“2016 is bijna ten einde en hoe was Nienke haar lees jaar….?”

2016 is bijna ten einde en iedereen die me een beetje kent, weet dat dit een heel bijzonder jaar is geweest voor mij. Mijn debuut kwam uit. Falco en de gestolen Stympha’s is heel goed ontvangen en ik heb prachtige reacties mogen ontvangen. Juist hierdoor weet ik hoe belangrijk het is dat je een boek met respect behandelt als je er een recensie over schrijft. En dat gebeurt hier in deze liefdevolle Facebookgroep altijd. Ook al vinden we met z’n allen niet alles mooi of raden we niet alle boeken die we lezen aan anderen aan, we doen het met liefde en respect.

Ik heb dit jaar ongeveer 40 boeken gelezen. Heel veel kinderboeken omdat ik recensent ben voor Hebban. Ik heb veel meegedaan aan leesclubs en ik heb uit nieuwsgierigheid een aantal boeken aangeschaft. De grootste verrassing waren Bronja en Bronja voor mij. Twee hele verschillende dames, verschillende genre boeken en schrijfstijlen, maar beide boeken zijn echte aanraders.

  • Welk boek vond je het op drie na mooiste van 2016 en waarom?

Verloren taal van Bronja Prazdny omdat ze je in een wereld zuigt die ik alleen uit boeken kende en voor haar is het familiegeschiedenis. Knap geschreven waardoor je constant verder wil lezen.

11photovisi-download

  • Welk boek vond je het op twee na mooiste van 2016 en waarom ?

Schittering van Margaret Mazzantini omdat het over Italië gaat en ik ga ieder jaar naar Sicilië voor familiebezoek, dus ik herkende veel van de gebruiken van deze personages. Het is een boek over homoliefde in een machowereld. Heel erg fijngevoelig gedaan.

111photovisi-download

 

  • Welke boek vond je het allermooiste van 2016 en waarom?

De Skinner Methode van Bronja Hoffschlag. Staat met stip op 1. (in 2015 was het de Dode Kamer ook van Bronja.) Dit boek grijpt me gewoon enorm. Het is deel 2 van de Project trilogie over twee broers waarbij de meestbelovende een misdaad begaat en in de gevangenis in de  VS belandt. Zo spannend en vooral geweldig goed geschreven. Volgend jaar komt deel 3 uit dus je hoeft met niet te vragen welk boek dan mijn favoriet zal zijn.

1111photovisi-download

 

  • Welk boek heb je niet uit gelezen, en waarom niet?

Ik lees eigenlijk alles uit maar met 1 boek had ik het echt heel moeilijk. Ik las het voor Hebban: Pussyalbum en het gaat over seks, seks en seks. En dan steeds op dezelfde manier… Ik werd er gek van. Op een gegeven moment zat er een Holocaust grapje (…) in verweven en ik dacht: dit kan niet waar zijn. Ik lezen en herlezen, maar ja, het stond er echt. En voor de niet zo goede verstaander stond er een alinea later een racistische grap. Nou, ik kon er niet om lachen. Ik gaf het 1 of 2 sterren en ben nog net niet bedreigd door haar fans, maar m’n Messenger stond vol evenals de tijdlijn van de schrijfster. Het was de best gelezen recensie van de maand, maar of ik daar nou zo blij mee was… In de bib is het volgens mij een topboek dus er zijn mensen die er anders over denken.

11111photovisi-download

  • Van welk boek werd je het meest geëmotioneerd welke raakte je het meeste?

Misschling, dat is een boek over een tweeling die in WOII in het concentratie kamp terechtkomt. Ze ontmoeten daar de vreselijke Mengele. Hier kan ik echt niet van slapen.

111111photovisi-download

 

  • Hoeveel boeken heb je denk je gelezen dit jaar? Heb je je streef aantal gehaald of niet?

Ik wilde er 50 maar ben voor de zomervakantie opgehouden met veel te lezen of het bij te houden op Hebban. Ik ben tot 40 gekomen, denk ik.

 

  • Is inmiddels je Nog Te Lezen Lijst iets geslonken of wat staat er op jou NTL lijstje voor 2017 Boven aan

Ik heb drie boeken liggen die ik dit jaar nog wil lezen. Dat gaat me bijna lukken. In 2017 begin ik met 2C van Mirjam Mous.

1111111photovisi-download

Lieve Groet Nienke

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: