Recensies

Elsa deelt haar mening over : “Het jaar dat ik op hen allemaal verliefd werd”- Use Lahoz

Het jaar dat ik op hen allemaal verliefd werd – Use Lahoz.

‘Het jaar dat ik op hen allemaal verliefd werd’ (oorspronkelijke Spaanstalige titel; El año en que me enamoré todas) is geschreven door de in Barcelona geboren auteur Use Lahoz (1976). Afgestudeerd in de Geesteswetenschappen. In 2009 debuteerde hij met De Dromer. In datzelfde jaar werd hij uitgeroepen tot Talent van het Jaar door FNAC. Voor De Dromer won hij de prestigieuze Premio Ojo Crítico de Narrativa 2012. In 2013 won hij de Premio Primavera voor zijn tweede roman ‘Het jaar dat ik op hen allemaal verliefd werd’.

Samenvatting

Het boek volgt een jonge Parijzenaar, Sylvian Saury, die de 30 nadert en verschrikkelijk opziet tegen het ‘volwassen’ worden. Hij vertrekt naar Madrid om daar een baantje aan te nemen als journalist. Tevens volgt  hij een Duitse ex-vriendin, in de hoop haar terug te kunnen winnen. Eenmaal daar vindt hij tijdens zijn zoektocht naar geschikte woonruimte een envelop met daarin een manuscript. Het manuscript verhaalt over een banketbakkers familie geschiedenis die zich afgespeeld heeft in Madrid. Door dit manuscript, de mensen die hij ontmoet en alles wat hij meemaakt tijdens zijn verblijf in Madrid gaat hij het leven en de liefde met andere ogen bekijken. Hij begint te begrijpen wat zijn goede vriend Michel Tartin bedoelt met de uitspraak ‘Je hart zit er om te gebruiken’.

Elsa`s Mening

Bijzonder aan het boek vind ik dat het twee levensverhalen in één verteld.

De totale bedoeling van het boek is mij wat onduidelijk. Voordat ik begon met lezen verwachte ik een zoetsappig liefdesverhaal met niet zoveel diepgang. Ik had zijn eerste boek niet gelezen dus het was voor mij ook een kennismaking met de auteur. Maar toen ik eenmaal begon met lezen trok het boek me gelijk mee in het verhaal van Sylvian en het manuscript wat hij in handen krijgt. Wat hierbij voor mij helpt is dat Sylvian een leeftijdsgenoot is. Het verhaalt wel over de liefde maar op een oprechte manier in verbinding met het leven in het algemeen.

Het boek heeft me aangenaam weten te verrassen! Het is gedetailleerd en zonder censuur geschreven vanuit Sylvian zijn gedachtegang. Wat er voor zorgt dat je een connectie voelt met de hoofdpersoon. Je blijft de gehele tijd nieuwsgierig naar wat zijn volgende stap wordt. De tekst leest prettig en gemakkelijk. Bijkomend pluspunt is het tweede verhaal van het manuscript, je krijgt twee verhalen in één die op prachtige wijze verbonden zijn.

De lezer krijgt een kijkje in het Madrid van tegenwoordig en in het verleden door de ogen van een jonge nieuwsgierige man. Het boek is prettig en vlot leesbaar. Het boek is naar mijn mening dan ook zeker een aanrader voor iedereen die wil lezen over de zomer, de liefde, vriendschap en het leven.

Lieve Leesgroet Elsa Bakker