Mustreads or Not in Gesprek met…; Marlen Beek Visser

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Marlen Beek Visser?

Ik ben Marlen, 48 jaar, geboren als dochter van de bakker in een dorp dat niemand kent (Hazerswoude). Ik heb een man, een zoon van 20 en een dochter van 17. In het dagelijks leven ben ik manager bedrijfsvoering bij een kinderopvangorganisatie, dus ‘van de cijfers’. Als ik niet werk, schrijf ik of ben ik druk met schrijfgerelateerde zaken. Twee keer per jaar geef ik schrijfworkshops tijdens een schrijfweek op het platteland in Italië. Verder ben ik medeoprichter van het thrillerschrijverscollectief Moordwijven. We organiseren regelmatig activiteiten voor lezers.

photovisi-download-88

Om in conditie te blijven spin ik (in de sportschool) en loop ik regelmatig hard. De enige die in dit plaatje wat verwaarloosd wordt is de piano die al maanden niet heeft geklonken.

photovisi-download-89

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Ik hield vroeger wel van lezen, maar was ook een sportief kind. Op mijn achtste ging ik op turnen en dat werd de belangrijkste invulling van mijn vrije tijd. Ik zat in een selectiegroep en trainde vier keer per week. Als ik niet trainde, deed ik salto’s en flickflacks in de achtertuin. Ik was dus geen kind dat dag en nacht boeken verslond, maar ik las wel graag. Mijn favoriete boeken waren Oorlogswinter, Reis door de nacht en Kruistocht in spijkerbroek. De boeken haalde ik bij een bibliotheekbus. Ons dorp was te klein voor een echte bibliotheek. Ik weet dat ik altijd een blij en speciaal gevoel kreeg als ik die bus in stapte en met mijn vingers over de ruggen van al die boeken gleed, die allemaal een belofte in zich hadden.

photovisi-download-90

Schrijven deed ik niet, althans niet uit mezelf. Maar ik had in klas 5 (tegenwoordig groep 7) van de basisschool een leerkracht  die dat wel zag zitten. Meester Stolk  gaf me, toen ik 11 jaar was, mijn opstel terug, waarop hij het volgende had geschreven: ‘Ga een boek schrijven!’ Ik lachte erom  en draaide het blaadje om, op zoek naar mijn cijfer, maar hij was serieus.  Hij gaf me een schrift mee waarin ik thuis steeds een stukje ‘moest’  schrijven. Vervolgens schreef hij erbij wat hij ervan vond. Een soort heen-en-weer schrift. Na een paar weken gooide ik het weg. Ik turnde liever. Feitelijk was meester Stolk, zonder dat ik het wist, mijn eerste redacteur.

photovisi-download-99

 

 • Je boek Meesterdeal is  verschenen, na Stem je tweede boek. Mogen we nog meer verwachten van je en natuurlijk Wat? Wat heb je voor ons in petto voor de toekomst, een serie, losse boeken, of heb je nog helemaal geen idee?

Ik ben inmiddels gestart met een nieuw schrijfproject: een luisterserie in opdracht van Storytel. Nieuw voor mij en dus leerzaam. Je schrijft steeds een aflevering van een uur. De serie (qua totaal aantal woorden ter grootte van een boek) hoop ik over een half jaar af te ronden.photovisi-download-100

Dan is het volgende papieren boek aan de beurt. Want dat papieren boek fysiek in handen hebben, dat blijft toch de kroon op je werk als auteur!

download-16

 

 • Met Stem had je de Voice of Holland als inspiratie bron, wat was je inspiratiebron voor Meesterdeal?

De inspiratiebron voor Meesterdeal was een aantal krantenberichten over verschillende docenten, die een grens waren overgegaan: ze hadden iets (gehad) met een leerling. Ik stelde me voor wat dat gegeven zou doen met het gezin waartoe zo’n leerling behoort. De puberleeftijd is een gevoelige leeftijd, waarin je soms op eieren loopt om in verbinding te blijven met je kind. En wat als je het als ouders niet eens bent over de juiste aanpak? Tegelijkertijd was ik nieuwsgierig naar de beweegredenen van zo’n docent. Hoe komt het dat hij in die valkuil loopt, zelfs als hij er altijd van overtuigd was dat hij zijn professionaliteit kon bewaren?

photovisi-download-98

Vrijwel elke dag staan er berichten in de krant die je doen verbazen. De verhalen van gewone mensen, die ongewone, bizarre dingen doen, zeker als ze in het nauw worden gedreven, fascineren mij.

 

 • Je geeft ook schrijfcursussen, nu merken wij dat je je enorm inzet voor beginnende schrijvers, hoe is deze passie ontstaan? En wat merk je tijdens zo`n cursus, zitten er echt pareltjes bij waar je helemaal enthousiast van wordt? Kan iedereen schrijven?

Ik ben hier bij toeval in gerold. Iemand die ik kende wilde zelf graag op schrijfvakantie, had een vriendin met een prachtig guesthouse in Italië en zocht iemand die een workshops kon geven. Toen kwam ze uit bij mij. We wonen bij elkaar in de buurt en de vriendin/gastvrouw was op dat moment ook in Nederland. We hebben een afspraak gemaakt om de mogelijkheden te verkennen en na een uurtje was het in basis rond. We planden in mei en in september een all-in schrijfweek voor een zeer schappelijk bedrag. Toen begon het werk voor mij, want ik moest zes workshops ontwikkelen. Inmiddels, na  twee schrijfweken in 2016, is gebleken dat het een gevarieerd en aansprekend aanbod is. Los van de geweldige plek waar we vertoeven.

photovisi-download-97

Je vraagt of iedereen kan schrijven. Ik denk dat iedereen een verhaal te vertellen heeft, of het nu autobiografisch is of een fictief verhaal, gebaseerd op gebeurtenissen die mensen in hun leven ervaren. Een schrijfcursus helpt om dat verhaal op een leesbare en aantrekkelijke manier op papier te zetten, zodat je als schrijver lezers meesleept in dat wat jij wil vertellen.

Er zitten zeker pareltjes tussen tijdens de schrijfweken: inmiddels hebben twee van hen een uitgeverscontract.

photovisi-download

 

 

 • En nu willen we natuurlijk weten hoe gaat zo`n schrijfvakantie/ cursus in zijn werk? Kun je mensen die twijfelen een tip geven om ook deel te nemen aan de cursus?

Allereerst de plek: die is geweldig. Het huis staat op een heuvel, waarbij je 360 graden rondom uitzicht hebt over de groene dalen. Ten tweede: de verzorging is top. Gastvrouw Anja en gastheer Emile  zorgen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat voor heerlijke maaltijden en drankjes en geven tips over mooie plekken in de omgeving. Last but not least: het met elkaar optrekken, tijdens de (zes) workshops in de ochtenden en tijdens de maaltijden en uitstapjes maakt dat je als groep nauw met elkaar verbonden bent en dat je ongelimiteerd kunt klankborden en ervaringen uitwisselt over jouw schrijfproces.

Tijdens de workshops leer je technieken op het vlak van structuur, stijl, personages, dialogen, etc. Je leert doseren en weglaten. Op deze manier wordt jouw verhaal boeiend en lezenswaardig voor iedereen en dat is toch wat je wil als je een boek schrijft. Ik geef ook tips over hoe je in beeld komt bij een uitgever en hoe je je boek in de markt zet.

 

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research? En hoe doe je je research ga je op onderzoek uit of google je alles?

Het schrijven van de eerste, ruwe versie duurt zo’n 6-7 maanden. Research doe ik voor een flink deel tijdens het schrijven, maar dan vooral via internet. Google staat permanent open en je moet niet weten welke bizarre vragen ik soms stel. Research op locaties of via gesprekken met mensen doe ik vaak achteraf, anders kost het me tussendoor te veel tijd en vertraagt het het schrijfproces. Tijdens het schrijven arceer ik de gedeeltes waarvoor ik  nog nader onderzoek moet doen. Die schaaf ik later bij.

photovisi-download-95

Ik vind research doen een fijne afwisseling na een aantal maanden stug doorschrijven. Maar het meeste geniet als ik aan het redigeren ben en zie dat ik een gedachte of dialoog levensecht heb neergezet, zonder dat ik me dat kan herinneren.

 

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vind? Laat je je boek in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Harold, mijn man, wil mijn boeken pas lezen als ze gedrukt zijn. Het mag van mij ook tijdens het schrijfproces, hoor, maar daar heeft hij geen behoefte aan. Hij heeft blijkbaar een groot vertrouwen in mijimages-17

 

 • Marlen Beek Visser is ook een Moordwijf, klinkt zo lekker he! Wat houdt dat in (voor degenen die dit nog niet wisten) En mogen we nog wat verwachten van de Moordwijven tezamen?

Wij zijn, in navolging van ‘Killer Women’ in Engeland, met een zestal Nederlandse thrillerschrijfsters een schrijverscollectief gestart onder de naam ‘Moordwijven’ (subtitel: ‘Partners in Crime’). Met Moordwijven willen wij ons onderscheiden in de overvolle markt van thrillerauteurs. Dat doen we door middel van gezamenlijke presentaties, signeersessies en workshops. We klankborden veel en versterken elkaar door actieve promotie van de groepsleden (bijv. op social media). Op deze manier willen we een herkenbaar gezicht vormen richting lezers, media en boekhandel. Los van deze meerwaarde is het ook nog eens ontzettend leuk om onze successen en worstelingen met elkaar te delen: schrijven is nu eenmaal een eenzaam beroep.

photovisi-download-86

Komend jaar plannen we weer minimaal vier activiteiten op locatie in, twee voor de zomer en twee na de zomer. Verder zijn we in november gestart met een maandelijkse column op onze Facebook- en Hebban-pagina met als titel ‘Moordwijven geven zich bloot’. Deze loopt in 2017 door. Natuurlijk zullen jullie via social media ook regelmatig van ons horen en gaan we ons onderling beraden op een inniger band met de boekwinkels.

 

 • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

Ik lees veel te weinig, hooguit 1 boek per maand. Er zijn gewoon te weinig uren in een etmaal door de combinatie gezin, werk, schrijven, schrijfcursussen, Moordwijven-activiteiten en andere sociale contacten.

Ik heb twee boekenkasten vol met een gevarieerde collectie: romans, thrillers, biografieën, etc. En zeker 40-50 nieuwe, niet gelezen boeken. Eerst raakte ik hier lichtelijk gefrustreerd door. Nu zie ik het als een privébibliotheek, waar ik af en toe iets moois uit mag kiezen. Dat helpt.

photovisi-download-96

 

 • Wanneer je aan het schrijven bent heb je dan een vast ritueel? Heb je bepaalde muziek aan?

Ik kan niet schrijven met muziek aan. Ik zit in mijn zolderkamertje, ver weg van de bedrijvigheid beneden. Ik kan mijn schrijfknop wel goed aan- en uitzetten. Als onze dochter even komt kletsen, dan stop ik en na een kwartier pak ik het gewoon weer op. Het is niet zo dat ik dan uit mijn flow ben.

Rand voorwaardelijk zijn wel: koffie verkeerd en pure chocola (bij voorkeur met marsepein).

photovisi-download

 

 

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Social media is onmisbaar, zeker voor debuterende schrijvers. En de bloggers/hobbyrecensenten zijn net zo onmisbaar. Als debutant kom je niet of nauwelijks in de dag- en weekbladen. Als er geen bloggers/hobbyrecensenten zouden zijn, zou niemand weten hoe jouw boek door anderen wordt gewaardeerd. Het zelf hard roepen hoe goed jouw boek is, komt nu eenmaal wat knullig en daardoor ongeloofwaardig over.

Ik ben blij dat jullie bloggers / recensenten mijn debuut Stem! flink hebben laten rondzingen. Dat heeft geresulteerd in een tweede druk en in een groter publiek voor mijn tweede thriller Meesterdeal.

photovisi-download-85

%d bloggers liken dit: