Mustreads or not! in gesprek met…..; Isa Maron schrijfster van de Noordzee Moorden serie

 

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Isa Maron?aut_59

Ik ben 51 jaar, geboren in Utrecht en ik woon in Amsterdam met mijn man en vier zonen, twee kippen en een hond. Ik studeerde Economische Wetenschappen en Psychologie en werk als adviseur in het bedrijfsleven. In 2006 begon ik met schrijven. Twee jaar later verscheen mijn debuut Passiespel. De laatste twee jaar verschenen de vier delen van De Noordzeemoorden.

photovisi-download-43

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik kon al heel vroeg lezen en op de basisschool schreef ik al verhaaltjes. Ik had een zolderkamertje en op zolder had ik een plank met boeken die ik elke keer las. Later mocht ik naar de bibliotheek en dat was voor mij een soort schatkamer. Ik las heel veel boeken, zeker 4 tot 6 per week. De boeken van Thea Beckman vond ik geweldig, en In de ban van de ring heb ik twee keer gelezen, toen ik een jaar of elf, twaalf was. Ik vind het heel erg jammer dat kinderen geen rust meer kunnen vinden in een boek.

photovisi-download-44

 • Je boek Eindspel is bijna uit deel vier in de Noordzee Moorden serie, ben je nu echt klaar met Maud en Kyra? Of mogen we nog iets verwachten?

Ik heb er nog niet goed over nagedacht. Ik ben zo gefocust geweest op het afronden van de serie. Maar ik merk wel dat ik in mijn hoofd nog geen afscheid genomen heb van Kyra en Maud.

photovisi-download-45

 • De serie van de Noordzee moorden spelen zich voornamelijk af in Amsterdam Noord en op gedeeltelijk Texel, Amsterdam Noord ken je als de beste, je organiseert zelfs wandelingen langs de plekken van de serie (p.s. mensen echt de moeite waard om eens te gaan doen) Ben je voor je boek ook naar Texel geweest, of heb je die informatie van Internet af?

Ik ben een paar keer op Texel geweest. Ik hou erg van de Waddeneilanden. Voor het boek ben ik er speciaal nog een keer naartoe gegaan, net als naar Nordernei, het Duitse eiland dat in de serie voor komt. Londen, ook een locatie, ken ik ook. Maar er zijn ook locaties die ik via Google Earth bezoek, jammer genoeg….

photovisi-download-46

 • Tijdens die wandelingen, merk je dat je enorm veel weet van Amsterdam en de geschiedenis, is dit beroepsmatig of is dit gewoon je passie en hoe is dit zo ontstaan?

Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest en ik vind het gewoon erg leuk om onderzoek te doen. Niet alle feiten die je ontdekt kun je gebruiken, maar toch kleurt die kennis wel het verhaal.

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? En hoe doe je je research ga je op onderzoek uit of Google je alles?

 Over mijn eerste boek heb ik twee jaar gedaan, ik schreef en deed research tegelijkertijd. De vier delen van de Noordzeemoorden heb ik in 2, bijna 3 jaar geschreven, dus ik ben sneller geworden. Maar voor de Noordzeemoorden ben ik in 2013, voor dat ik een letter op papier had, al begonnen met uitwerken van verhaallijnen, personages en dergelijke. Research doe ik op internet, via boeken en via (ervarings-)deskundigen.

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vind,? Laat je je boek in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Mijn man leest mee als het boek bijna klaar is, soms overleg ik iets met hem over een plot of personage. Hij is psycholoog, dus kan me goed helpen met motivatie van karakters. Hij is trouwens niet echt een lezer, dus ik meet aan hem af of het spannend genoeg is.

 • Isa Maron is ook een Moordwijf, klinkt zo lekker he! Wat houdt dat in (voor degene die dit nog niet wisten) En mogen we nog wat verwachten van de Moordwijven tezamen?

De Moordwijven is een groep van 6 thrillerschrijfsters uit Nederland en België die elkaar willen inspireren en helpen. We vinden het leuk om de krachten te bundelen, dus samen lezingen te geven, elkaar te interviewen bij boekhandels, en ook elkaar als ondernemer te coachen.

photovisi-download-47

 • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

Ik lees zo veel als ik kan, in elk geval altijd voordat ik ga slapen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuw werk van J.K. Rowling, Stephen King, Esther verhoef, Charles den Tex, Karin Slaughter, Tess Gerritsen… o, veel te veel om op te noemen, ik heb een nog te lezen stapel van vijf meter hoog

photovisi-download-51

 • Wat heb je voor ons in petto voor de toekomst, een serie, losse boeken, of heb je nog helemaal geen idee?

 Een serie is me goed bevallen. Ik heb een paar verhaalideeën waar ik nu mee aan de slag ben. Ook voor andere genres trouwens, zoals fantasy, maar voorlopig zal ik thrillers schrijven. Dat kunnen ook losse boeken zijn hoor. Ik weet nog niet welk verhaal ik nu definitief ga schrijven.

 

 • Wanneer je aan het schrijven bent heb je dan een vast ritueel? Heb je bepaalde muziek aan?

 Ik gebruik soms muziek om een bepaalde sfeer op te roepen: heel eng, verdrietig of juist vrolijk. Vaak schrijf ik ook ‘s nachts, als het stil is. Heel stil. Dat werkt goed voor mij.

download-58

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan? 

Ik vind het heel leuk dat de ‘gewone’ lezer een sterkere stem krijgt. Anders ben je afhankelijk van een beperkt groepje – soms vooral intellectuele – recensenten. Ik vind het dus een verrijking. Als je boek uitkomt wil je als schrijver dat heel Nederland weet dat het bestaat. Dat is met advertenties of televisiecommercials niet te betalen, dus is sociale media heel belangrijk. Bestsellers worden gemaakt door lezers die tegen elkaar zeggen: dat moet je echt lezen, en het als cadeau kopen voor andere lezers.

Dus: tip anderen dat ze de Noordzeemoorden moeten lezen, en koop het als cadeau voor Sint, Kerst en verjaardagen!images-21

 Mocht je nog niet overtuigd zijn klik hier op de trailer van de Noordzeemoorden serie van Isa Maron ..

Trailer serie Noordzeemoorden

Alvast enorm bedankt voor het beantwoorden van deze vragen. Wij hopen je natuurlijk nog vaak tegen te komen en vooral veel te mogen genieten van je boeken.

Bedankt nogmaals liefs Caroline en Moon

 Lieve groet terug!! X, Isa

 

 

One Comment on “Mustreads or not! in gesprek met…..; Isa Maron schrijfster van de Noordzee Moorden serie

%d bloggers liken dit: