Schaduwkinderen- Linda Jansma “De Lijn tussen Fictie en Non Fictie in dit boek is zo dun, dat het je de adem beneemt.”

Schaduwkinderen – Linda Jansma

Cirkel van het Kwaad 1 – Schaduwkinderen

  • Uitgever: de Crime Compagnie
  • Nederlandstalig
  • 400 pagina’s
  • 9789461092700
  • januari 2017download-13

“De Lijn tussen Fictie en Non Fictie in dit boek is zo dun, dat het je de adem beneemt.”

De Achterflap

Officier van justitie Jules Declerck krijgt de leiding over het politieonderzoek naar de dood van een man en een kind die zijn omgekomen bij een auto- explosie. Vrijwel meteen beseft Jules dat er veel meer aan de hand is.

Als korte tijd later een tweede explosie volgt, bijt ze zich nog steviger vast in de zaak. Wanneer haar ex – journalist Harry Simones – zich er heimelijk mee gaat bemoeien, brengt hij Jules onbedoeld in gevaar.

Mijn Mening

“Er was niemand die hen miste, niemand die het kon schelen dat ze in het niets verdwenen, als schaduwen die oplosten bij het ondergaan van de zon. Schaduwkinderen”

De negende thriller van Linda Jansma en inmiddels ook voor mij de negende thriller, ben ik een Linda fan ja zeker, verwacht ik veel van Schaduwkinderen ja dat ook. Ben ik er blij mee dat ze voor het eerst een serie schrijft Ja heel erg blij. Series zijn altijd fijn, omdat je dan helemaal mee kan gaan met de karakters, ze worden als waren een stukje van je zelf. Soms is het zelfs zo erg dat ze je na, aan het hart gaan staan. De Titel Cirkel van het Kwaad belooft al veel goeds.

En wanneer ik begin in Schaduwkinderen merk ik al vrij snel dat dit weer een echte Jansma is, zo`n echt pakkend begin, zo eentje waar je gelijk in zit. Geen langdradig intro tot er eindelijk iets gebeurt, geen opslepende stoomlocomotief waarbij je denkt Mmm, wanneer komt er een beetje gang in. Nee Linda, weet hoe het hoort. Gewoon Huppekee, Gang maken Actie!

“Een bom, Declerck zei Harry. Het was een bom!

We zijn, van de boeken van Linda Jansma al heel wat gewend, de onderwerpen zijn altijd actueel en goed gevonden en scherp. Persoonlijk vind ik Linda in Schaduwkinderen zichzelf overstijgend, het onderwerp en de details zijn zo aangrijpend, goed beschreven dat ze me tijdens het lezen serieus af en toe de adem beneemt. Mijn complimenten naar Linda toe. Om zo diep, zo indrukwekkend te kunnen beschrijven dat het van alles los maakt, Chapeau.

Bloed, Hand, Armband, Een bengelend kindervoetje”

Niet alleen maakt het onderwerp veel bij mij los. Ook het hoofd karakter Jules Declerck heeft een groot mysterie om haar heen hangen, de van oorsprong Vlaamse Officier van Justitie heeft een rugzak vol onverwerkte jeugdherinneringen. Waar is haar moeder? Wat is er gebeurt twintig jaar geleden, haar broer Remi, Jules gelooft in zijn onschuld maar waarom is hij dan veroordeeld voor de moord op hun vader?

Dit alles en dan vooral het hoofd onderwerp, houd je als lezer scherp, je kunt bijna niet stoppen met lezen, het is dat het soms echt even te aangrijpend is dat je het weg moet leggen, zodat je even op adem kan komen. Schaduwkinderen bevat een leesflow die niet te bevatten is. Maar die waarschijnlijk iedereen zal beamen.

Linda heeft het verhaal opgetekend vanuit meerdere perspectieve; het verhaal zelf maar ook komen er “gedachte” fragmenten van Ismail in voor en krijg geregeld korte fragmenten te lezen van twintig jaar terug in de tijd, naar de tijd van Jules haar jeugd. Dit alles geeft het verhaal een extra dimensie, en de juiste diepgang.

“Je zult bij hen zijn in het paradijs”

Tijdens het lezen vraag ik me serieus af of Linda tijdens het schrijven soms niet gespannen het nieuws heeft gevolgd. Omdat sommige acties wel heel eng dichtbij komen? Wanneer de lijn tussen Fictie en Non Fictie zo dun is, raak je als lezer één met het verhaal en lopen de emoties soms hoog op. Deze spanning blijft er het hele boek in zitten tot de laatste bladzijde weet Linda je in Schaduwkinderen gevangen te houden, waardoor de wereld om je heen gewoon even verdwijnt. Linda werkt het verhaal naar de plot toe, en deze besluit het verhaal maar laat je als lezer zeker niet onberoerd, Het was een passend einde, maar een heftig en emotioneel einde van Schaduwkinderen. De plot voor Jules is open een aangrijpend. Gelukkig is Linda al een heel eind met deel twee van de Cirkel van het kwaad.

Maar ik weet wel dat dit deel mij nog lang bij zal blijven. Linda heeft mij ontroerd, verbijsterd en aangegrepen. Ze heeft zichzelf overtroffen met Schaduwkinderen, waardoor dit wat mij betreft een dikke 5 sterren Mustread is. Zo eentje waar ik nog lang over door zal blijven praten wanneer men vraagt welk boek greep je aan…

Linda Bedankt

De lijn tussen Fictie en Non-Fictie is helaas nog nooit zo dun geweest dat besef ik me maar al tegoed

Lieve Groet Moon

download

photovisi-download-10

 

 

%d bloggers liken dit: