“2016 is ten einde en hoe was Bibi haar lees jaar….?”

 

  • Welk boek vond je het op drie na mooiste van 2016 en waarom?

“Hypnose” van Lars Kepler. Dit boek is lange tijd blijven staan in mijn kast. Ook al hoorde ik van verschillende kanten dat het erg goed was, zag ik een beetje ertegenop omdat het vrij dik is en, hoewel ik van Scandinavische thrillers houd, ze vaak niet erg vlot zijn. Maar het was absoluut een goed boek. Spannend van begin tot eind en vol verrassende wendingen. Je wordt geregeld op het verkeerde been gezet en alles komt mooi samen. Ik houd ervan als het plot mij, als toch wel doorgwinterde thrillerlezer, toch verrast. Goed in balans hoeveel vragen er worden opgeroepen en ook weer binnen korte tijd worden beantwoord waardoor je niet de draad kwijtraakt. En een mooi details vind ik de onderwaterscène tegen het einde omdat die refereert aan de hypnosesessies eerder in het boek. Erg van genoten en ik ga zeker meer lezen van dit schrijversduo.

photovisi-download-78

  • Welk boek vond je het op twee na mooiste van 2016 en waarom ?

 “Bewaring” van Graham Norton. Het meest recente boek dat ik gelezen heb. Een heerlijke cosy crime, die bij tijd en wijlen doet denken aan Broadchurch en Agatha Christie. Het is een misdaadroman, maar de misdaad is eigenlijk niet waar het om draait. Het is slecht de katalisator die een hele stroom aan jarenlang bewaarde geheimen opwroet, wat tot escalaties leidt. De personages zijn allemaal een beetje tragische figuren, maar wel heel geloofwaardig. Herkenbaar in hun eenzaamheid, verslagenheid en het vastgeroest zijn. Ik vond het een mooi geheel dat op een zeer toegankelijke en fijne manier is geschreven. Er zit een vleugje spanning in, maar ook ontroering en af en toe een glimlach. Zeer goed vertaald bovendien.

photovisi-download-67

 

  • Welke boek vond je het allermooiste van 2016 en waarom?

“Passagier 23” van Sebastian Fitzek. De beste thriller die ik dit jaar heb gelezen. Ik kende de schrijver nog niet en was erop gekomen door de enthousiaste verhalen van andere lezers op Facebook. Het zat zo goed in elkaar, echt verbluffend. Spannende opbouw en steeds weer verrassende plotwending. Intelligent en diep uitgewerkt verhaal. Ik wil graag meer boeken van deze auteur gaan lezen, maar ben tegelijkertijd bang dat die tegenvallen na dit juweeltje.

photovisi-download-79

 

  • Welk boek heb je niet uit gelezen, en waarom niet?

“Het eiland van de vorige dag” van Umberto Eco. Ik ga nu wat mensen voor de schenen schoppen, maar het kon mij helaas niet bekoren. Eindeloos over gedaan, omdat het in mijn beleving langdradig was en net zoals veel fantasyboeken dat ook hebben: veel ellenlange beschrijvingen, weinig gebeurtenissen. En doordat ik er steeds een beetje tegenop zag om verder te lezen en er dus erg lang over heb gedaan, raakte ik tot overmaat van ramp de draad kwijt. Op het laatst meer doorgebladerd dan echt nog gelezen.

bibi4

  • Van welk boek werd je het meest geëmotioneerd welke raakte je het meeste?

“De Zahir” van Paulo Coelho. Ik heb het nog niet helemaal uit, omdat ik het heel langzaam lees. Niet omdat het niet boeiend is, integendeel juist. Het is zulke diepgaande materie dat ik na ieder hoofdstuk (en soms tijdens) even stop om het te laten bezinken en de woorden tot me door te laten dringen en te spiegelen aan mijn eigen leven. Het is een prachtig filosofisch werk dat me nog lang zal bijblijven.

photovisi-download-80

 

  • Hoeveel boeken heb je denk je gelezen dit jaar? Heb je je streef aantal gehaald of niet?

Ik zit nu (begin december) op 68 gelezen boeken voor dit jaar en daar komen er vermoedelijk nog twee of drie bij voor de jaarwisseling. Dat is een stuk minder dan ik normaal lees (100-150 per jaar) en dat wist ik van tevoren al, dus heb ik in januari mijn target voor 2016 op 52 gezet. Dat is wel overschreden en volgend jaar verwacht ik weer in mijn gebruikelijke tempo boeken te verslinden en gaat het target voor 2017 naar 100.

 

  • Is inmiddels je Nog Te Lezen Lijst iets geslonken of wat staat er op jou NTL lijstje voor 2017 Boven aan

 Er zijn boeken van mijn lijst af doordat ik die nu heb gelezen, maar er zijn minstens zoveel nieuwe boeken voor in de plaats gekomen. Van slinken kan ik dus niet spreken. Een aantal boeken dat al een poosje stof staat te vangen begint zich aan mij op te dringen en zullen naar alle waarschijnlijkheid als eerste gelezen worden in het nieuwe jaar. Hieronder bevinden zich “Onzichtbaar” van Karin Slaughter, “Vijf kwarten van de sinaasappel” van Joanne Harris en “Scoop” van Iris Houx.

photovisi-download-81

Lieve leesgroet Bibi

%d bloggers liken dit: