Peter las Stille Kracht – Louis Couperus en genoot van het oud Hollands taalgebruik.

Stille Kracht – Louis Couperus

Wat een prachtig boek, geschreven met mooi oud Hollands taalgebruik.

  • Nederlandstalig
  • 284 pagina’s
  • 9789461538673
  • september 20169200000054501991.jpg

De Achterflap

De stille kracht verhaalt over de Nederlandse bestuurder Otto van Oudijck en zijn overspelige vrouw Leonie. Hij raakt in een dramatisch conflict met de Indische regent Soenario, waarvan wordt gezegd dat hij over magische krachten beschikt. Een nog altijd fascinerend verhaal over het ondoorgrondelijke geheim van het Verre Oosten. Louis Couperus schreef De stille kracht in 1900 nadat een verblijf in Nederlands-Indië grote indruk op hem maakte. De roman kenmerkt zich door rijk taalgebruik, groot psychologisch inzicht en een scherpe kijk op de verhoudingen tussen de Nederlanders en de oorspronkelijke bevolking

Peters Mening:

Het boek straalt, ruikt en proeft Nederlands Indië. Indrukwekkend hoe het er daar toentertijd toeging. Over nederigheid en onderdanigheid. Typisch de gebruiken in die tijd van overheersing. Het verschil tussen de diverse bevolkingsgroepen, zoals Hollanders, Javanen, Chinezen en Arabieren was groot en dat maakte het besturen van dat land zo moeilijk. Niet alleen de Hollanders maakten gebruik van ondergeschikten, maar ook de hoog geplaatste inlandse bevolking maakte gebruik van ondergeschikten zoals baboes.

De inleiding van Martien J.G. de Jong zegt al veel over het boek. Een inmenging van mijn kant zou afbreuk aan die inleiding doen. Er is in de loop der tijd al zoveel over dit boek gezegd en geschreven. Mijn mening doet er eigenlijk niet meer zo toe.

De tv serie heb ik toentertijd gezien. Soms is het leuker om eerst het boek te lezen voordat er een film of serie wordt uitgebracht. Maar voor mij is dit andersom. Tijdens het lezen zag ik de beelden van de serie weer voor mij en dat was verhelderend. Ik heb genoten. Met mijn vrouw, Anneke,  heb ik het boek besproken. Samen hebben wij de serie herbeleefd.

Kortom ik heb met heel veel plezier De Stille Kracht van Louis Couperus gelezen. Wat een prachtig boek, geschreven met mooi oud Hollands taalgebruik. Personalia worden prachtig omschreven.

Warme groet Peter Marks

14102471_329059774099459_1392367167898986372_n

%d bloggers liken dit: