Paul op vrijdag over Lieveling van Kim van Kooten

Ja…ik kan lachen met én huilen om pedofielen. De voorwaarde is echter wel dat ze op een podium staan en gestalte worden gegeven door de grote Meester Hans Teeuwen, de enige in mijn ogen die daar mee weg geraakt. In elk ander geval is er slechts plaats voor één andere emotie : een onbedwingbare en alles verterende – ook henzelf – woede voor hun walgelijke praktijken, die ze zelf zo graag bedekken onder de mantel van hun ‘pure liefde voor kinderen’. My ass !! In Nederland heeft Kim van Kooten (dochter van Kees) een boek geschreven, ‘Lieveling’, gebaseerd op een verhaal van Pauline Barendregt. Kim is actrice, scenariste, recensente en presentatrice…en verre van dom ! En dat ze recht voor de raap is en de dingen bij naam noemt, mag nu ook blijken uit dit boek.

Lieveling Kim van Kooten 

9200000049805345

  • Nederlandstalig
  • 224 pagina’s
  • 9789048830244
  • november 2015

In ’t kort : we volgen het meisje Puck vanop de dag dat ze 5 jaar wordt tot haar 14e. Ze woont samen met haar moeder in een achterbuurt in Rotterdam (haar biologische vader is er vandoor met een andere vrouw). Maar vanaf vandaag wordt alles anders : mama heeft de veel oudere Ludovicus leren kennen, die een fabriek bezit dat reistassen maakt en in een villa woont te Zwijndrecht (Nederland). En vandaag trekken ze bij hem in. En meteen wordt de kleine Puck overladen met geschenken. ‘Ome meneer’ heeft ook een dochter, Wil en een kleindochter Guusje, die bij Puck in de klas zit. Maar al snel vallen de maskers af en blijken zijn ware bedoelingen. De eerste ‘onschuldige’ foto’s worden gemaakt, Ludovicus zet haar in bad en droogt haar af met zijn handen in plaats van de gebruikelijke handdoek, wast Pucks haar, enzovoort. Bovendien blijkt dat biologische papa Johan maandelijks geld krijgt van Ludovicus om uit hun buurt te blijven. Overige mensen zijn trouwens ook niet welkom, zoals oma Crooswijk of mama’s zus Hannie en haar echtgenoot Joop. En terwijl de handelingen verder gaan (bevingeren, zich laten aftrekken en pijpen en tenslotte penetratie), leidt haar inmiddels arrogante en flink aan de drank geraakte moeder een liederlijk leven dat bestaat uit kopen, kopen, kopen. Maar inmiddels wordt Puck ouder (en nog veel wijzer) en bij gebrek aan voedsel (ze wil niet eten) en slaap (vanwege de nachtelijke bezoekjes), maakt ze op school een lelijke val, waarbij ze haar scheenbeen breekt. Haar vriendelijke leraar Hofslot komt haar bezoeken en Puck stort in…en meteen ook alles uit, waarop de mallemolen eindelijk in beweging komt. Het verhaal is dan nog lang niet afgelopen, maar het is aan de geïnteresseerden om Pucks verdere lotgevallen te lezen.

Het is een hard onderwerp…en dient dus hard verteld te worden, en Van Kooten windt er geen doekjes om. Net zoals ‘Kaddisj voor een kut’ (Dimitri Verhulst) is dit een stomp in de maag, een hamer tegen het hoofd…een trap in de gevoelige delen. Dat het ganse boek wordt verteld vanuit Pucks eigen standpunt, maakt het des te pijnlijker om te lezen. En ja, er mag al eens gelachen worden met haar reacties op gebeurtenissen of de heerlijke Rotterdamse zinnen, die – vooral – oma Crooswijk rijk is. Ook het huwelijk tussen mama en Ludovicus is grappig in al zijn droefheid. Maar welke gebeurtenis het boek ook bespreekt, de dreiging die de lezer oncomfortabel maakt, is steeds aanwezig.

Ludovicus wordt afgeschilderd als een oud, vies mannetje zonder enig gevoel…maar wel veel geld. Hij beliegt, bedriegt en chanteert het kind : dé stok achter de deur bij elke pedofiel. Hoe makkelijk is het niet om een klein kind te manipuleren als volwassene ? Maar de vraag is : laat mama zich niet evengoed manipuleren ? Kijkt ze met liefde voor geld de andere kant op in haar totaal seksloze leven ? Want ik ben er steevast van overtuigd dat ze altijd ergens wel aanwezig zijn : de horen-, zien- en zwijgmonsters, de lafheid in hun genen gegoten. Want dochter Wil weet duidelijk meer…alleen woont zij ‘toevallig’ ook in een prachtig huis, gefinancierd door haar vader.

Er werd destijds moord en brand geroepen over een reclamecampagne van Calvin Klein, waarbij jongens (of jonge meisjes die op jongens leken) werden gebruikt, met een duidelijke seksuele connotatie. Daarom is het dan ook zo moeilijk te begrijpen dat je eigen kind, kleinkind, nichtje, leerlinge, patiënte, enzovoort, gedurende een periode van zowat 8 jaar wordt misbruikt, zonder dat het iemand opvalt. Inderdaad, ‘J’accuse’… Er kan en mag niemand geloven in “goede” pedofilie, namelijk degene die zogenaamd leidt tot de zelfontplooiing van het kind en diens seksuele ontwikkeling ! In een zaak van pedofilie gaat niemand vrijuit… Laat, voordat we de dader opknopen, iedereen ook even zelf in eigen boezem kijken : had ik…kon ik…zou ik…Ogen en monden worden gesnoerd in de naam van liefde, geld, zekerheid, geborgenheid, blind voor het slachtoffer stom voor de buitenwereld !

Besluit : ‘Lieveling’…of het leven (of gebrek eraan) zoals ieder kind kan ervaren ! De woede en machteloosheid namen met elke pagina (236 bladzijden) toe. Puck reikt haar handjes uit…wat had ik ze graag vastgenomen en uit het boek gehaald ! Maar bij gebrek aan deze mogelijkheid, is dit de tweede beste optie : open je ogen en je mond ! ‘Wir haben es nicht gewusst’ : een oude uitvlucht, maar actueler dan ooit.

Kim en Pauline : bedankt voor jullie moedig boek dat nooit genoeg mensen zal bereiken of hun wanpraktijken zal doen inzien. Ik wens ‘Puck’ een verder gelukkige toekomst toe… ze heeft “dankzij” haar stiefvader – en alle anderen – haar pijn reeds geleden !    

Lieve groet Paul

12509605_10208465369697712_3495662233878426617_n

Bekijk op bol.com

 

One Comment on “Paul op vrijdag over Lieveling van Kim van Kooten

%d bloggers liken dit: