Gevangen Wind – Janine van der Hulst Veerman. “Heerlijk even terug in de tijd”

Gevangen Wind – Janine van der Hulst – Veerman

Samenvatting:

Gevangen Wind is het vervolg op de historische roman Lieve Hart! Beide romans zijn in deze uitgave gebundeld. Lieve Hart! verhaalt over de jonge creatieve Marrie in het begin van de 20e eeuw. Zij leeft een armoedig bestaan in het vissersdorp Huizen en wordt verliefd op Lammert de vissersknecht. Marries moeder waarschuwt Marrie voor Lammert. Zal Marrie naar moeder luisteren?
In Gevangen Wind verlaat Marrie Huizen om elders een bestaan op te bouwen. Zou ze kunnen wennen aan de andere omgeving, gewoonten en gebruiken?

De auteur

Janine van der Hulst-Veerman verdiepte zich in het leven van vissers en venters aan het begin van de 20e eeuw. Zij debuteerde eind 2013 met de historische roman Lieve Hart! Voor het vervolg van Lieve Hart!, Gevangen Wind en voor het Nawoord Kaas en Duitse Kruiers, kreeg zij toegang tot familiearchieven en -verhalen van kaasgroothandel Visser Kaas. Beide romans bevatten historische feiten aangevuld met fictie.

photovisi-download-49

Mijn mening:

Via uitgeverij Lieve Hart mocht we als boekbloggers, dit boek Gevangen Wind lezen. Ik, Caroline, ging het lezen. Twee boeken in één. Lieve Hart was al eerder uitgebracht, maar werd in Gevangen Wind ook nogmaals gedrukt.

De cover een prachtig plaatje van een vrouw in klederdracht die een boek leest. Verder zie je een boot die komt aanvaren. Ook het ruiteffect aan de zijkant draagt bij aan het genre Historisch roman. Enkele van deze romans heb ik in mijn kast staan.

Het verhaal neemt je meteen mee naar vroeger tijden en naar toen ik jong was en ook streek romans las. Heerlijk om in die tijd weg te dromen.

De fijne schrijfstijl en goed uitgewerkte personages zorgden ervoor dat ik het boek bijna niet weg kon leggen.

Lieve hart

Janine van der Hulst neemt je mee naar het vissersdorpje Huizen in 1906. De vader van de hoofdpersonage Marrie, komt niet meer terug nadat hij door het ijs is gezakt. Ome Piet , die met hem mee was, probeerde hem te reden maar zakte ook door het ijs en kon zichzelf net in veiligheid brengen. Vanaf dat moment lees je hoe het eraan toe gaat in een gezin waarvan de moeder hoog zwanger is en de vader dus niet meer thuis komt. Het harde leven om geld te verdienen, want vader is er niet meer. Je kunt je het bijna niet voorstellen hoe dat leven vroeger was. Maar ook de roddel die bij zo’n dorp hoort, mensen hadden natuurlijk geen radio of krant dus ging het zo. Maar soms snelden roddels al vooruit en hoorde je iets waarvan je nog geen officiele versie had gehoord.

I am not afraid of storms for I am

learning how to Sail my ship

Louisa May Alcott

 

De visserij is het hoofd inkomen van de Huizenaren, maar regelmatig komen er mannen niet terug. Wanneer Marrie verliefd wordt op de visser Lammert, komt haar leven op zijn kop te staan. Het leven van Lammert en Marrie gaat zeker niet over rozen.

Gevangen Wind

Het volgende boek Gevangen Wind speelt vanaf 1914 waarbij Marrie vertrekt naar een boerderij in Friesland.

Marrie probeert aan het Friese leven te wennen, maar heeft heel veel moeite met de gebruiken en gewoonten van de Friezen. Op de boerderij werd vroeger kaas gemaakt, zou het Marrie lukken de kaasmakerij weer op poten te zetten?

Lieve Hart, was dit een test?

(Lieve hart wordt net als ‘Oe donder’ in verschillende toonaarden gebruikt. Meestal als uitroep van verbazing)

Een aanrader voor de koude winderige dagen die komen gaan. Heerlijk om je in het verleden te wanen en oh zo blij dat ik in deze tijd mag leven.

Ik ben blij dat Gevangen Wind samen gebonden is met Lieve Hart, want anders was het een tekort verhaal geworden, nu was het boek precies goed.  Het was een open einde, dat vond ik jammer. Hoe vergaat het Aart, daar blijf ik wel mee zitten.

‘Behoud altijd de moed Blijf geloven in de liefde.

Anker hoop in je gedachten, want alles komt wel goed,

mijn kind.’

Lieve Hart de titel van het eerste boek, is tevens de naam van de uitgeverij van Janine van der Hulst, maar ook een uitroep van vroeger zoals je hierboven leest.

Achter in het boek is een verklarende woordenlijst, meestal kom je tijdens het lezen wel achter de betekenis, maar soms moest ik een wat opzoeken.

Ook staat er achter in een passage over het maken van kaas en hoe de verkoop ging in vroeger tijden. Toevallig zaten wij aan tafel en stond er op een pak melk, hoeveel liter melk is er nodig voor 1 kilo kaas, laat ik dat nou net gelezen hebben in deze roman? Nog wat geleerd ook dus.

  • Schrijfstijl 4                                
  • Leesplezier 4
  • Plot 3
  • Spanning 2
  • Originaliteit 4

3 ½  sterren voor deze heerlijke streek roman welke me mee terug voert naar vroegere tijden. Ik hoop zo dat ik nog te weten kom hoe het met Aart afloopt…

download-1

Lieve Leesgroet Caro

One Comment on “Gevangen Wind – Janine van der Hulst Veerman. “Heerlijk even terug in de tijd”

%d bloggers liken dit: