Onze Paul las Brug der Zuchten – Harm Wagenmakers. “En heeft op zijn zachtst gezegd er niet van genoten!”

Brug der Zuchten – Harm Wagenmakers

Harm Wagenmakers, beste lezers, is beeldend kunstenaar van beroep. Zijn schilderijen zijn niet echt mijn ding, maar ook in die kunsttak verschillen smaken. Dus zou ik zeggen : neem eens een kijkje op zijn website. Erger is echter dat de man, zowat 5 jaar na zijn debuut “Jamie”, opnieuw…euh…wel…iets heeft geschreven. Namelijk (daar is de redactie blijkbaar niet over uitgeraakt) 26 verhalen (volgens de cover) of 27 verhalen (volgens het binnenblad) op minder dan 100 pagina’s, wanneer we het volstrekt overbodige voorwoord van ene Hans Stolp en de vele onbeschreven pagina’s in rekening nemen. Je moet het maar doen…of – in dit geval – beter niet doen ! Het ding, genaamd “Brug der zuchten”, belooft je te laten schaterlachen met zwarte humor, knap geconstrueerde verhaallijnen, realistische dialogen en psychologisch goed uitgewerkte verhalen. Belofte maakt schuld, denk ik dan en begin vol goede moed aan het eerste verhaal…en weet zowat 10 minuten en 4 verhalen later dat deze schuld voor eeuwig onbetaald zal blijven !

11

  • ISBN: 9789463380324
  • 116 pagina’s
  • Verschijningsdatum: September 2016
  • Prijs: €14.95

Het heeft in deze absoluut, zoals jullie zullen begrijpen, geen enkele zin een “in ’t kort” te schrijven, noch alle verhalen te overlopen. Want op het einde zullen jullie hoogstwaarschijnlijk, net als ik, met dezelfde vraag blijven zitten : Wat heeft uitgeverij Aspekt in hemelsnaam bezield deze afschuwelijke ongein uit te geven, terwijl honderden echte schrijvers in spé soms jaren moeten leuren met een schitterend debuut ? Het titelverhaal eindigt met de zin : “Hoe dom wil je het hebben !”…Wel Harm, dommer dan dit komen ze niet, vrees ik !

Laat ik bijvoorbeeld niemand kennen die “pijpenstelen huilt” of meisjes die “gieberen”. En wanneer je iemand in een kroeg volgt, ga je écht niet ‘…naar haar binnen’… : da’s voor later op de avond. In het beste geval zijn de verhalen saai en dom (‘Tante Janna komt logeren’, ‘Geen paniek’, Eeuwig eigenzinnig, enzovoort…). In het slechtste geval hemeltergend en getuigen van enorm slechte smaak (bijna alle andere verhalen). 3 verhalen (‘Versleten knieën’, ‘Obsessies’ en ‘Hemelvaartsdag’) zijn wijn in oude zakken : deze ‘moppen’ vertelden wij reeds 30 jaar geleden. En plaatsvervangende schaamte bekruipt me bij het lezen van (o.a.) ‘Misverstand’, ‘Huiswerk’ of ‘Droomweekend’. Slechts 2 keer had deze vis bijna gebeten : een wormpje als ‘De kleine wraak’ is bijna leuk te noemen…’Grand  Café’ bijna mooi. Helaas wordt deze laatste zorgvuldig de nek omgewrongen door de redactie. En nu ik er toch over begin : wie was er verdomme verantwoordelijk hiervoor ? Het ‘Jostiband’ Orkest op een slechte dag ? Vraag- en uitroeptekens zijn niet – ik herhaal – NIET hetzelfde. Die behoren thuis op de juiste plaats, net als een eenvoudig punt ! Het grappigste zijn echter de komma’s  : het lijkt wel of die met zijn allen de lucht zijn ingeworpen, om dan te kijken waar ze terecht kwamen en ze daar maar te laten staan. Ik ga hier niet beginnen met voorbeelden te geven : op het eerste zicht staat niet één komma op de juiste plaats. En ‘iets’ als : “Enookhijzalerzijn,omdathijhaargevoelensherkent, en….” kan mij iets meer dan ergeren. En dan laat ik de regelmatig opduikende ‘dt’-fouten nog onbesproken ! Nog een raad : probeer alsjeblieft niet de Hans Teeuwen toer op te gaan (‘Acte de Présence’) als je weet dat dàt enkele kilometers te hoog is gegrepen voor u. Hou het bij André van Duin : hij – en zijn publiek – kunnen misschien wel lachen met iemand die steevast ‘Spycholoog’ zegt.

Besluit : ‘Brug der Zuchten’ (niet te verwarren met het meesterwerk van Richard Russo !), was zelfs voor mij een brug te ver : gezucht daarentegen heb ik gedaan bij zowat elk verhaal. Voor de lezers die aan dit onding alsnog zowat € 15,- willen besteden : lees eerst de verhalen en dan pas de inleiding van die Hans Stolp. Dan kan er toch nog één keer gelachen worden met diens belachelijke en volstrekt onterechte verafgoding voor de schrijver.

Mijn boekje gaat naar het goede doel : ik zal het op het strand te Wenduine in brand steken tijdens de komende ‘Warmste Week’. Koulijders aller landen, verzamel jullie : de verbranding is gratis en zal maximum 2 minuten in beslag nemen ! Gelieve zelf voor de hoogstnodige drank te zorgen…

Warme Groet Paul Smeyers

12509605_10208465369697712_3495662233878426617_n

 

One Comment on “Onze Paul las Brug der Zuchten – Harm Wagenmakers. “En heeft op zijn zachtst gezegd er niet van genoten!”

  1. Dag Paul/mustreadornot.com

    Deze toch wel ietwat helse boekbeschrijving doet me twijfelen. Betreft het hier een persoonlijke vete.. Beneveld ter pen trekken.. Of ging de inquisitie zo euforisch te werk dat de geest vertroebelde, vele vele woorden daarbij tot in oneindigheid voor ieder leesbaar verward hun weg zochten in de cloud? Vast staat dat deze recensie (mij althans) met een onbehaaglijk gevoel achterlaat. Zucht….

    Like

%d bloggers liken dit: