Peter las Onderhuids – Peter Sparre en deelde zijn mening met ons

Onderhuids – Peter Sparre

Ondanks de vlotte pen, geen groot fan door onvolkomenheden

  • Nederlandstalig
  • 278 pagina’s
  • 9789461539311
  • april 2016

9200000054693042.jpg

De Achterflap

Aan de vooravond van een jaarlijks straattheaterfestival strijkt een aantal artiesten en gasten neer op een klein en idyllisch gelegen vakantiepark in het Zuiden. Kort voor het festival los barst wordt één van hen gevonden aan de kant van de weg. Dood.

Dat wat aanvankelijk nog een ellendig incident lijkt, blijkt echter de opmaat voor een reeks gebeurtenissen met ingrijpende gevolgen voor de tijdelijke én de vaste bewoners van het vakantieterrein.

Peters Mening

Wanneer ik Onderhuids oppak bedenk ik me dat deze voldoet aan de beschrijving van Jyl. Een jong meisje dat vaak de bossen intrekt om kruiden te zoeken. De rode rugzak gebruikt zij om de kruiden daarin op te bergen. De titel van het boek kan ik niet plaatsen.

Peter Sparre heeft een prettige, vlotte schrijfstijl stijl. Het boek leest lekker weg. Maar toch merk ik tijdens het lezen dat ik het een wonderlijk verzonnen verhaal is. Zeker niet realistisch. Er ontbreken belangrijke elementen. Het gesleep met lijken zonder directe inmenging van de politie is niet realistisch. De aanpak van de lokale uitbraak van het gemuteerde griepvirus is ook niet realistisch. Immers, gedurende de tijd van quarantaine vallen er veel doden en wordt niet adequaat aangepakt.

Niet prettig vind ik het maar moeten raden uit welk land Roza en haar dochter Jyl is gevlucht. Dat geldt ook voor Guido, de gesjeesde politicus. Het verhaal meldt dat een blonde man de verkiezingen in zijn vaderland heeft gewonnen. Guido zint op revanche en maakt een politiek manifest waarin hij onder andere schrijft dat er grenzen gesteld moeten worden aan de vrijheid van meningsuiting. Dat maakt het verhaal onvolledig.

Toch is er wel degelijk een mate van spanning in het boek te vinden. Wat is de rol van Burgemeester Renzo en die van Paolo, en hoe gaat het verder met de virusuitbraak.

Veel dingen worden niet duidelijk benoemd door de schrijver, maar tussen de regels door kun je een heel veel lezen.

Het is niet echt mijn boek, maar ik ben blij dat ik het heb mogen lezen. Ondanks dat het vlot weg las ben ik  helaas geen fan geworden van deze schrijver,  ik bleef hangen op onvolkomenheden, en dat was erg jammer.

 

Warme groet Peter Marks

14102471_329059774099459_1392367167898986372_n

 

 

%d bloggers liken dit: