Melkbloed – Clara Weiss “Deze plottwist is uniek gevonden door deze debutante.. Mijn complimenten.”

Melkbloed – Clara Weiss

De Achterflap

‘Melkbloed’ is de spannende thriller van de schrijver Clara Weiss, die zelf ook bij een uitgeverij werkt. ‘Melkbloed’ speelt zich af in de Alpen. Elvira heeft altijd een rustig bestaan geleid op een boerderij in een dorp waar de tijd lijkt stil te staan. Haar leven neemt een wending wanneer ze een verschrikkelijke ontdekking doet – een lijk, verminkt, vastgebonden aan een rad.

De inwoners worden vervolgens opgeschrikt door nog enkele gruwelijke moorden. Terwijl Elvira de denkwijze van de dader probeert te doorgronden, gaat het sneeuwen, en het dorp wordt van de buitenwereld afgesneden. Niemand kan meer ontkomen… 

 

Mening

“Hier, in dit veilige onderkomen, wilde hij zijn eindspel spelen.”

Wanneer je de cover van Melkbloed bekijkt, en de eenzame blauwe besneeuwde omslag ziet geeft het een triest gevoel. Clara Weiss begint het verhaal te vertellen van Elvira welke met haar zoon Matthias, haar vader, haar man Hans en hond Ludwig in een heel afgelegen dorp in de bergen woont. Zo`n dorp waar drie of vier boerderijen bij elkaar staan en verder niets. Zo`n plek waar je de hele dag tegen je hond gaat praten omdat je anders niemand spreekt.

Het begint gelijk al vrij mysterieus, er reizen bij mij vragen op; waarom is Hans ooit weg gegaan en stond hij dertig jaar later zomaar weer voor de deur? En waarom worden er bij het kruis bij het meer elke 25e november, op de naamdag van Heilige Catharina, bloemen neer gezet, en elke zes jaar witte lelies?

Wanneer er in de omgeving van Elvira buren overlijden onder wel heel verdachte omstandigheden, word je bij de weinige overgebleven karakters al snel achterdochtig. Het verhaal wordt verteld per dag en je krijgt al gauw inzicht in de karakters doordat deze goed beschreven worden en het er niet heel veel zijn. De sfeer in het verhaal wordt heel uitgebreid beschreven er wordt veel aandacht aan gegeven, dat is prettig. De winterse taferelen en de eenzaamheid boven in Alpen zijn zo echt, zo tastbaar beschreven dat je ze bijna voor je ziet en kunt voelen, wat ik voor een debutant echt heel knap vind!

“Het wasgoed aan de lijn was stijf bevroren, bedekt met een zilverachtig glinsterende laag rijp. De lucht was compact en snijdend koud. Het rook naar winter”

Wel is de schrijfstijl ietwat langdradig te noemen. niet traag zeker niet want er gebeurd genoeg in een korte tijd, maar het is allemaal wat uitgerekt geschreven, waardoor het in het begin niet fijn leest. De schrijfstijl en dan vooral het langdradige is iets wat mij irriteert, maar het verhaal daar in tegen zit mega goed in elkaar. Clara Weiss neemt je stap voor stap mee naar de plot, gaande weg deze reis raak je verschillende keren flink op het verkeerde been gezet, ik ben aardig onder de indruk van de wendingen. Gelukkig wordt het lees plezier wanneer je verder in het verhaal komt stukken beter en word je het verhaal ingezogen.

“Het gezicht waar ze naar kijkt is haar vreemd, Maar ze weet wie ze voor zich heeft, en ze aarzelt niet.”

Toch ben ik ondanks de langdradige, uitgerekte schrijfstijl die van mij echt wat vlotter had mogen zijn, erg onder de indruk van deze debutante. Het verhaal is origineel bedacht en mooi opgebouwd, het neemt je als lezer mee en zet je meerdere malen op het verkeerde been. Het plot is heel verrassend en had ik zeker niet aan zien komen mooi gevonden ook van Clara Weiss. Mijn Complimenten…

  • Plot 5 *****
  • Spanning 4 ****
  • Leesplezier 4 ***
  • Schrijfstijl 3 ***
  • Psychologie 4 ****

4 **** sterren  voor een Debutante welke vanaf nu zeker op mijn lijstje staat.. Ik wil hier meer van lezen.download-4

Lieve Leesgroet Moon

 

 

%d bloggers liken dit: