De Hitte van De Hel – Gard Sveen “Nog net niet gesmolten van de spanning..”

De hitte van de Hel – Gard Sveen

Een boek waarbij de personages je onder de huid gaan zitten,  het plot je verrast, en je alleen maar meer wilt van deze schrijver!

Moon

De Achterflap

Als inspecteur Tommy Bergmann een zwaargewonde prostituee aantreft in een appartement in Oslo, voert zijn herinnering hem terug naar een zaak tijdens zijn beginjaren bij de politie. De verwondingen van de jonge vrouw lijken namelijk verontrustend veel op die van de slachtoffers van seriemoordenaar Anders Rask, een onderwijzer die in de jaren tachtig dood en verderf zaaide. Rask zit echter opgesloten in een van de zwaarst bewaakte tbs-klinieken van het land en kan dus de dader niet zijn. 
De moeder van een van de vermoorde meisjes leest in de krant over de zaak van de prostituee. Ze is er zeker van dat Rask, haar dochters toenmalige onderwijzer, ten onrechte veroordeeld is, en ze weet wie de echte dader is.
Maar hoe zeker ze ook van haar zaak is, ze kan er met geen mens over spreken. Want als ze dat doet, zullen ook haar eigen geheimen naar boven komen, van die noodlottige avond in 1988 toen haar dochter voor altijd verdween.

De hel gaat open is het los te lezen tweede deel in de serie over de Oslose inspecteur Tommy Bergmann. Een duistere thriller die je meesleurt in iemands waanzin – maar is het die van het slachtoffer… of van de dader?

Mening

“Als je maar begrijpt mijn vriend dat wij twee dezelfde zijn, zal ik nog voor kerst dood zijn”

De hitte van de hel is het tweede deel van de serie over inspecteur Tommy Bergman, nu heb ik De doden hebben geen verhaal niet gelezen, ik hoop dat het geen probleem is. Maar daar gaan we achter komen. Wanneer is de omslag van dit boek bekijk, raak ik geïntrigeerd, het heeft een eenzame uitstraling, maar ook iets beangstigends. Gelukkig voel je je als lezer gelijk thuis bij de tekst op de achterflap van Gard Sveen “Welkom in de Hitte van de Hel” Dit belooft veel goeds.

Het verhaal start met een flashback naar 1988 wanneer de jonge Tommy Bergman bij een plaats delict wordt geroepen, eentje die hem zijn gehele leven bij zal blijven staan. Wanneer hij zestien jaar later op een soortgelijke plaats delict staat komen er allerlei herinneringen terug. Hoe is dit mogelijk, de dader zit vast in een zwaarbewaakte tbs kliniek, hebben ze te maken met een Copy Cat of was Rask toch niet de dader?

Waarschijnlijk is het toch fijner wanneer je het eerdere boek wel gelezen hebt, dan zit je waarschijnlijk meteen in het verhaal. Ik merk dat ik stukjes mis. Waarom zit Tommy in therapie? Ik merk dat ik wat moeite heb om erin te komen. Maar ben te nieuwsgierig, naar het hele verhaal dat ik dit op de koop toe neem. De inspecteur Tommy Bergman intrigeert mij mateloos, het lijkt mij een hele complexe personage hier wil ik meer over weten.

Zodra je verder in het verhaal komt, ben ik het voor mij wat onduidelijke begin gauw vergeten, wanneer je in het onderzoek komt staat alles op scherp. En raak ik meer en meer geboeid door het verhaal. Er zijn naast Tommy meerdere personages welke intrigeren, Gard Sveen heeft er talent voor om de karkaters zo neer te zetten dat ze je onder de huid gaan zitten. Ze raken je op een bepaalde manier, en je krijgt langzaam aan steeds een klein stukje meer te zien maar net niet alles. Dit is een groot talent van de schrijver, waar hij de spanning flink laat op lopen in het boek. En ik kan je zeggen, de spanning blijft oplopen tot het einde aan toe laat Sveen je in spanning zitten en bij de plot nog steeds een open einde grrr, maar oké dat wordt dus gelukkig een vervolg waar ik toch al weer naar uit kan kijken. De opzet van het verhaal de verhaallijn is echt super, er zit zo`n hoog psychologisch gehalte dat je als lezer er nog net niet van wakker ligt. Mijn complimenten voor Gard Sveen voor het bedenken van deze karakters en deze verhaallijn. Want we zijn er nog lang niet naar mijn mening er zit nog veel meer in die pen en daar heb ik nu al zin in.

Het boek is na de flashback naar 1988, opgedeeld in vier delen en speelt zich af in november en december 2004. Wat fijn leest duidelijkheid geeft maar toch heb ik als lezer ook een minpuntje en ik vraag me af of ik de enige ben? Sveen schrijft naar mijn mening erg chaotisch, zo zit je hier en hup zo ben je weer daar ik verdwaal soms in zijn schrijfstijl. Het lijkt een beetje hak op de takkerig, ik geef eerlijk toe het kan ook aan mij liggen. Maar voor mij is het vervelend lezen en hierdoor leest het voor mij niet echt prettig door, maar alles erom heen maakt dit ruimschoots goed, dat een kniesoor (ik dus) daar een punt van maakt. Want verder zit ik bijna vastgezogen in het boek omdat het zo retespannend is.

En met Tommy heb ik aan de ene kant enorme medelijden en aan de andere kant voel ik daar ook een kriebel bij over mijn rug lopen. Dit is zo`n karakter waar ik dus echt vanonder de indruk raak, en ik ga er toch echt wel vanuit gezien de plot dat Gard Sveen verder gaat met Tommy.

Sowieso is de Spanningsboog erg gespannen in De Hitte van de Hel, voor de echte thriller liefhebbers een toppertje. Anders Rask doet me op de één of ander manier denken aan Hannibal Lector, waarom weet ik niet maar ben eigenlijk wel nieuwsgierig of meerdere lezers deze herkenning hebben?

“Vlammende ziel bloedende dans.

Waar ben ik, Tommy?”

  • Plot 5 *****
  • Schrijfstijl 3 ***
  • Leesplezier 3 ***
  • Spanning 5 *****
  • Psychologie  5 *****

Dik verdiende 4 sterren, het hadden er zeker meer kunnen zijn als ik niet verdwaalde zo nu en dan. Het eerste boek pak ik zo snel mogelijk ook eens op en wacht ik met smart op deel 3 want ik wil weten hoe het verder gaat met Tommy, Susanne en de briefschrijfster/er.. Weer een Scandinavische schrijver op het lijstje erbij..

download-4

Lieve leesgroet Moon

Koop bij bol.com