Onze Paul zijn top 10 over 2016 !!!

De enige écht ter zake doende ‘Boeken 2016 top-10 !

 

10) ‘Sergeant Bertrand’ – Aleksandr Skorobogatov

1-photovisi-download

“Jaloezie is een duivel, die zich meestal onterecht nestelt in een enigszins beschadigd brein en daar heel wat schade kan aanrichten. Nikolaj, een jaloers man op zijn beeldmooie vrouw krijgt hulp van Sergeant Bertrand naar de enige echte uitweg, waarin die hem zal bijstaan. Helaas werken realiteit en verstand zelden samen. Het plot, de stijl, de schrijfwijze : alles valt perfect in elkaar.”

 

9) ‘De zomer die alles deed smelten’ – Tiffany McDaniel

h-photovisi-download

“De familie Bliss neemt de tot zichzelf uitgeroepen duivel Sal op in hun gezin, maar samen met de plaatselijke hitte, nemen ook de roddels en spanningen toe in het dorp. Als bij elke godsdienst, volgen ook hier naïeve bijgelovigen hun “leider”…hun ‘messiah’…op weg naar ‘hun waarheid’. En vanzelfsprekend weten we allemaal waartoe dat kan leiden. Schuilt de duivel tenslotte niet in ieder van ons ? Een catastrofe is onafwendbaar ! Het debuut van kunstenares Tiffany McDaniel zou aan niemand voorbij mogen gaan.

 

8) ‘Spoo Pee Doo’ – Dimitri Verhulst

g-photovisi-download

“Een aanslag op schiphol… Mannen en vrouwen…sukkels die enkel helden kunnen worden bij de dood in de naam van een god die de onze niet is. Dichtbij huis is nooit leuk…op zo’n avond moet vreugde triomferen ! Als een ‘free-jazz’ virtuoos raast Verhulst 155 pagina’s lang door de kleinburgerlijkheid die ons allen alles behalve vreemd is ! Atheïsme voor gevorderden… Schaamte voor ons allen ! Verhulst op zijn best !”

 

7) ‘Born to Run’ – Bruce Springsteen

f-photovisi-download

“het leven zoals het is…van en door Bruce Springsteen ! Het boek gaat over zoveel meer dan enkel een jongen die – door hard werken – zijn dromen waarmaakt. Het behandelt zaken waar wij allemaal wel eens mee worstelen : denken én doen, vechten om te (over)leven, passie voor muziek, vriendschap – en ook : het gebrek eraan – mannen en vrouwen van allerlei allooi… Maar ook zijn soms doorgedreven egoïsme…ja, zelfs narcisme. Maakt hem dat sympathieker ? Nee, maar wél eerlijker en gaat het daar niet precies om ? De ultieme autobiografie !”

 

6) ‘Het Smelt’ – Lize Spit

e-photovisi-download

“‘Spelletjes lopen soms uit de hand : maar hier gaat het pas écht fout op het einde van de zomer van 2002 : er vallen slachtoffers. 13 jaar later keert Eva, ondanks haar weerzin, terug naar haar geboortedorp Bovenmeer met in haar autokoffer een blok ijs om wraak te nemen op het ganse dorp, die haar toenmalige noodkreten in de wind sloegen.

‘Het smelt’ van Lize Spit is snoeihard, net zoals het leven zelf…maar wel beter geschreven. De film over lot en noodlot raast als een TGV voorbij je ogen op weg naar je hoofd, waar enkel woede en verdriet afstappen.”

 

5) ‘Niemands Gek’ – Richard Russo

d-photovisi-download

“Nee, het leven lacht Sully niet echt toe. Maar dan plots verschijnt zijn van hem vervreemde zoon, die eveneens na enkele tegenslagen, dreigt om in zijn vaders bijna nutteloze voetsporen te treden. En dan komt  Sully stilaan tot het besef dat het zo niet langer verder kan. De personages zijn meer dan levendig voorgesteld en het verhaal vlot verteld. Er is niet écht een plot : het zijn meer anekdotes uit het leven van een geweldig personage…een egoïstische sjoemelaar die veel goede raad krijg…maar ze zelden opvolgt. Een boek uit 1993 dat in 2007 een vervolg krijgt : ‘Allemans Gek’ !”

 

4) ‘Muidhond’ – Inge Schilperoord

c-photovisi-download

“De 30-jarige Jonathan ontmoet de zeer jonge Elke, een enigszins getroebleerd kind dat vlakbij woont met haar alleenstaande moeder… Elke’s moeder is vaak uithuizig en al snel ontstaat er een vriendschap tussen de twee eenzaten. Maar reeds van bij de eerste ontmoeting voel je de zinderende spanning bij Jonathan. Want net als zijn zieke Muidhond (een vis die niet tegen de hitte kan en probeert koeling te zoeken in de modder) is ook Jonathan ‘beschadigd’ en zoekt hij – net als de vis in de modder – een plaats op zich te verbergen…om erger te voorkomen… Wist U dat de 4 B’s staan voor de 4 gevoelens : Blij, Bedroefd, Bang en Boos ? Wel, niet één gevoel word je bespaard in deze grandioze ‘must-read’ over pedofilie…en zoveel meer !”

 

3) ‘De Nix’ – Nathan Hill

b-photovisi-download

“Nathan Hill houdt het volledige prachtverhaal over de zoektocht van een zoon naar het verleden van zijn moeder, die hem als kind plots en onverwacht verliet, schitterend in de hand en heeft daar alle noden voor : gevoel voor humor, verdriet, sarcasme en een flinke bagage aan kennis. En langzaam, maar onwaarschijnlijk knap verteld, ontvouwt zich het ganse verhaal en geeft stilaan alle én ieders geheimen weer. En natuurlijk wordt het diep in schijnheiligheid gehulde Amerika van eind de jaren ’60 zwaar op de korrel genomen, dat zich niet voor niets heden ten dage opnieuw manifesteert. Een nieuwe Amerikaanse stem is opgestaan : moge hij niet opnieuw gaan zitten !”

 

2) ‘Helden van de grens’ – Dave Eggers

a-photovisi-download

“Het boek over een moeder die verdwijnt met haar 2 kinderen naar Alaska, leest als een ‘road-movie’, maar houdt zoveel meer in : het gaat over het constant moeten maken van keuzes, dromen najagen, teleurstellingen oplopen, spijt hebben, vluchten, (on)verantwoordelijkheden, lafheid en – vanzelfsprekend – schuld en boete. Want ze reizen niet alleen : demonen uit het verleden begeleiden haar. Kortom, het boek handelt over het leven zelf in al zijn schoon- en vooral – lelijkheid. Ook Eggers zelf verlegt hier zijn eigen grenzen !”

 

1) ‘Runa’ – Vera Buck

photovisi-download.jpg

“We schrijven einde jaren 1800 : het ‘Salpêtrière’ is vooral een opvangtehuis voor geestelijk gestoorde vrouwen, maar dat mag u gerust in een wel erg brede context zien. Dagelijkse proeven op jonge meisjes als ijskoude baden of urenlange douches, isolatie, elektrotherapie,…het komt allemaal aan bod. Maar dan komt Dr. Jean-Martin Charcot met de zowat 9-jarige Runa op de proppen : totaal onhandelbaar, niet vatbaar voor enige behandeling,  gevaarlijk, diep verward. En student Jori Hell besluit om, samen met Dr. Luys, de ‘waanzin’ uit haar hersens te verwijderen om zo te promoveren. ‘Runa’, het magistrale debuut van Vera Buck is voor onbekenden met de materie een openbaring : het leert je hoe minachtend mensen met een psychische aandoening meer dan 100 jaar geleden werden behandeld…Of dat nu verbeterd is, laat ik in het midden. Buck schrijft enorm beeldend over het ‘Salpêtrière’ en haar verhaal over de psychiatrie is fascinerend, indrukwekkend, grondig onderzocht, en – helaas – waar gebeurd. Maar het leest zeer vlot en tevens zeer intens. Ongetwijfeld het beste boek dat ik dit jaar gelezen heb !

Op naar een mooi Boek jaar in 2017 

Warme groet Paul Smeyers

j-photovisi-download

 

%d bloggers liken dit: