IJsblauw – Lineke Breukel “Wat een aangename kennismaking, ik wil meer !”

IJsblauw – Lineke Breukel

Deze schrijfster staat vanaf nu hoog op mijn lijst. Wat een heerlijke schrijfstijl. Wat een fijne kennismaking

Dit boek bevat alles: Spanning, Emotie, Complottheorie. 

 

photovisi-download-55

 

De Achterflap

Wanneer Eva-Lin Wagner zichzelf in het Amsterdamse Vondelpark vindt, blijkt ze ontdaan van elke herinnering uit haar leven. Zoekend naar haar eigen identiteit, komt ze terecht in een gewelddadige wereld waar de strijd om absolute macht de boventoon voert.

Met kunst- en vliegwerk weet ze te overleven, maar naarmate ze dieper doordringt in haar oorspronkelijke verleden, ontdekt ze dat haar nieuwe identiteit op alle fronten botst met de persoonlijkheid die zij denkt te zijn geweest.

Mening

“Ik moet de weg terug zien te vinden. De weg terug naar mijzelf, de tijdlijn aflopen. Maar waar moet ik beginnen?

Dat ik nog nooit van Lineke Breukel heb gehoord, moet ik tot mijn schaamte bekennen, wanneer ik op haar site kijk bemerk ik dat zij al meerdere boeken heeft geschreven en meerdere worden beloont met 5 sterren. Hoogtijd dus dat hier verandering in komt, gelijk maar eens contact gezocht en gevraagd of wij niet een paar vragen aan deze Nederlandse schrijfster woonachtig in Zweden mogen sturen. Dit mocht.

Maar eerst IJsblauw. Het boek met de indrukwekkend mooie omslag, welke je wel moet opvallen wanneer je hem ziet liggen. Is het de kleur? Is het de vrouw? Is het beiden waarschijnlijk wel, hij is in ieder geval zo opvallend mooi!

Wanneer een jonge vrouw ontwaakt in het Amsterdamse Vondelpark en zich niets weet te herinneren, niet weet hoe ze heet, niet weet waar ze vandaan komt, hoe oud ze is, niets. Gelukkig is daar Tom, die zich over haar ontfermt samen met zijn vriend Evert, maar ze weten niet in welk gevaarlijk web ze zich wagen. IJsblauw begint met spanning en mysterie, en die houd je als lezer meteen in haar ban. Verbaasd bemerk ik de snelheid waarin dit boek leest, vanaf het begin is stoppen al moeilijk.

Waarom hebben we nooit eerder van deze schrijfster gehoord vraag ik me af? Ze blijkt al veel meer boeken geschreven te hebben, wanneer ik op haar site kijk en allen met erg hoge beoordelingen. Dit zou toch zonde zijn, dat je haar nu pas bij toeval ontdekt. Want schrijven kan ze, ze bezit een snelheid in haar schrijfstijl, en weet een apart soort sfeer in het verhaal te brengen wat ik nog niet vaak ben tegen gekomen. Het is mengeling tussen Thriller en Mysterie en toch ook een tikje Fantasie een heel uniek soort verhaal waarin van alles voorbij komt en je je helemaal kunt verliezen. Het intrigeert me echt, het leest heerlijk weg en er zit een heerlijke spanning/ mysterie in het verhaal. Maar ook de sfeer in het boek, de achtergrond, de omgeving alles kun je beeldend beleven, de achtervolgingen gelukkig werd ik er zelf nog net niet moe van maar ik maakte ze bijna zelf mee!!

Wie is Jane Doe? Wat is de betekenis van het Amulet, de gebrandmerkte letters in haar nek? Waarom is haar geheugen gewist als van een harde schijf? En wie zijn toch die twee kleerkasten in die zwarte Nissan Patrol? Deze vragen vliegen door je hoofd wanneer je in IJsblauw begint. En deze spanning blijft je bezitten gaande weg het gehele boek.

Lineke Breukel beschrijft de hoofdkarakters besnaart, de meerdere hoofdpersonages zijn allen uitgebreid beschreven en je krijgt een goed beeld van ze. Eva- Lin de vrouw met de IJsblauwe ogen een vrouw waar je respect voor krijgt, welke meerdere karakter eigenschappen bevat die allemaal goed worden beschreven door Lineke. Het begroot je dat zij niets weet over haar zelf, maar ook weet je in je onder bewuste dat het een Kei harde vrouw is en haar mannetje wel staat. Maar is iedereen wel die hij of zij zegt te zijn, Lineke weet je goed om de tuin te leiden in haar boek, wie kun je vertrouwen en wie niet. Meerdere malen word ik op het verkeerde been gezet, eigenlijk weet ik het bij het dicht slaan van het boek van sommige nog niet helemaal

Ook Eva – Lin weet niet meer zie ze kan vertrouwen en wie ze nu echt is en wie haar geprogrammeerde ik is. Ze weet alleen wat ze voelt. Als lezer zijn je haar gevoelens zo goed te snappen, je kunt je zo goed in leven in Eva-Lin. En die lieve kleine Akbar die elke keer weer terug komt. Het verhaal heeft naast zijn enorme spanning ook veel ontroerende kanten.

“Wie kan ik nog vertrouwen? Wie heeft er geen leugens verteld?”

De spanning loopt meer en meer op, er is eigenlijk geen momentje pauze in het boek de constante spanning leidt naar de plot welke tot het einde aan toe een verrassing is voor de lezer, de vele wendingen tijdens het verhaal blijven doorgaan en tot het einde aam toe houd Lineke je in haar macht. Ik kijk uit naar het tweede deel van deze serie, want dit boek sluit ik met een zucht….

Lineke heeft een verrassende schrijfstijl, de zinnen zijn kort en lezen heel prettig. Het hele boek 525 bladzijde leest als een trein mede door de goed opgebouwde spanning maar zeker door de heerlijk fijne schrijfstijl. Het genre van IJsblauw is voornamelijk thriller maar je merkt dat de schrijfster zelf een houdt van de complot theorieën, het samenzweren. Zoals ze het in het interview al zegt er komt een hoop van de schrijfster zelf nar voren, hoe mooi is het als je dit kan gebruik in je personages.

Kortom wat een heerlijke onverwachte kennismaking met deze schrijfster. En wat is het zonde dat we niet haar eerdere boeken hebben gelezen maar daar gaat van mijn kant verandering aan komen. Linke Breukel staat vanaf nu op de lijst erbij en zeker niet ergens onder aan, nee gewoon bij schrijvers van hoog niveau.

Dikke 5 sterren voor alle complotten, wendingen heerlijke karakters en vooral de fijne schrijfstijl

Lieve groet Moondownload

photovisi-download-52

%d bloggers liken dit: