Recensies·Recensies van Caro

Verdwenen – Tara Altebrando “Beangstigende enge gedachte dat dit waarheid zou kunnen zijn”

Verdwenen – Tara Altebrando

“Een boek waar je even inkomen moet maar zo echt, dat het bijna beangstigend is”

  • Nederlandstalig
  • 384 pagina’s
  • 9789025870454
  • oktober 2016download-74

Samenvatting:

Elf jaar geleden verdwenen zes kinderen. Ze werden nooit gevonden. Nu komen er vijf terug zonder één herinnering aan de afgelopen elf jaar.

Avery is vijftien als het onvoorstelbare gebeurt: de vermiste kinderen keren ongedeerd terug. Allemaal, behalve haar broer Max. En geen van hen kan zich herinneren wat er is gebeurd, wie hen heeft meegenomen of waar ze al die tijd geweest zijn. Samen met de teruggekeerde Lucas zet Avery alles op alles om het mysterie op te lossen.

De Amerikaanse Tara Altebrando schreef meerdere YA- en jeugdboeken, maar The Leaving is het eerste boek dat naar het Nederlands vertaald werd. De YA-thriller kreeg in Nederland de titel Verdwenen.

Bron: https://www.hebban.nl/auteurs/tara-altebrando

Mijn mening:

De cover van dit boek trok me meteen aan. Zes schommels waarvan er één afgebroken is, wat heeft dit met het verhaal te maken. Een soort mistig blauw en een strand. Niet echt heel mooi, maar toch……. het triggerde me

 Zes kinderen verdwenen en vijf tieners komen terug.

Het boek wordt verteld door de hoofdpersonen. Het begint elf jaar later bij dag nul, wanneer de vijf tieners Lucas, Scarlet, Sarah, Kristen en Adam allemaal voor de eigen deur van hun ouderlijk huis staan. Ouders die niet weten wie ze zijn, schrikken en het niet begrijpen. De tieners die niet weten waar ze de afgelopen elf jaar geweest zijn en wat ze gedaan hebben.

De zoektocht naar de verdwenen elf jaar uit hun geheugen.

“Het vertrek”

De eerste hoofdstukken waren wat verward, bladzijden met maar enkele woorden erop, schuine streepjes boven, tussen en onder teksten. Zwart gemarkeerde woorden en woorden geschreven in een vierkant of trapsgewijs.

Vanaf ongeveer blz. honderd kreeg het verhaal me te pakken en kon ik het boek steeds moeilijker weg leggen. De personages kregen een gezicht en ik verplaatste me in hun leven. Het waren tieners van vijftien/zestien jaar, maar ik vond ze wel wat ouder overkomen in het verhaal eigenlijk. Misschien komt dat wel door het gebeuren wat ze hadden mee gemaakt.

Samen met Mick Chambers, die de leiding had over het onderzoek toen de kinderen verdwenen, gaan ze opzoek naar hun verleden. Langzamerhand komen puzzelstukjes bij elkaar.

Avery, de zus van Max de tiener die niet is terug gekomen, zet alles op alles om haar broer te vinden. Waarom is hij niet terug gekeerd met de anderen en waar is hij gebleven.

 

“Eén rechts twee links

Ssttt Klik

Dicht Klappen klaar”

 

“Bij het verlaten van de bar liepen ze een lange trap af. Scarlett sloeg de onderste tree over.

Een tel later deed Lucas precies het zelfde.

“Waarom deed je dat net?”vroeg ze”.

Een platgeslagen muntje, een tatoeage, een dagboekje, een draaimolen, een luchtballon en flarden van beelden, allemaal informatie die de tieners naar hun elf jarige onbekende verblijfplaats moeten leiden.

Een zoektocht in hun geheugen, maar wil je je geheugen wel terug als er dingen gebeurd zijn vroeger, die je eigenlijk wil vergeten.

“We vertrekken allemaal, altijd ” 

Een heerlijk Ya boek, waar je dus even in moet komen, maar met een verhaal wat echt zou kunnen. Er zijn toch wel meer mensen die spoorloos verdwijnen en na jaren worden gevonden in de kelder van een huis.

Het waarom is eigenlijk, nog niet eens zo slecht, maar dit kan toch niet of toch wel …………….??

  • Leesplezier    4 ****
  • Plot                  4 ****
  • Schrijfstijl     4 ****
  • Originaliteit  4 ****
  • Psychologie   5 *****

4 1/2 ster voor deze aangrijpende YA waarbij op sommige tijden toch echt de haren op mijn armen overeind stonden. De echtheid was zo goed beschreven dat dit me best beangstigde.

images

Lieve Leesgroet Caroline

Display-3D.jpg

 

 

 

 

 

 

Display-3D.jpg