Wie is de schrijver nu echt?? In gesprek met....

Mustreads or Not in gesprek met ….; Melissa Skaye

 • Voor degene die je niet kennen, kun je jezelf in een paar zinnen aan ons voorstellen….? Wie is Melissa Skaye?

Moeder van een twintigjarige zoon en een zestienjarige dochter, vrouw van een superleuke, lieve, humoristische man. Na 25 jaar zijn we elkaar nog steeds niet zat. Een tikje last van een tekort aan zelfvertrouwen. Een brede rug voor anderen, niet voor zichzelf. Iemand die dol is op lezen, maar zeker op schrijven. Een auteur die als lezer zelf graag op een verkeerd been wordt gezet, en dat dus ook graag haar lezers aandoet.

photovisi-download-41Een mens dat houdt van haar familie, daar ook een sterke band mee heeft. Iemand die dol is op lachen, kletsen, knuffelen en gezelligheid. Idioot emotioneel, huilend om boeken, films en verhalen. Hoe ouder, hoe erger. Iemand die zich thuis het meest veilig voelt. Het superleuk vindt ergens wat te drinken of op visite te gaan, iets te ondernemen, maar het altijd weer erg fijn vindt om home sweet home te zijn.

 download-17

 • Hoe kom je aan de naam Melissa Skaye, is het je eigen naam of schrijf je onder een pseudoniem?

Melissa is mijn eigen naam, Skaye een pseudoniem. Jaren geleden kwam de uitgever van mijn Jeremy Jago fantasyreeks met dit idee. Jos Weijmer vond, net als ik, dat mijn eigen namen: Bielsma-Schaaij, niet lekker bekten mocht de reeks worden vertaald. Ja, Jos had grote plannen en samen bekeken we of de combinatie al bestond. Het was eerst Skay, (dit komt aardig in de buurt van mijn meisjesnaam, in Groningen spreken ze het zo ook uit) maar die naam bracht ons via Google bij een of andere club voor lesbiennes. Skaye in combinatie met Melissa, bestond niet. Mooi, dat werd het! Helaas is Jos in april 2015 zeer plotseling overleden, maar deze naam dank ik dus echt aan hem. Net als mijn reeks: Jos geloofde in Jeremy. Het laatste deel is in december 2016 verschenen en opgedragen aan Jos.download-39

 • Hoe ben je schrijfster geworden, heb je dit altijd al gedaan full time of naast je eigen werk of was het een wens en ben je je  droom achter na gegaan?

In 2006 begon mijn schrijven met Jeremy Jago omdat ik die blonde jongen en de zes vingers aan zijn rechterhand ineens zo scherp voor me zag. Niet dat ik er meteen in geloofde te kunnen schrijven, het was dan ook mijn man die zei dat als ik dit graag wilde, ik pas zou weten of ik het kon als ik eens zou beginnen. In 2009 werd me door VrouwenThrillers om een kort thrillerverhaal gevraagd. In eerste instantie voelde ik een lichte paniek, want ik kon helemaal geen thriller schrijven.

Ik werd aangemoedigd: ik zou dat prima kunnen. Om niemand teleur te stellen – ik werd wel gevraagd en waardeerde dat enorm – schreef ik Virtuele tango, een verhaal van 1500 woorden. Eenmaal online werd het door meerdere mensen gelezen en ontving ik een mail van een uitgeverij die vertelde onder de indruk te zijn. Of ik een heel manuscript zag zitten. En verdomd, ik had het leuk gevonden dat korte verhaal te schrijven en wist: zoiets overkomt je nooit meer, een uitgever die jou spontaan mailt. Zo ontstond Virtuele tango, deel 1 uit de VT-reeks en bleek ik beide genres erg leuk te vinden.

 

 • Er wordt tegenwoordig weinig meer gelezen, vooral de jeugd heeft bijna geen boek meer in de hand, welk boek was jouw favoriet vroeger, en heb je altijd al een zwak gehad voor lezen en schrijven? Hoe enthousiasmeer jij jouw kinderen voor lezen, zijn het ook boekenfreaks of totaal niet? Zo ja, wat lezen ze dan ? en wat bied jij ze bijvoorbeeld heel graag aan ?

Mijn dochter is dol op mijn thrillers. Met fantasy heeft ze weinig dus Jeremy leest ze niet. Maar ze kan nooit wachten tot er weer een nieuwe thriller van mijn hand verschijnt, wat ik natuurlijk geweldig vind. Ze begon ooit met Ezzie’s dagboek van Francine Oomen. Mijn zoon is geen lezer, net zomin als zijn vader. Lekker sparren kan ik met de heren wel. Ik heb altijd gelezen, heb dat echt van mijn moeder.

Mijn zus leest ook erg graag, we zaten vroeger vaak met een boek op de bank. Ik las vroeger heel graag series over paarden van Yvonne Brill. Brenda, De Akkerlanden, ik verslond ze en las ze vaak opnieuw. Dat zou ik zo weer kunnen doen. Later kwamen de thrillers, die ik nog steeds het liefste lees.

photovisi-download-38

 

 • Van welke schrijver heb jezelf de meeste boeken in de kast en welke tips wil je onze lezers mee geven: “Welk boek moeten ze hebben gelezen?” en waarom?

Oei, dat is zo persoonlijk! Ik ben fan van Patricia Cornwell, (de Kay Scarpetta-reeks), Karin Slaughter, James Patterson, Cody MCfadyen, Tess Gerritsen, Mo Hayder en Harlan Coben om maar wat auteurs te noemen.

photovisi-download-39

Wat Coben doet, emoties goed weergeven en de lezer betrekken in het verhaal, vind ik geweldig. Dat is echt zijn kenmerk, zijn handtekening. Stephen King mag ik ook graag lezen, ik ben vooral dol op. De Reiziger-reeks van Diana Gabaldon heb ik verslonden (hoe dikker hoe beter) en ik wacht met smart op deel 9. Een vrouw die twee eeuwen terug de tijd ingaat d.m.v. staande stenen in Schotland.

Wil je op avontuur, raad ik dus De reiziger echt aan. 22-11-1963 heb ik nu drie keer gelezen, dat zegt wel wat. Maar als ik aan een boek werk lees ik niet zo heel veel. Dat is uit angst onbedoeld iets over te nemen, maar ook omdat ik met mijn hoofd in mijn eigen verhaal zit en zo het boek van een ander geen recht aandoe. Ik wil, als ik lees, genieten en even alles vergeten. Dus ook mijn dierbare karakters.

photovisi-download-40

 

 • Hoelang doe je over een boek schrijven, het research werk en het schrijven op zich? Wat is het leukste het verhaal tot stand zien komen of de research ? Hoe pak je je research aan, ga je zelf op onderzoek uit of gebruik je Google?

Ik kan in feite in twee maanden een eerste versie klaar hebben. Dan laat ik het even een paar dagen sudderen, lees wat ik heb geschreven, delete weer veel en schrijf er van alles bij. Ik maak vaak notities als er een idee in me opkomt en ik verwerk alles in de tweede ronde. Daarna gaat het manuscript naar de proeflezers die mij uiteraard weer aan het werk zetten, voordat het naar de uitgever gaat. En uiteraard moet ik dan weer aan de bak. Ik Google, maar stel mijn vragen ook aan een bevriende rechercheur. Verder heb ik een vriendin die in een mortuarium heeft gewerkt en me veel informatie geeft. Het leukste vind ik het verhaal tot stand zien komen. Teruglezen wat ik ervan heb gebakken en vaak niet eens meer herinneren dat ik bepaalde stukken heb geschreven. Gekkenhuis, blijkbaar zat ik dan wel heel erg in het moment.

 • Wat is je mooiste herinnering aan al die jaren dat je al schrijft?

Ik heb er ontzettend veel, maar er is er een die me altijd bijblijft. Ik was ziek, zag er echt niet uit, kreeg amper lucht en ging dus naar de huisarts. Ik bleek een longontsteking te hebben, maar ik liep de praktijk binnen, sprong een van de doktersassistentes op, zei dat ze zo’n grote fan was en of ze alsjeblieft een handtekening mocht. Sta je dan met je zieke hoofd, maar vol verbazing en ik geef toe: zo trots als een pauw. Zij werkt inmiddels bij een andere praktijk, maar komt trouw naar elke boekpresentatie.

photovisi-download-37

 

 • Je hebt een vrij uitgebreid genre, je schrijft zowel losse verhalen, thrillers als erotische verhalen, wat zou je graag nog eens willen schrijven? En wat heb je voor ons in petto voor de toekomst, een serie, losse boeken, of heb je nog helemaal geen idee? Komt er nog een deel 5 van de VT serie?

 

Dat erotische was eenmalig hoor, maar wel erg leuk om eens te doen. Dat betrof een kort verhaal voor in een bundel (Overgave) Jeremy Jago is afgerond, ik richt me nu helemaal op de thrillers. Er is geen ander genre wat ik zou willen schrijven.

photovisi-download-34-kopie

Wat ik in petto heb? In april verschijnt de losstaande thriller In onschuld. Ik ben zo ontzettend benieuwd hoe lezers die vinden! In november is de presentatie van VT4. Ik heb een werktitel, maar ben daar toch niet tevreden over dus houd ik het nog even op VT4. Ik ga binnenkort beginnen aan VT5, die dan ergens in 2018 zal verschijnen. Ik heb nog even de tijd, maar hou erg van voorwerken.

 

 • Van welke auteur bent u groot fan en is dat uw grote voorbeeld?

 

Er zijn er veel die ik bewonder. Om er een te noemen waar ik ontzettend veel respect voor heb: Diana Gabaldon. Ze doet gemiddeld drie tot vier jaar over een deel van de Reiziger-reeks. Vliegt de hele wereld over om zo waarheidsgetrouw mogelijk te zijn. Ze kan veel hoofdstukken bij elkaar verzinnen, maar op bijna elke bladzijde staat wel iets dat gewoon moet kloppen met de tijd waarin ze schrijft. Oorlogen, namen, plaatsen. Zij maakt zich er niet bepaald gemakkelijk vanaf, iets dat toch wel heel leerzaam is.

photovisi-download-36

 

 • Wij zijn zo benieuwd wat jouw thuis front ervan vindt, maar wat vindt je man ervan? Laat je je boek al in concept lezen of meteen al de eerste stukken die je hebt geschreven. Of krijgt hij het pas te zien na de druk?

Helaas is mijn man geen lezer, daar heeft hij de rust niet voor. Sparren kan ik met hem als de beste. Hij kan een idee opperen en ik schrijf daar een heel verhaal omheen. Natuurlijk is hij apetrots en altijd mijn grote steun, net als mijn kinderen en familie. Ik laat mijn man en kinderen wel de omslagen zien, vraag dan om hun mening. Mijn moeder is toch wel mijn grootste fan te noemen, wat ik ook schrijf, zij zal het lezen. Uren kunnen we kletsen over mijn boeken en alles daaromheen. Zo trots als wat, mijn mam.

 

 • Je bent eind 2016 overgestapt naar een andere uitgeverij. LetterRijn, volgens ons een hele goede stap, daar wij de covers altijd erg mooi vinden via LetterRijn. Ga je je boeken opnieuw uitgeven of komen er gewoon nieuwe boeken van je uit?

Ik ben heel blij met LetterRijn. Inderdaad zijn de omslagen super, ik ben ook echt verliefd op het omslag van In onschuld. Voorlopig komen er nieuwe boeken uit

.photovisi-download (35).jpg

  

 • De kracht van Social media is momenteel heel sterk, wat kunnen wij voor je betekenen? Ervaar je de kracht van de bloggers / hobby recensenten ook zo of hecht je er geen waarde aan?

Het is een geweldig fenomeen, Social media, om bekendheid te krijgen voor je boeken. Denk aan de recensies, aan aandacht die je boeken krijgen via bloggers. Behalve dat het contact met lezers leuk en gezellig is, is Social media ook onmisbaar geworden. Ik kan nieuwtjes rondom de boeken kwijt, acties, recensies, noem maar op. Heb je vragen? Stel ze gerust, een antwoord komt altijd.

download-38

Maar ook met privézaken (niet dat ik alles online zet hoor) vind je steun bij veel mensen. Het valt me op dat er zo met je wordt meegeleefd. Het kost vaak tijd (zit je eenmaal op Facebook, zie er dan maar weer eens vanaf te komen én dan is er nog Twitter, Insta enz.) maar het heeft voor mij een enorme meerwaarde. Ik weet op die manier ook hoe het met andere mensen gaat die je in real live niet vaak ziet, ik heb echt heel goede vrienden en geweldige mensen leren kennen door Social media!

Warme groet Melissa Skaye

photovisi-download-34-kopie

 

 

 

 

Een gedachte over “Mustreads or Not in gesprek met ….; Melissa Skaye

Reacties zijn gesloten.