Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met ..; Belinda Aebi

  • Belinda Aebi, is een schrijfster uit België. Wil je je in een paar korte zinnen even voor stellen voor de lezers in Holland wie is Belinda eigenlijk?

Ik ben 58 jaar, ben gehuwd, moeder van 3 kinderen (31, 30 en 26 ) en omi van 4 kleinkinderen (3,5; 3; 2 en 9 maanden) Nummertje 5 is onderweg en komt eraan in de zomer. Ik woon sinds 2,5 jaar aan de oever van de Schelde in Temse in Oost-Vlaanderen. Aan de overkant van het water is de provincie Antwerpen.

photovisi-download (21).jpg

Mijn man en ik wonen in een penthouse op de tiende verdieping. De rust en het zicht op het water is heel belangrijk voor mij. Ik heb stilte nodig. Voor mezelf en voor het schrijven. Ben allergisch voor lawaai en drukte.images

  • Troebel water komt 14 januari uit, hoe lang doe je over een boek schrijven, Heb je hiervoor een speciaal Ritueel? Waar geniet je het meest van de Research of het schrijven? Trek je je daar echt voor terug of hoe werkt dit bij jouw?

Ik geniet zowel van het opzoekwerk als van het schrijven. Het schrijven zelf duurt zo’n 5 maanden, daarna nog bijwerken en bijvijlen tot alles goed zit. Ik heb geen rituelen. Soms schrijf ik weken niets. Soms gaat het plots heel vlot en schrik ik van mezelf als ik plots een ingeving heb die bepalend is voor de plot of de ontknoping. Om aan een boek te werken trek ik mij inderdaad terug in mijn kamer. Geen muziek of tv, complete stilte.

photovisi-download-28

 

  • Jouw boeken hebben meestal wel een actueel onderwerp, doe je dit bewust? komen de onderwerpen je zo aanwaaien of heb je echt naar een onderwerp moeten zoeken?

Ik wil dat het verhaal toch enigszins blijft hangen bij de lezer. Meestal valt een onderwerp mij op in het journaal of in een artikel. Vervolgens vraag ik mij af of het sterk genoeg is om mij gedurende enkele maanden te blijven boeien. Daarna ga ik lezen over dat onderwerp of ga praten met mensen die er veel over weten. Ik wil dat de dingen die ik schrijf juist zijn; het gaat niet alleen maar om een verhaal neerpennen; in een misdaadverhaal moet alles kloppen. Geen sinecure. Daar kruipt bij mij de meeste tijd in.photovisi-download-27

Het bezorgt mij veel onrust. Het moment waarop je ‘afklopt’ en zegt: ‘Dit is het. Ik blijf eraf’, is erg speciaal. Het is het moment waarop je het gevoel hebt dat je verhaal klaar is en de minste wijziging een heleboel consequenties zou hebben voor de evolutie van je boek. Het moment waarop je het dan naar de uitgever stuurt is een soort van ontlading, bevrijding. De dag daarna val ik in een leegte en zit ik op mijn stoel naar mijn scherm te turen.

download-9

 

 

  • Zoals je weet hebben wij een zwak voor de Vlaamse boeken en kunnen we ons blijven afvragen waarom het niet lukt om de Vlaamse boeken hier in Nederland in de winkel te krijgen. Den je dat wij hier iets aan kunnen toe voegen als Bloggers op social medium? Denk je dat de kracht van social media iets te weeg kan brengen om de grens die er ligt tussen Vlaamse en Nederlandse boeken wat te doen vervagen?

De social media en het werk dat jullie doen, helpen volgens mij wel. Doordat de traditionele pers weinig aandacht heeft voor ons genre, of dan alleen voor de bekende namen, vind ik de piste van bloggers en lezersgroepen belangrijk. Of ze krachtig genoeg zijn om de muur tussen Vlaanderen en Nederland neer te halen, weet ik niet. Denk van niet. Mensen kopen die boeken die ze kennen, waarover ze iets gelezen hebben of die in een praatshow op tv aandacht kregen of die in de top 10 staan. Het blijft knokken om hoger op de ladder te komen. Je moet ook het geluk hebben dat iemand jouw boek eruit pikt en in de schijnwerpers zet. Het zal volgens mij altijd zo blijven, het is niet alleen in de boekenwereld zo; de consument koopt de bekende merken, kiest voor zekerheid. De mensen die boeken kopen, doen dat ook. Een onbekende naam is een risico. Maar ik vind het echt fantastisch wat jullie doen, hoor. En geduld is een schone deugd, zegt men. En er blijven in geloven. Wat niet altijd lukt.

photovisi-download-24

  • Troebel Water, is sinds zeven boeken een stand alone, geen Maud Gelderman dit keer. Vond je het tijd voor een nieuwe richting, was je de hoofdkarakter een beetje zat, en komt ze nog terug in een eventueel later boek?

 Ik ben er zeker van dat Maud en haar team niet terugkomen. Zeker in het laatste boek (Blow-up) werden die personages stilaan een blok aan mijn been. Doordat ik voortdurend met de evoluties in hun privésfeer moest rekening houden, hield dat mij weg van het échte verhaal. Ik wilde met een volledig wit blad beginnen, nieuwe personages uitdenken. Ik wilde vrij zijn en ben blij dat ik die keuze gemaakt heb. Het schrijven ging ook vlotter. Voor mij geen vast speurdersteam meer. Ieder volgend boek zal op zich staan.

 photovisi-download-25

  • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven?

Zeker niet. In ons gezin werd niet of weinig gelezen. Als kind volgde ik gitaarles en ging veel sporten, vooral turnen. Ik ben pas beginnen lezen als ik voorbij de 40 was. Ik vond het vroeger tijdverlies. Ik was wel goed in opstellen schrijven of korte gedichten. Ik ben pas 8 jaar geleden beginnen met schrijven. Dat kwam omdat ik steeds meer de behoefte voelde om alleen met iets bezig te zijn. Mij af te zonderen. Ik ben een loner.

  • Zou je, je boeken graag zien worden verfilmd? Welk boek komt daar dan het best voor in aanmerking en welke acteur zou dan je hoofdpersonage  Maud Gelderman mogen vertolken?

Mijn nieuwe thriller ‘Troebel water’. Ik zie de film zo voor mij. Voor de rol van de protagonist Jos, de kraanman, denk ik aan de Vlaamse acteur Geert Van Rampelberg. Hij speelt onder meer in ‘De behandeling’, ‘De parelvissers’, ‘De zaak Alzheimer.’ Het is een echte vent, met een ruw kantje, speelt erg geloofwaardig en hij is knap.

photovisi-download-26

 

  • Wij zijn echte boekenfreaks, lees je zelf ook veel? En welke schrijvers staan er allemaal bij jullie thuis in de kast? Voor welk boek ren je echt naar de boekhandel als het uitkomt?

Ik lees niet zoveel omdat ik liever schrijf. Waar ik ook enorm van geniet zijn de misdaadseries op tv; vooral de Scandinavische. Onlangs ook zeer genoten van ‘La Trêve’, een Franstalig Belgische productie. Van een hoog niveau met een Top cast. Wanneer ik een sterke reeks of film heb gezien, wenste ik dat ik die zelf had geschreven. Mijn lievelingsauteur is Karin Fossum. Ik vind al haar boeken goed. Eenvoudig geschreven en toch spannend. Ik probeer ook van de andere Vlaamse thrillerauteurs tenminste één boek te lezen, uit nieuwsgierigheid.

photovisi-download-29

 

 

  • Wat heb je voor ons in petto voor de toekomst, een serie, losse boeken, of heb je nog helemaal geen idee? Ben je alweer bezig met een volgend boek?

Ik werk momenteel niet aan een nieuw boek. Dat lukt mij niet omdat ‘Troebel water’ nog gelanceerd moet worden. (op 14 januari) Als de start goed loopt, zal ik weer een drive voelen, dat weet ik zeker. Ik heb onlangs in mijn ouderlijk huis een kistje gevonden met een dertigtal brieven van vrienden, liefjes en vriendinnen, van in 1972 en 1973. (44 jaar oud) Misschien doe ik daar iets mee. Wat ik ook doe is zelf op zoek gaan naar een sterke coverfoto en passende titel. Dat helpt mij. Eens die helemaal naar mijn zin zijn, gaat het schrijven vlotter. Ik denk dat het komt doordat ik dan al iets heb, het omslag. Nu nog de inhoud.

photovisi-download-19

 

  • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vind? Laat je je boek in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Mijn thuisfront leest niets van mij. Mijn man is een muziekliefhebber en is geen lezer, hooguit het muziekblad ‘Oor.’ Hij is veel meer bezeten van muziek dan ik van boeken. En zo hebben we elk ons ding. 

photovisi-download-30

Ook onze kinderen lezen mijn boeken pas wanneer ze klaar zijn, niet eerder. Ze zijn ook met zoveel andere dingen bezig; hun job, de kleintjes, hun vrienden. Ik denk dat ze af en toe denken, waar is onze mama toch allemaal mee bezig en waar haalt ze het allemaal? Maar je ziet maar, ik ben er ook laat aan begonnen, misschien schrijven ze later ooit zelf een boek?

Lieve groet Belinda Aebi 

 

photovisi-download (21).jpg