Mustreads or Not in gesprek met…; Linda Jansma over haar nieuwste boek Schaduwkinderen

 

  • Schaduwkinderen is je negende thriller, sinds 2010 toen je begon met Caleidoscoop, anderhalf boek per jaar. Wauw, hoe doe je dit? Hoe ben je aan het onderwerp van Schaduwkinderen gekomen?

 Tja, hoe doe je dat? Als ik eenmaal op gang ben met een nieuw verhaal, dan schrijf ik achter elkaar door. En dan gaat het snel

Het onderwerp van Schaduwkinderen komt hoofdzakelijk door actueel nieuws dat ik hoorde, over de vluchtelingenstroom die ons land binnenkomt. Toen bedacht ik dat het best wel eens zou kunnen dat daar ook terroristen tussen zitten waarvan niemand weet wat ze van plan zijn. Ik ging toen verder denken en kwam uiteindelijk uit bij de plot van dit verhaal.

photovisi-download-5

 

  • Je hebt nu negen thrillers geschreven, ben je van plan het bij thrillers te houden of broeit er ook een ander genre bij jou? Wat zou je graag willen schrijven en ga je dit ook gauw waar maken?

Een aantal jaren geleden ben ik begonnen aan een historische roman/thriller, maar ik heb die aan de kant gelegd toen de hype rondom De Da Vinci Code van Dan Brown op gang kwam. Het begint nu toch wel weer te kriebelen om dat verhaal af te maken, dus wie weet verschijnt er eerdaags wel een historische roman van mijn hand.

photovisi-download-6

 

  • Je bent zelf ook ooit je droom achter na gegaan en bent gestart met schrijven. Wat zou jij iemand die ook met die droom worstelt aanraden? Hoe moet je beginnen? En wat zijn de beste stappen om te starten met het schrijven van een boek?

 Dat is een hele moeilijke vraag en ook niet zo een-twee-drie te beantwoorden. Ik was heel jong toen ik al hele verhalen schreef en uiteindelijk ben ik gewoon achter mijn computer gaan zitten en schreef mijn eerste thriller. Het beste advies is dus ook: ga gewoon schrijven, ga daarna schrappen en herschrijven en stuur het tot slot naar een goede manuscriptbeoordelaar voordat je het instuurt naar een uitgeverij.

photovisi-download-7

 

  • Je zit bij een enorm goede uitgeverij The Crime Compagnie, ben je vanaf het begin bij deze uitgeverij? Of heb je eerst een boek in eigen beheer uitgebracht? Hoe kies je de uitgever die het beste bij je past?

 Ik ben vanaf mijn eerste boek bij deze uitgeverij (die toen overigens nog Verbum Crime heette). Ik heb nooit anders gewild dan bij een reguliere uitgeverij uitgegeven te worden. Als geen enkele uitgeverij mij had gewild, hadden jullie waarschijnlijk nooit van Linda Jansma gehoord, want eigen beheer is niets voor mij.

Het zoeken naar een uitgeverij is net zoiets als zoeken naar een nieuwe baan: zoek naar een bedrijf waar je bij past. Bekijk hun fonds en vraag je af of jouw boek daar tussen zou passen.

 

  • Waarom worden de covers soms veranderd, soms loop je ergens en denk je die ken ik niet en neem je het mee, kom je thuis heb je het boek al. Natuurlijk kun je de achterflap lezen, dan weet je het maar soms twijfel je.

Vaak veranderen covers bij heruitgaven die ook een prijswijziging krijgen. Zo’n boek moet dan opnieuw onder de aandacht gebracht worden en een nieuw jasje is daar heel geschikt voor.download

 

  • Hoe denk je over een serie, of heb je gewoon liever op zich staande boeken? Schaduw kinderen is het eerste deel van een serie, hoe kom je er zo bij om nu een serie te gaan schrijven? Hoeveel delen gaan er van deze serie komen?

Om te lezen vind ik beiden prettig. Bij een serie vind ik het alleen lastig als er te veel tijd zit tussen het verschijnen van nieuwe delen. Ik schreef zelf altijd op zichzelf staande boeken, maar toen ik de karakters van Schaduwkinderen in mijn hoofd had, besefte ik dat ik het verhaal over het verleden van hoofdpersonage Jules niet zomaar in één deel kon vertellen. En dus besloot ik er een trilogie van te maken, met drie losse verhalen en één rode draad die door de drie delen heen loopt.

photovisi-download-8

  • Heb je al weer een volgend idee in je hoofd en verwacht je uitgeverij dat je binnen afzienbare tijd een volgend concept op tafel hebt liggen?

Deel twee van de trilogie is inmiddels alweer bijna klaar en deel drie zit ook al in mijn hoofd. Mijn uitgeverij verwacht van mij absoluut geen concepten binnen een bepaalde tijd. Meestal ben ik het zelf die aangeeft wanneer mijn volgende boek klaar is en in vrijwel alle gevallen weet mijn uitgeefster dan niet eens waar het precies over gaat. Daar laat ze mij helemaal vrij in en vertrouwt er volledig op dat het wel goed zit.

  • Je hebt altijd wel goede recensies, maar soms komt er misschien een niet zo goede voorbij, hoe ga je daar mee om? Kun je daar tegen? Of ga je wel de confrontatie aan met degene?

 Ik ga nooit de confrontatie aan met iemand die een minder goede recensie plaatst. Het is tenslotte de mening van die specifieke lezer en die respecteer ik. In het begin trok ik het me wel aan, maar tegenwoordig niet meer.

 

  • Je krijgt van je vader altijd een bedeltje voor een nieuw boek, degene die je had uitgekozen was niet meer verkrijgbaar, heb je alweer een andere op het oog nu? Hebben die bedeltjes een betekenis met betrekking tot je boeken?

Nee, meestal is het mijn vader die de bedel uitzoekt. Soms heeft hij er meerdere en mag ik kiezen. In veel gevallen hebben ze symbolisch wel iets met het boek te maken waarvoor ik de bedel krijg, maar niet altijd lukt dat.

 photovisi-download (9).jpg

 

Bedankt voor het beantwoorden van deze vragen wij wensen je heel veel suc6 met alles wat op je pas komt wat betreft je nieuwe boek, maar ook met de gezondheid van je vader. En alle plannen rondom de verhuizing naar Friesland

Ga zo door want wij genieten volop van al je schrijfsels en zijn dan ook blij weer een nieuwe Linda Jansma te mogen verwelkomen

Liefs Caro en Moon Mustreads or Not!

photovisi-download (10).jpg

 

 

%d bloggers liken dit: