Peter las met meer dan normale belangstelling; Mevrouw Huygens -Hennie Molenaar

Mevrouw Huygens – Hennie Molenaar

Het is beslist geen saai historisch naslagwerk. Integendeel.

  • Nederlandstalig
  • 232 pagina’s
  • 9789463380522
  • oktober 2016

9200000062928346

Samenvatting

Susanna van Baerle, dochter van Jan van Baerle, is geboren en getogen in Antwerpen. Het geweld van de Spanjaarden beweegt Jan van Baerle ertoe om zich in Amsterdam te vestigen. Wanneer Susanna de huwbare leeftijd bereikt, wordt zij door mevrouw Huygens Sr. uitgenodigd om bij hen te logeren. Het doel van deze uitnodiging was om Susanna te koppelen aan haar zoon Maurits.

Susanna gaat op de uitnodiging in en wordt dikke vriendinnen met Geertruid en Constance, de zussen van Maurits. Susanna ziet echter niets in de saaie Maurits.

Susanna laat haar oog echter vallen op Constantijn, de broer van Maurits. Als Susanna weer naar Amsterdam vertrekt, zonder te zijn ingegaan op de aanzoeken van Maurits, raakt mevrouw Huygens daarover ontstemd.

Constantijn bestookt Susanna met veel brieven en heel veel gedichten. Dat maakt indruk op Susanna.

Constantijn is onder andere secretaris van Prins Frederik Hendrik en is veel op reis. Toch ziet Constantijn de mogelijkheid om veel brieven en gedichten naar Susanna te blijven sturen. Hoewel Susanna niet direct verlieft op Constantijn is, raakt hij met zijn gedichten wel een gevoelige snaar. Wat er toe leidt dat Susanna in 1627 in het huwelijk treedt met Constantijn. In tegenstelling tot de zussen van Constantijn, is mevrouw Huygens Sr. daar in eerste instantie niet zo blij mee. Zij had namelijk graag gezien dat Maurits met haar zou trouwen. Maar dat liep anders.

Met Constantijn gaat Susanna in Den Haag wonen. Daar betrekken zij een mooi pand in de Houtstraat. Constantijn en Susanna krijgen vier zonen; Constantijn, Christiaan, Lodewijk en Philip.

Het is een gelukkig en harmonieus gezin. De kinderen krijgen thuis onderwijs. Susanna runt het huishouden en heeft, zoals in die tijd bij welgestelde gezinnen gebruikelijk was, hulp van veel personeel. Constantijn is vanwege zijn functie vaak van huis. Zo ook gedurende de periode dat Frederik Hendrik het beleg voerde rondom ’s-Hertogenbosch. Het gelukt Frederik Hendrik om de Spanjaarden uit die stad te verdrijven.

Als Susanna weer zwanger is hopen zij dat het een dochter wordt. In die periode besluit Constantijn om te verhuizen. Frederik Hendrik stelde een stuk grond aan het Plein in Den Haag ter beschikking om een huis te laten bouwen. Vlakbij hun huidige woning. Omdat Constantijn veel op reis is, bemoeit Susanna zich met het ontwerp en de inrichting van het nieuwe huis. Dat vergt veel van de zwangere Susanna. De dokter raadt haar aan het wat rustiger aan te doen. Toch wordt Susanna aan het einde van de zwangerschap ziek. Dolgelukkig zijn Susanna en Constantijn dat de baby een meisje is. Ze geven haar de naam Susanna. Na de bevalling blijft Susanna ziek en overlijdt kort daarna. Maar het verhaal stopt niet bij haar overlijden.

 

Peters Mening;

Het verhaal gaat in hoofdzaak over het huishouden van de familie Huygens, waarin mevrouw Huygens centraal staat. Steeds belicht door een ander persoon. Zo ook door mevrouw Huygens zelf.

Maar niet uitsluitend het wel en wee van mevrouw Huygens wordt belicht ook andere personalia, zoals haar man, haar kinderen maar ook haar personeel. Zo krijg je een aardig beeld hoe het er toentertijd rondom mevrouw Huygens aan toe ging.

Uit het verhaal blijkt ook dat mevrouw Huygens een goed ontwikkelde vrouw was. Vriendelijk van aard. Goed voor haar man en kinderen en ook voor haar personeel. Het is beslist geen saai historisch naslagwerk. Integendeel.

Naar aanleiding van het lezen van dit verhaal kwam de volgende vraag bij mij omhoog en heb ik de Uitgeverij gemaild:

Mijn vraag aan de auteur is, wat is de bron of zijn de bronnen van het verhaal? Immers, ik kan mij niet voorstellen dat het uitsluitend fictie betreft. Maar misschien heb ik het fout.

De uitgever heeft mijn vraag doorgestuurd aan Hennie Molenaar en van haar kreeg ik het volgende antwoord:

Allereerst ben ik benieuwd hoe u er toe kwam mijn boek te lezen. Ik ben wel nieuwsgierig wie mijn lezers zijn. Eigenlijk is het de bedoeling dat er een website komt, maar zo ver ben ik nog niet. U hebt gelijk dat mijn boek op bronnen gebaseerd is. Het meeste is waar gebeurd, en de meeste personages hebben ook echt geleefd. Alleen het huispersoneel heb ik uit mijn duim gezogen, en de dialogen en wat andere details. Constantijn Huygens heeft zelf veel over zijn leven verteld, en daarnaast heb ik mij op boeken van anderen gebaseerd. Bijvoorbeeld ook over de maaltijden in de 17e eeuw, en de medische stand van zaken. Als historicus vind ik natuurlijk dat alles moet kloppen.

Het is goed geschreven en daardoor prettig te lezen. Ik heb het met meer dan normale belangstelling gelezen. Immers, hier in Voorburg waar ik woon, straalt veel van de familie Huygens uit. Het oude gedeelte van Voorburg hebben ze kort geleden de naam Huygenskwartier gegeven. Dat is vlakbij het Huygensmuseum, waar ook een standbeeld staat van Constantijn en Christiaan Huygens. Ik ben nog niet in dat museum geweest, maar dat ga ik nu zeker bezoeken.

Met Warme groet Peter Marks

14102471_329059774099459_1392367167898986372_n

%d bloggers liken dit: