Cees van Rhienen deelde zijn mening met ons over; Niemandsland -David Baldacci

David Baldacci – Niemandsland

9200000063028946

 • Oorspronkelijke titel: No Man’s Land
 • ISBN: 9789400507548
 • Uitgeverij: A.W. Bruna
 • Pagina’s: 395
 • Aantal sterren: 4,5

“De constante factor heet kwaliteit”

Het zou denkrimpels veroorzaken om nog iets nieuws over de Amerikaanse auteur David Baldacci te willen vertellen. Dat hij wereldwijd meer dan 100 miljoen boeken heeft verkocht is geen nieuws want dat hij over die grens ging is alweer een paar jaren geleden. Vaste lezers van Baldacci, en dat zijn er nogal wat, weten dat hij niet alleen bijzonder schrijftalent heeft maar ook op een bijzondere wijze personages weet te creëren en introduceren. In 2014 introduceerde hij in De provocatie officier van de luchtmacht John Puller. Onlangs verscheen het vierde deel, Niemandsland met Puller in de hoofdrol en ook zijn vaste compagnon Veronica Knox blaast hier weer haar partijtje mee.

 

Paul Rogers zit zijn laatste dagen in detentie uit nadat hij voor moord is veroordeel tot 10 jaar gevangenisstraf. Hij telt de dagen letterlijk af en is verbaasd als hij een dag voor de oorspronkelijke datum wordt vrijgelaten. De verbazing blijft niet lang bij hem hangen want Paul heeft een missie en daar krijgt hij nu gelegenheid voor en begint eraan.

John Puller krijgt van zijn collega CID-agent, Ted Hull te horen dat de stervende en dementerende Linda Demirjian heeft gezegd dat John Puller sr. zijn vrouw dertig jaar geleden heeft vermoord. Puller weet niet anders dat zijn moeder in die tijd van huis is vertrokken en nooit meer is teruggekeerd. De mogelijkheid dat zijn vader een aandeel heeft gehad in de verdwijning beschouwt hij niet direct als een onmogelijkheid maar hij wil dat wel zeker weten. Dus ook John Puller jr. heeft een missie!

 

Niemandsland is een echt tweesporen-verhaal. In twee verhaallijnen schetst Baldacci de route van twee gedreven speurders naar hun verschillende doelen. Maar het zijn niet alleen die doelen die verschillend zijn, ook de inhoud maakt het interessant. Puller die op zoek is naar bewijsstukken dat zijn moeder door zijn vader is omgebracht, komt ook te weten dat de reden wellicht ontrouw kan zijn geweest van zijn moeder, wat zijn vader ontdekt heeft. Maar zonder bewijs zal er geen conclusie worden getrokken en de speurtocht van Puller niet stoppen.

Paul Rogers daarentegen is op zoek naar de voor hem bekende persoon, die door celmutatie verantwoordelijk is voor de veranderingen van zijn persoonlijkheid.

Beide (onder-)zoekers bewandelen hun eigen paden en vergaren steeds meer informatie die hun naar het einddoel moeten brengen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot, zowel figuurlijk als letterlijk.

Twee interessante onderwerpen worden verteld in twee nog interessantere en spannende verhaallijnen. En zoals in de meeste verhalen van Baldacci kan hij het ook hier niet laten om een enkele politieke zwaargewicht voor het voetlicht te laten verschijnen. Maar het hoort er in, gezien de machtspersonen die een plaats hebben gekregen dus moet er altijd een zijn die het hoogste besluit kan nemen. Baldacci doet dat goed en met grote klasse maar dat is niet verwonderlijk, anders gaan er wereldwijd geen ruim miljoen boeken over de toonbank. En bij hem is zeker nog geen spoortje van sleet of verveling te ontdekken.

Op naar het volgende avontuur dus!

 • Spanning: 4 sterren
 • Plot: 5 sterren
 • Leesplezier: 5 sterren
 • Schrijfstijl: 5 sterren
 • Originaliteit: 4 sterren
 • Psychologie: 4 sterren

Eindoordeel: 4,5 sterren

images

14354943_1078652552253410_8775738796851764653_n

 
Koop bij bol.com