters.

Tot het einde toe houdt Helders je geboeid in Machtsstrijd, aan het einde komt er nog een flink portie spanning bij kijken ook, maar de plot. Wouter Helders, Nee… dit had ik niet aan zien komen ik ben zelfs een beetje verbolgen hierover, daar gaat mijn Fantasie. Wanneer je zo in een boek zit en je zo vereenzelvigd met een verhaal, maak je je eigen plaatje en heb je zo je eigen ideeën waar het heen gaat. Zo zeker ook in Machtsstrijd. Een heel scenario zag ik gebeuren maar dan heb je daar Wouter Helders nog … Chapeau voor deze wending.

  • Plot 5 *****
  • Spanning 3 ****
  • Leesplezier 4 ****
  • Schrijfstijl 5 *****
  • Psychologie 4 ****

Verdiende 4 ½ ster voor Machtsstrijd, waarvan ik toch denk dat die Meer voor Mannen stempel er af mag, want dit boek is uniseks en voor een ieder het lezen waard.

Ja, dit is een Mustread..

Lieve Leesgroet Moon 

 

%d bloggers liken dit: