Een kijkje in de Boekenkast van…; Bibi Boom

  • Kun je je in een paar korte zinnen even voorstellen?

Ik ben Bibi Boom, 33, geboren en getogen in Amsterdam en sinds een aantal jaar woonachtig in een frummelig dorpje in West-Friesland, Noord-Holland, met mijn twee katten, Pistache en Tiramisu. In het dagelijks leven projectmanager en schrijver.

photovisi-download (29).jpg

  • Hoe is je passie voor Boeken ontstaan, lees je al van je vroegste jeugd af ?

 Als kind was ik volledig in de ban van griezelboeken. Paul van Loon, Tais Teng en Anthony Horowitz beheersten mijn boekenkast. Op de middelbare school begon het lezen (en schrijven) me tegen te staan en las ik vanaf mijn zestiende alleen nog boeken die verplicht waren voor mijn literatuurlijst. Pas toen ik enkele jaren geleden het schrijven weer oppakte, werd ook mijn passie voor lezen nieuw leven ingeblazen. De afgelopen jaren las ik gemiddeld 150 boeken per jaar.

photovisi-download-32

  • Welke boeken las je vroeger?

De Griezelbus 1 en 2 van Paul van Loon en de Pentagram-reeks van Anthony Horowitz waren absolute favorieten. Dat zijn ook boeken die ik nooit weg zou doen, alleen al vanwege de nostalgische waarde.

photovisi-download-31

  • Welke soort boeken staan er in je kast, mag elk boek in je kast of heb je daar nog eisen aan?

Hoofdzakelijk thrillers, maar ook enkele romans en een verdwaalde chicklit voor de afwisseling. Vroeger was ik heel pietluttig met het uiterlijk van boeken en had ik het gevoel status te ontlenen aan een goed gevulde en fraai gesorteerde boekenkast. Tegenwoordig interesseert me dat weinig meer. Door mijn grootverbruik is het onbegonnen werk om alle boeken te houden die door mijn handen gaan en gelezen boeken geef ik daarom gelijk weg, naar een minibieb, de kringloopwinkel, mijn moeder of vrienden. In een enkel uitzonderlijk geval wil ik een boek later nog eens herlezen en houd ik het. photovisi-download (28).jpg

 

  • Als je heel eerlijk bent, welk boek heeft voor jou de meeste waarde en waarom is juist dit boek zo heel speciaal?

Er staat een kinderboek in mijn kast dat altijd dubbele gevoelens bij mij opwekt. Het is nogal langwerpig en past daardoor niet goed in de kast (deze is te ondiep), waardoor het een doorn in het oog is, maar tegelijkertijd heb ik dat als kind zo’n prachtig boek gevonden, dat het me dierbaar is en ik het nooit weg zou doen. Het is “Het eeuwige eiland” van Veronica Leo, een Fins sprookje. Het is een ontroerend, beetje droevig sprookje met prachtige illustraties.b2566ea1f95b2d75f72ecac10e3a22691b2e168e.jpg

  • Welke boeken mis je nog, zijn er boeken die je nog wilt hebben?

Vroeger gebood mijn verzameldrift me om series altijd compleet te hebben en ook altijdimages van dezelfde editie, zodat het mooi stond in de kast. Tegenwoordig geef ik niets meer om het uiterlijk en gaat het me uitsluitend om de inhoud. Nog steeds wil ik series compleet hebben, maar simpelweg omdat ik de hele reeks wil lezen, niet om het hebben. Ik kwam voor het eerst in aanraking met de Kay Scarpetta-serie van Patricia Cornwell door een Bookcrossin-bijeenkomst. Bleek dat het boek dat ik had gevonden deel 16 uit de reeks was en moeilijk te volgen zonder de vorige vijftien delen te lezen. Sindsdien speur ik in kringloopwinkels en boekenmarkten naar delen uit de reeks. Ze is nog steeds niet compleet en het gevonden boek is nog lang niet aan de beurt.

  • Je vriendin komt bij je en wil graag een boek van je lenen, welke uit jouw collectie geef je haar mee en waarom?

Ik ben heel makkelijk met uitlenen en weggeven. Als ik het boek zelf al heb gelezen, hoef ik het doorgaans niet terug. Wat ik meegeef, hangt natuurlijk volledig af van de vriendin in kwestie en waar die van houdt. Boeken die ik niet weggeef (wel uitleen, maar op voorwaarde dat ze terugkomen), zijn de boeken van Paulo Coelho, een van mijn favoriete auteurs en heel intrigerende, filosofische boeken.

photovisi-download-33

  • Verander je je boekenkast vaak, op kleur sorteren, schrijver, genre of zet je de boeken erin en laat je het zo?

Om de haverklap. In mijn kast heb ik twee plankjes met boeken die ik al gelezen heb, maar wil houden. Voor de rest staan er alleen boeken in die ik nog wil lezen. De boeken van één schrijver staan wel bij elkaar, maar er zit verder geen logisch verband in. Geregeld schuif ik ermee, meestal wanneer er weer een nieuw boek binnenkomt, of wanneer er een uitgaat die gelezen is. Een tijdje heb ik ze op kleur gesorteerd gehad. Zag er prachtig uit, maar was practisch gezien kansloos. Kon nooit iets vinden. Als ik een stressvolle dag heb gehad, ga ik vaak een tijdje voor mijn boekenkast zitten en naar de ruggen staren. Het herindelen van de kast heeft dan een rustgevende werking op me. Tja, gekke gewoonte, maar ik vind het fijn.

  • Is de boekenkast alleen van jou of mogen eventuele gezinsleden er ook iets in zetten?

Ik woon alleen, dus dat is makkelijk. Toen mijn ex hier nog woonde had hij één plankje in mijn kast. Gaandeweg werd dat een half plankje (hij las ze nooit en ik had meer ruimte nodig). Nu heb ik weer alle ruimte voor mijzelf. 😉

  • Wat is je ultieme boekenkast, wat zou jij nu heel graag in je kamer hebben staan, je hoeft niet naar de maat te kijken hoor, maar gewoon wat vind jij nou echt heel mooi.

Ik word altijd op slag verliefd op van die donkere houten ingebouwde kasten die je in Engelse landhuizen ziet in films. Ook van de universiteitsbibliotheek in Dublin ga ik spontaan kwijlen. Als kind had ik dat al en dat is nooit over gegaan. Helaas nog nooit een woning gehad waar zoiets in thuis zou horen, maar dat is nog steeds een droom. Nu heb ik gewoon saaie Billy’s.download-10

%d bloggers liken dit: