Boeken nieuws·Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not! in gesprek met..; Jeannette Jansen – Kim

 

  • Wij willen je graag leren kennen, kun je jezelf in een paar zinnen voorstellen.. Wie is Jeannette Jansen-Kim eigenlijk?

Ik ben in 1957 in Djakarta, Indonesië geboren. Toen ik een paar maanden was zijn wij (mijn ouders en 2 zussen) naar Nederland gekomen. Tot mijn 15e hebben we in Amsterdam gewoond, en in 1972 zijn we verhuisd naar Apeldoorn waar ik nog steeds woon. Ik werk niet meer, maar heb voorheen secretarieel werk gedaan bij een verzekeringsmaatschappij (‘even Apeldoorn bellen’). Samen met mijn man en ons hondje gaan we regelmatig de hort op, en midweekjes weg, en genieten volop.    

photovisi-download-67 

  • Als schrijver van Contact, zijn wij natuurlijk enorm benieuwd hoe je tot dit boek bent gekomen? Had je altijd al de passie om te schrijven?

Vroeger op school behaalde ik goede cijfers voor het schrijven van opstellen. Later correspondeerde ik veel met mensen uit verschillende landen. Dan schreef ik brieven, ja, nog met pen en papier. En ik heb ooit, nog voor het internet, een cursus creatief schrijven gevolgd bij het LOI maar door omstandigheden toen niets mee gedaan. Tot 2010, toen ben ik begonnen met het deelnemen aan schrijfwedstrijden.download-2

 

  • Contact is een boek bestaande uit 29 korte verhalen met humor en cynisme, maar ook heftige thema`s. Hoe kom je op deze thema`s? Loop je ergens en hoor je wat , waarvan je denkt he dat is een goed thema? Haal je het uit eigen levenservaring? Of uit verhalen van kennissen?

Contact bestaat voor de helft uit verhalen die al gepubliceerd zijn, in papieren vorm of op het internet, maar zijn grondig herschreven. Verhalen die ik geschreven heb n.a.v. een schrijfwedstrijd hebben vaak een thema. Ik denk dat de meeste schrijvers wel iets autobiografisch in een fictief verhaal verwerken, kleine voorvallen e.d. (positief of negatief), maar hoewel veel van mijn verhalen in de 1e persoon zijn geschreven, heb ik het niet zelf meegemaakt!
Maar soms gebeurt er iets in mijn omgeving wat uitermate geschikt is voor een verhaal zoals ‘De schim in de hoekwoning’. Bepaalde dingen daaruit zijn naar waarheid, maar is wel met een flinke scheut fantasie overgoten!       

 photovisi-download-74

  • Je schrijft voornamelijk gedichten en korte verhalen, waar ben je nog meer mee bezig, heb je al eens gedacht aan een roman of wellicht een thriller? Lijkt je dit iets?

Jazeker. Ik ben al heel lang bezig met een roman, maar omdat ik vaak vastliep, hield ik ermee op en stortte ik me op schrijfwedstrijden. Het is ook wel eens voorgekomen dat juist op het moment dat ik moed had verzameld om weer te beginnen, er een boek verscheen met hetzelfde thema als mijn boek! Weer een reden dus om het terzijde te leggen.
Maar nu mijn bundel uit is, laat ik de wedstrijden voor wat het is, en ga vol goede moed verder met mijn roman. Er staan nu ruim 50.000 woorden op papier, het wordt tijd het af te maken.   

photovisi-download-69

 

  • Wanneer je aan het schrijven bent heb je dan een vast ritueel? Heb je bepaalde muziek aan ?

Nee, geen echte rituelen. Ik schrijf wel in stilte, anders kan ik mij niet concentreren. Verder schrijf ik wanneer het mij uitkomt, wanneer ik tijd en vooral zin heb. Schrijven komt bij mij niet op de eerste plaats. Mijn man en ik gaan er vaak op uit. Dan gaat de laptop wel mee, maar op de bestemming heb ik gewoon geen inspiratie om te schrijven, want dan zijn er andere dingen die ik leuker vind om te doen, lezen, een stad bezoeken, vakantie vieren dus.

download-4

 

 

  • Hoe lang heeft het geduurd dat je je eerste boek durfde in te sturen? Heb je het meerdere malen door laten lezen, door partner, vrienden of zelfs een officieel Manuscript lezer?

Nee, de verhalen die ik voor schrijfwedstrijden heb geschreven, heb ik nooit laten proeflezen. Toch heb ik er publicaties of nominaties mee behaald. Angelique, de uitgeefster, is behoorlijk streng geweest, het manuscript is tig keren heen en weer gegaan voor het eindelijk onze goedkeuring had. 

 

  • Wat wil je mensen meegeven met jouw boek, en wat raad je mensen aan die met een idee lopen om een boek te schrijven? En heb je nog tips voor ze, waar moeten ze opletten, hoe zoek je een uitgeverij en wellicht iets waar je zelf van geleerd hebt.

Voor beginnende schrijvers raad ik aan om eerst volop met schrijfwedstrijden mee te doen. Je leert er ontzettend veel van. Ook kom je er dan achter welk genre je het beste ligt. Geef de moed niet op als je de eerste paar keer niet geselecteerd wordt. Het kan zijn dat het thema waaraan het verhaal moest voldoen, jou niet lag, of de jury had gewoon een andere smaak.
Ik had geluk gehad: het eerste verhaal dat ik ooit inzond voor een wedstrijd werd meteen gepubliceerd in de bundel ‘Een blijvend souvenir’, ja, bij uitgeverij aquaZZ waar ook ‘Contact’ is verschenen.   download

 

  • Natuurlijk hou je als schrijver van lezen, welke schrijver is je grote voorbeeld voor welk boek ren je naar de winkel om het aan te schaffen ? En waarom juist die schrijver?

Van Nederlandse schrijvers lees ik graag Yvonne Keuls (‘Mevrouw mijn moeder’ is voor mij zo herkenbaar,) Hella Haasse (‘Heren van de thee’ is echt prachtig!),  Willem Nijholt (‘Met bonzend hart’). Ja, dus verhalen over Indië, of over mensen met een Indische achtergrond, hebben mijn voorkeur. Ik heb net weer Multatuli herlezen.

photovisi-download-70
Maar ook buitenlandse schrijvers lees ik graag zoals Donna Tartt (ik heb ze alle 3 gelezen), Michael Cunningham (‘De uren’), Jess Walter (‘Schitterende ruïnes), en Lydia Davis (‘De verzamelde verhalen’).

photovisi-download-71

 

  • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen?

 Ik ben al vanaf de lagere school lid van de bibliotheek. In mijn jeugd las ik graag ‘De Vijf’ (ik weet niet meer de naam van de schrijver) en natuurlijk de boeken van Joop ter Heul.

photovisi-download-72

 

Lieve Groet Jeannette Jansen -Kim

photovisi-download-73

 

Een gedachte over “Mustreads or Not! in gesprek met..; Jeannette Jansen – Kim

Reacties zijn gesloten.