Cees las Mischling – Affinity Konar en deelt zijn mening over dit aangrijpende verhaal.

Mischling van Affinity Konar

 

Alleen lezen, nooit meer laten gebeuren

 

  • Oorspronkelijke titel: Mischling
  • ISBN: 9789056725686
  • Uitgeverij: Signatuur
  • Pagina’s: 36556072bc1bc776d5c1782fd70acf3020e_cache_.png

 

Affinity Konar studeerde af aan de universiteit van Columbia en woont in Los Angeles. Met Misschling plaatste ze zichzelf direct op de internationale kaart, haar debuut werd in bijna 20 landen uitgegeven. 

Een mischling is iemand die Arisch én Joods van afkomst is. In de Neurenberger wetten van 1935 zijn een aantal voorwaarden gedefinieerd waar een persoon, qua voorouders, aan moet voldoen en dan pas was men een mischling. Het gold als een juridische benaming.

De tweeling Perle en Stacha Zamorsky leefden in Lódz bij hun ouders als het volledige gezin wordt gearresteerd en afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz.

Daar staat kamparts Joseph Mengele met grote belangstelling naar de meisjes te kijken wat uiteindelijk tot gevolg heeft dat beide zusje van elkaar gescheiden worden en Perle voor hem als studieobject gold.

Voor zowel Perle als Stacha start een periode in hun leven waarin geen enkele hoop voor een normale toekomst resteert. Allebei worden ze onafhankelijk van elkaar psychisch en lichamelijk mishandeld zonder te weten wat het lot van de ander was. Konar beschrijft deze periode alsof ze ervaringsdeskundige op dit gebied is wat gelukkig voor haar niet het geval is.

Als WO-II in de jaren 1944 en 1945 steeds meer in het nadeel van het Nazi-bewind gaat bewegen, lijkt er een heel kleine kans dat zowel Perle als Stacha het kamp gaan overleven. Nog steeds onbekend van elkaars lot, komen beide meisjes vrij en Stacha heeft een missie, de engel des doods zoals de bijnaam van Mengele is, moet geëlimineerd worden.

Konar vertelt het verhaal vanuit wisselend perspectief van de tweeling. Door deze keuze beschikt de lezer over de meeste informatie. Dat betekent dat het leed wat Perle en Stacha overkomt, door de lezer moet worden geabsorbeerd. Daarmee wordt een beeld gepresenteerd wat voor ieder weldenkend mens tot het besef leidt dat er destijds in Duitsland een stel gestoorde geesten aan de macht zijn geweest.

Konar gebruikt een indringende vertelstijl waardoor alles koud en kil bij de lezer binnenkomt. Als er al emoties ontstaan dan is dat bij diezelfde lezer die alle ellende maar moet verwerken. Toch is het bijna ongelofelijk dat de meisjes steeds weer de energie vinden om, ondanks de zwarte toekomst die ze voor zich hebben, toch zich weten vast te grijpen aan ieder minuscuul beetje hoop.

Mischling, een aangrijpend verhaal, ontleent aan een pikzwarte werkelijkheid wat ernstig tot nadenken stemt….

 

Aantal sterren: 4,0download-4

Warme Groet Cees van Rhienen 

14354943_1078652552253410_8775738796851764653_n

 
Koop bij bol.com

%d bloggers liken dit: